Kultura

Obilježeno 50 godina Kinokluba “Gimnazija”

02-03-2023 • 14:27
Rva
Povodom 50. obljetnice projicirani su filmovi iz arhivske građe koji su nastali u prvih desetak godina djelovanja te izložba fotografija članova kluba iz samih početaka.

U Gimnaziji Požega danas je obilježeno 50 godina od osnivanja Kinokluba “Gimnazija”. Kinoklub „Gimnazija“, čiji je današnji sljedbenik Udruga GFR Film-video Požega, osnovan je 23. veljače 1973. godine, a djelovao je kao školska djelatnost pod vodstvom prof. Rudolfa Čmelara. U jesen 1973. godine, nakon profesora Čmelara, rad s članovima kluba preuzeo je prof. Željko Balog koji i danas djeluje u radu Udruge, a prilikom današnjeg okupljanja rekao je nešto više o povijesti Kinokluba “Gimnazija”.

Povodom 50. obljetnice projicirani su filmovi iz arhivske građe koji su nastali u prvih desetak godina djelovanja. Osim toga, postavljena je izložba fotografija koje su nastale od samih početaka, od crno-bijelih, pa do kasnijih fotografija u boji i plakata, iz 1978. i 1981. godine.

Broj članova Kluba brzo se širio, prvi film snimljen je 1975. godine pod nazivom „Ništa nas ne smije iznenaditi”, a 1976. godine snimljen je i prvi igrani film „Sjećanje”, čiji su autori bili Željko Hiršman i Nino Matoković, dok je u filmu glumila Požežanka Snježana Mekić Delić. Film je poslan na jedan od tadašnjih festivala, na kojemu je osvojio i nagradu. Filmska radionica osnovana je 1978. godine, a 1994. godine kada je izašao Zakon o udrugama, osnovana je Udruga GFR Film-video, čija je kratica nastala upravo od prethodnog naziva Kinoklub „Gimnazija“ (G) i Filmska radionica (FR).

“Članovi Kinokluba “Gimnazija” su godinu prije pokrenuli Festival jednominutnih filmova, čije 31. izdanje imamo početkom lipnja ove godine. Mislim da smo time pridonijeli da naš grad bude na nekoj filmskoj karti svijeta. Ove godine će biti filmova i učenika iz Gimnazije, što nas posebno veseli. Naime, u Gimnaziji danas postoji filmska sekcija, što je lijepo jer se nastavlja ta tradicija. Mi smo kao Udruga otvoreni za sve koje zanima, pogotovo informatičare, ali i volontere, lijepo je sudjelovati i komunicirati sa strancima kad dođu na Festival.” – rekao je prof. Željko Balog.

Prvi Festival jednominutnih filmova organiziran je 1993. godine, a svoje uratke pokazali su samo klubovi iz Požege i Pleternice, te par drugih pojedinaca. Već 1994. godine natječaj za festival raspisan je na razini cijele Hrvatske, da bi 1995. godine na festivalu sudjelovali i strani autori. Do danas Festival jednominutnih filmova dosegnuo je svjetski status, a na njemu je prikazano 10 000 filmova.

Nekoliko prigodnih riječi rekao je i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

“Čestitam na visokom jubileju, 50 godina je uistinu impresivno. Profesor Balog je u svom obraćanju iznio ono što vas je učinilo identitetom ovog grada. Od Kinokluba “Gimnazija”, pa dalje do GFR-a i svega onog što je iznjedrilo od toga, naša požeška jedna minuta, uistinu ste postali dio tog identiteta i ove Gimnazije, koja itekako ima svoju vrijednost. Drago mi je da ste se danas okupili i pozvali učenike da svjedoče ovom događaju, iz razloga što je to važno za kulturu i naš grad. Nadam se da će ovakva, pa i ovakve slične prigode, biti povod za neke nove zaljubljenike u filmsku umjetnost, jer ona je stvarno nešto čime se ponosimo.” – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.