Društvo

Otvoreni su natječaji za zanimanje policajac i policajka

25-05-2023 • 12:07
Rva
Kako izgleda radni dan policijskog službenika te kako možete postati dio policijske službe, doznali smo u današnjoj emisiji „Jutro s Matkom“ gdje su gostovali Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško slavonske i Ivan Krmpotić, vježbenik Policijske postaje Požega.

Ministarstvo unutarnjih  poslova u tijeku ima dva natječaja i to natječaj za upis učenika i učenica u III. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“ te natječaj za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac i policajka. O toj temi se danas detaljnije razgovaralo u emisiji „Jutro s Matkom“ gdje su gostovali glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković i vježbenik Policijske postaje Požega Ivan Krmpotić.

Policijska škola „Josip Jović“ upisuje 250 učenika u III. razred srednjoškolskog obrazovanja za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova i 25 učenika u III. razred srednjoškolskog obrazovanja za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave u školskoj godini 2023./2024., objasnila je Nikolina Janković.

„Za upis u III. razred na Policijskoj školi „Josip Jović“ za stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje policajac/policajka u školskoj godini 2023./2024., mogu se prijaviti kandidati/kandidatkinje koji pohađaju ili su završili drugi razred srednjoškolskog obrazovanja razine kvalifikacije 4.2, to su gimnazijski programi te strukovni obrazovni programi na razini 4.2 u Republici Hrvatskoj, a sukladno članku 23. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, nastavljaju školovanje promjenom upisanog programa. U Policijsku školu „Josip Jović“ mogu se upisati hrvatski državljani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, a kandidati/kandidatkinje koji su državljani Republike Hrvatske i školuju se u inozemstvu po programu zemlje domaćina, Policijska škola „Josip Jović“ provest će postupak po zahtjevu za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija radi nastavka srednjoškolskog obrazovanja.“ – rekla je Nikolina.

Koji su uvjeti za upis u treći razred srednje Policijske škole?

„Moraju imati završen drugi razred srednjoškolskog obrazovanja razine kvalifikacije 4.2 za školu u četverogodišnjem trajanju, to su znači gimnazijski programi, te strukovni obrazovni programi na razini 4.2, završen 1. i 2. razred s općim uspjehom najmanje dobar, imati ocjenu iz vladanja uzoran, ne biti stariji od 19 godina s danom početka nastave, imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost. Osim toga, imati propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, biti osobno dostojni za obavljanje policijske službe i ne biti član političke stranke.

Što su dužni priložiti kandidati koji se prijavljuju na natječaj?

„Na natječaj su dužni priložiti popunjen obrazac prijave na natječaj u kojem je potrebno navesti podnosi li se prijava za Ministarstvo unutarnjih poslova ili Ministarstvo pravosuđa i uprave ili za oba Ministarstva. Obrazac se može naći na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova. Osim toga, moraju priložiti presliku svjedodžbe 1. razreda srednje škole i ovjereni prijepis ocjena 2. razreda srednje škole iz e-Dnevnika, dokaz o hrvatskom državljanstvu, dokaz o mjestu prebivališta, dokaz prava prednosti pod jednakim uvjetima pri upisu. To je dakle preslika rješenja odnosno potvrde o priznatom statusu na koji se kandidat i kandidatkinja u prijavi poziva, a pripadnici nacionalnih manjina nisu u obvezi dostavljati dokaz o nacionalnoj pripadnosti. Odabir kandidata za upis izvršit će se temeljem ostvarenih rezultata u dosadašnjem školovanju, rezultata provjere psihičke sposobnosti, tjelesne motoričke sposobnosti, motivacijskog razgovora te rezultata provjere osobne dostojnosti i tjelesne zdravstvene sposobnosti. Kandidati će na navedene provjere biti pozivani isključivo putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova.“ – objasnila je Nikolina.

Prijavu na natječaj s naprijed navedenim dokumentima dostaviti na adresu:
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“
Policijska škola „Josip Jović“
10 000 Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1
s naznakom „za natječaj za upis učenika u III. razred Policijske škole „Josip Jović“ u 2023./2024. godini“
Prijave s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati. Natječaj je otvoren od 2. svibnja 2023. do 1. kolovoza 2023. godine. Više informacija o samom natječaju zainteresirani mogu saznati na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije, dodala je Nikolina.

Također je u tijeku i natječaj za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

„Ministarstvo unutarnjih poslova planira upis 350 polaznika i polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac i policajka u 2023./2024. program srednjoškolskog obrazovanja odraslih započet će najranije 25. rujna 2023., a polaznici i polaznice će se nakon završenog Programa primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe.“ – rekla je Nikolina.

Natjecati se mogu državljani i državljanke Republike Hrvatske pod uvjetom da ispunjavaju sljedeće uvjete.

„Imaju završenu srednju školu u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju, nemaju navršenih 28 godina na dan 25. rujna 2023., imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, ispunjavaju posebno propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, osobno su dostojni za obavljanje policijske službe, te da nisu članovi političke stranke.“

„Kandidati/kandidatkinje koji se prijavljuju na natječaj dužni su priložiti popunjen obrazac prijave na natječaj, koji se može naći na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova ili u policijskim postajama.”

“Uz to presliku svjedodžbi svih razreda srednje škole, preslika svjedodžbe završnog ispita ili mature ili presliku svjedodžbe o državnoj maturi ili presliku svjedodžbe o završnom radu, dokaz prava prednosti pod jednakim uvjetima pri upisu. Također, pripadnici nacionalnih manjina nisu u obvezi dostavljati dokaz o nacionalnoj pripadnosti.“ – dodala je Nikolina.

Kandidati će na navedene provjere biti pozvani isključivo putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova. Rok za podnošenje prijava je od 17. travnja 2023. godine do 15. kolovoza 2023. godine.

„Odabir kandidata/kandidatkinja za upis u Program izvršit će se sukladno potrebama Ministarstva na temelju ostvarenih rezultata u dosadašnjem školovanju, rezultata provjere psihičke sposobnosti i tjelesne motoričke sposobnosti, motivacijskog razgovora te rezultata provjere osobne dostojnosti i tjelesne zdravstvene sposobnosti.“ – dodala je Nikolina.

Prijavu na natječaj s naprijed navedenim dokumentima dostaviti na adresu:
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
Uprava za ljudske potencijale
Zagreb, Ulica grada Vukovara 33,
s naznakom „za natječaj“

„Kandidati/kandidatkinje koji ne podnesu pravovremenu i urednu prijavu ili ne ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja, neće se smatrati kandidatom/kandidatkinjom prijavljenim na natječaj. Za kandidate/kandidatkinje koji se ne odazovu provjerama psihičke sposobnosti i tjelesne motoričke sposobnosti, motivacijskom razgovoru i provjeri tjelesne zdravstvene sposobnosti smatrat će se da su povukli prijavu na natječaj i neće se smatrati kandidatima/kandidatkinjama za upis u Program.“ – naglasila je Nikolina.

Drugi gost u emisiji bio je vježbenik Policijske postaje Požega Ivan Krmpotić koji je ispričao kako je odlučio postati policajac i što ga je privuklo policijskom poslu.

„Budući da mi je dosta članova obitelji u policiji nekako mi je bilo prirodno krenuti njihovim stopama. To mi je bila želja od malena, sviđa mi se dinamika ovog posla i želio sam nositi policijsku odoru i brinuti za sigurnost građana. Stoga kad je objavljen natječaj za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac nisam se ni najmanje dvoumio.“ – rekao je Ivan.

Kako je izgledalo školovanje na Policijskoj akademiji?

„Školovanje je trajalo ukupno 11 mjeseci na Policijskoj akademiji u Zagrebu, a za to vrijeme smo imali osiguran smještaj, prehranu, odoru, sportsku opremu, knjige, bilježnice, a primali smo i mjesečni džeparac koji je u to vrijeme iznosio 130 eura. Imali smo teorijsku i praktičnu nastavu tako da smo stekli brojna znanja koja nam pomažu u svakodnevnom poslu. Najzanimljivije su bile vježbe gađanja, rad s oružjem i borilačke vještine. Budući da sam sportski tip te sam se godinama bavio gimnastikom, košarkom i boksom, priprema za testiranje za upis na akademiju mi nije predstavljala problem. Školovanje mi se jako svidjelo jer nisu klasična predavanja kao u srednjoj školi, već smo imali stručne predavače koji su nam na zanimljivi način prikazali stvarne situacije i pripremali nas za sve ono što bi nas moglo očekivati jednog dana u našem policijskom poslu. Zahvalan sam im na tome jer sad lakše obavljam svoj životni poziv, a zahvalan sam im također što sam se uspio izgraditi kao osoba.“ – objasnio je Ivan.

Kako izgleda radni dan policijskog službenika, odnosno vježbenika?

„Svaki dan je drugačiji i donosi nove situacije. Budući da radim tek oko pola godine, teško je izdvojiti neki poseban slučaj. Postupamo kod različitih dojava, izlazim na intervencije, a najčešće se radi o narušavanjima javnog reda i mira. U dosta slučajeva postupamo po pozivima građana, a na kraju se utvrdi da policija nije nadležna te im u tim situacijama nastojimo pomoći pa im kažemo koga trebaju zvati kako bi riješili svoj problem. Sviđaju mi se momenti u kojima sam u prilici pomoći drugima jer mislim da je upravo bit policijskog posla da budemo na usluzi građanima i da im pomažemo kad se nađu u nekim teškim situacijama. Bitno je da je u mom radnom okruženju timski rad, kolege dosta pomažu sa svojim iskustvom i savjetima te im se uvijek mogu obratiti za savjet i pomoć. Ekipa je stvarno dobra i drago mi je da mogu raditi u tako dobrom okruženju.“ – rekao je Ivan.

Vidiš li se u budućnosti na nekom drugom radnom mjestu?

„Teško je odgovoriti budući da sam tek na početku karijere, međutim zasad se vidim kao policijski službenik koji radi u temeljnoj policiji, ali mislim da treba proći sve poslove kako bi se postao što kvalitetniji policijski službenik. Za sve one koji žele napredovati ta mogućnost postoji, a isto tako postoji i mogućnost daljnjeg školovanja i usavršavanja na Visokoj policijskoj školi.“ – rekao je Ivan.

Policijski poziv je zaista human, ali dosta i stresan, kako se rješavaš stresa? Baviš li se nekim sportom u privatno vrijeme? Je li potrebno biti u formi za uspješno obavljanje policijskog posla?

„U policijskom poslu se susreće sa svakakvim situacijama i izazovima, a neke od njih su dosta i stresne. Iako mislim da od osobe do osobe ovisi kako se nosi sa stresom. Ja u slobodno vrijeme treniram u teretani i trčim. Za uspješno obavljanje posla bitno je biti u dobroj tjelesnoj formi tako da se aktivno bavim sportom.“ – objasnio je Ivan Krmpotić, vježbenik Policijske postaje Požega.

Za sam kraj, glasnogovornica Nikolina Janković pozvala je sve mlade i zainteresirane da se jave na natječaj.

„Evo pozivamo sve mlade koji su zainteresirani da se mogu javiti na natječaj, policija nudi širok spektar zanimanja i poslova, od temeljne, prometne, kriminalističke ili interventne policije do raznih specijalnosti unutar policije te se nadamo će i zainteresirani u tim poslovima pronaći sebe, preuzeti to časno zanimanje te ponosno nositi odoru hrvatske policije. Kao što smo već naveli više informacija o natječajima zainteresirani mogu saznati na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije te na društvenim mrežama Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, na Facebooku, Instagramu ili TikToku.“ – rekla je Nikolina Jaković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.