Politika

Obljetnica prve vojno-redarstvene akcije: „Povijest je pisana u Kamenskoj u obrambenom Domovinskom ratu“

27-09-2023 • 07:57
Rva
32. obljetnica prve vojno-redarstvene akcije: „Povijest je pisana u Kamenskoj u obrambenom Domovinskom ratu“

Prije 32 godine, 26. rujna 1991. godine, na području Kamenske odvila se prva vojno-redarstvena akcija kojoj je cilj bio oslobađanje okupiranih dijelova od agresora. Toga dana na prvoj crti obrane, svoj su život Domovini darovali heroji Branko Terzić, Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić i Ivica Zovko, pripadnici 63. A samostalne bojne ZNG Požega, a Igor Zalar iz Vidovačke satnije istoga je dana zarobljen te se za njegovim tijelom traga i dan danas.

U znak sjećanja na poginule branitelje u Kamenskoj, vijence su položili obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Anto Zelić  izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tome Medveda, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, čelnici gradova i općina Požeško-slavonske županije na čelu s požeškim gradonačelnikom Željkom Glavićem, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, predstavnici Hrvatske vojske i policije, predstavnici Osnovne škole Dragutina Lermana Brestovac te maratonci koji su otrčali počasni deveti maraton Požega – Kamenska.

Prigodom obljetnice, županica Jozić je istaknula kako su žrtve poginulih branitelja i njihovih obitelji vječan dokaz o obrambenom Domovinskom ratu što se nikada ne smije zaboraviti. 

-Prošle su 32 godine od prve akcije na području bivše Općine Požega u kojoj je pet obitelji izgubilo svoje voljene, a jedna obitelj još uvijek traga za posmrtnim ostacima svoga sina. 32 godine kasnije njihovo djelo i djela svih hrvatskih branitelji i policije nitko neće izbrisati. Djela koja su zapisana ovdje, upisana su u temelje države. Domovinski rat bio je obrambeni, rat koji nam je nametnut i u kojem su brojne obitelji izgubile nekoga s kime su danas trebali uživati s unučadi. Vjerujem kako je žrtva naših branitelja i obitelji jednako vrijedna jer oni danas žive s velikom prazninom u sebi i zbog tih ljudi se danas okupljamo, a okupljamo se i iz razloga da pošaljemo poruku da je povijest pisana ovdje u Kamenskoj i isključivo u obrambenom Domovinskom ratu u kojemu se krvlju izborila neovisnost Republike Hrvatske – rekla je Jozić. 

Poseban savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Anto Zelić, prenio je poruku ministra i naglasio kako Ministarstvo hrvatskih branitelja čini sve kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih hrvatskih branitelja.

– Danas smo se okupili kako bismo odali počast hrabrim hrvatskim vitezovima koji su 1991. godine ne oklijevajući zajedno sa svim hrvatskim braniteljima ustali u obranu svoje slobode i ostvarenje sna o Hrvatskoj, položivši svoje živote u njene temelje. Njihova pogibija za nas i mlađe generacije ima posebnu poruku, baš kao što su se oni usudili boriti za svoje ideale, usudite se boriti za ideale Domovine u kojoj želite živjeti, ali i za svoje osobne ideale – rekao je Zelić.

Dužno poštovanje herojima Domovinskoga rata odano je i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Orljavcu te na mjestu tragedije branitelja Igora Zalara u Bučju.

pszupanija.hr