Društvo

Od ponedjeljka nam započinje Dječji tjedan u Požegi!

30-09-2023 • 07:47
Rva
Održava se u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana, a što nas u Požegi tada očekuje rekla je Sanja Mišić, predsjednica Društva "Naša djeca" Požega prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva “Naša djeca”. Održava se u prvom punom tjednu mjeseca listopada i traje sedam dana, a što nas u Požegi tada očekuje rekla je Sanja Mišić, predsjednica Društva “Naša djeca” Požega prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Dječji tjedan je prvi puta u Hrvatskoj održan 1994. godine i ima nekoliko ciljeva na kojima se temelji, prvo je usmjeriti pozornost prema pravima i potrebama aktivnosti djece i za djecu, drugo je organizirati tih dana aktivnosti za djecu svih domena – sporta, kulture i umjetnosti. Pokrenuti akcije od šireg značaja za djecu te potaknuti volonterski rad. Uvijek prvog tjedna u listopadu, u cijeloj Hrvatskoj točno u podne nadolazećeg ponedjeljka, dakle 2. lipnja, započinje Dječji tjedan, naglasila je Sanja.

Prije samog otvorenja Dječjeg tjedna, održat će se ponovno konstituiranje Dječjeg gradskog vijeća u Požegi, nešto što se vraća nakon nekog vremena.

„Dječje Gradsko vijeća nakon više od sedam godina ponovno je oformljeno, u tijeku su izbori predstavnika Vijeća po školama. To su pripremile naše volonterke Jelena Potočnik i Vlasta Jererčić, one su prošle cijelu edukaciju kako to kvalitetno raditi i meni je iznimno drago da će djeca zaista u pravom smislu participirati u djelovanju grada, što je bitno za zajednicu.“ – rekla je Mišić.

U ponedjeljak, u 12 sati održat će se otvorenje uz nastup učenika Glazbene škole Požega, a nakon toga će uslijediti predstava Drvo bajki Gradskog kazališta Požega.

Gradska knjižnica Požega ima tijekom ponedjeljka puzzle slaganje, a Plesni studio Marine Mihelčić ima Dane otvorenih vrata za sve dobne skupine.

Utorak je pak usmjeren prema sportskim aktivnostima na Sportsko-rekreacijskom centru Požega. U srijedu nas očekuje jako intenzivno i veselo druženje s predškolcima iz vrtića, a u goste dolaze Dječji vrtić Velika, Jakšić, Kutjevo i Pleternica. Također će se održati i prezentacija aplikacije Blago Požege u suradnji s Gradskim muzejom Požega.

„Pozvali smo dječje vrtiće da dođu na piknik s dekicama i šatorima, da se malo družimo u prirodi. Tu će biti brojni volonteri, izdvojila bih Udrugu Mali princ koja nam je partner u organizaciji, Obrtničku školu Požega i naročito profesoricu Katarinu Bajt koja se zauzela za slatke i slane zalogaje.“ – dodala je Sanja.

U četvrtak je na rasporedu radionica u Požeškoj kući, pod nazivom Jesenska čarolija.

Također će se održati edukativna radionica u organizaciji Udruge za mlade na igralištu Osnovne škole Antuna Kanižlića, a od 17 sati nas očekuje Pričaonica „Ježić je tužan jer nije pobijedio u igri“.

„Radionicu će voditi gospođa Ljilja Marić, ona ju je osmislila vezano tematski uz sam tjedan, vjerujem da će biti jako zanimljivo. Aktivnost u dvorištu Osnovne škole Kanižlić su mladi preuzeli na sebe te su htjeli pokazati što udruge koje djeluju u Požegi imaju za pokazati najmlađima, kako bi i oni sami postali jedan dan sudionici.“ – dodala je Sanja.

U petak nas očekuje vođena radionica „Igre loptom“ u Gradskoj knjižnici Požega. Od 19 sati se održava koncert u sklopu aktivnosti „Mama budi zdrava“ Osnovne škole Antuna Kanižlića, a nastupit će Mirta Topalušić i Robert Batelić. Također će se održati i predavanje članica Udruge „Sve za nju“, također u Gradskoj knjižnici.

„To je jedna suradnja između Osnovne škole Antuna Kanižlića i Gradske knjižnice, mislim da je to jedna prekrasna inicijativa. Koncert će biti u Knjižnici i lijepo će zaokružiti cijeli tjedan.“ – dodala je Sanja. Detalji i satnice mogu se pronaći na plakatu u nastavku.

Dječji tjedan će se u subotu lijepo završiti jednom aktivnosti u prirodi, a to je Izlet na Požešku goru koji Društvo „Naša djeca“ organizira u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Gojzerica, Stanicom Požega Hrvatske gorske službe spašavanja.

„Prošle godine smo po prvi puta organizirali izlet i odaziv je bio ogroman, cilj samog izlet je druženje roditelja i djece. Turu organiziraju članovi HPD-a Gojzerica, kreće se standardnim rutama, a polazak je s Trga sv. Terezije u Požegi.“ – objasnila je Mišić.

Službeno zatvaranje Dječjeg tjedna održat će se plesom domaćih plesnih klubova, na Trgu svete Terezije.

„Rasplesat ćemo se od 10:30 pa do negdje 13 sati, tu su sve naše plesne radionice i umjetničke organizacije s područja Požege. Biti će jako puno djece i roditelja, jedna prekrasna aktivnost, gdje se možemo svi aktivirati i razgibati.“ – rekla je Sanja Mišić, predsjednica Društva „Naša djeca“ Požega.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.