Društvo

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

04-12-2023 • 11:42
Rva
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, službenici Policijske uprave požeško-slavonske proveli su preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, službenici Policijske uprave požeško-slavonske proveli su preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom. Cilj ove akcije je podizanje razine svijesti svih sudionika u prometu u pogledu skrbi o osobama s invaliditetom.

Policijska uprava požeško-slavonska kontinuirano tijekom cijele godine provodi razne preventivne aktivnosti usmjerene na osobe s invaliditetom.

Bila je to prigoda i za tematski sastanak održan u Gradskoj vijećnici kojemu su prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović, službenica ovlaštena za obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Jelena Vidović, te policijski službenici i predstavnici udruga osoba s invaliditetom s područja grada Požege i Požeško-slavonske županije.

“Grad Požega podržava rad udruga koje doprinose ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Kroz cjelogodišnje aktivnosti i suradnju s udrugama nastojimo redovito upućivati i poticati javnost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici te podržavamo prilagodbe koje su nužne da se to omogući. Izrazito je važno kontinuirano raditi na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i zalagati se za društvo jednakih prilika i mogućnosti te edukaciju i socijalnu podršku pridonijeti i olakšavanju ostvarivanja prava i usluga osoba s invaliditetom.“ – rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

Pristupačnost je ključna za osiguravanje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom pa je Grad Požega i ove godine proveo akcije u tom smjeru, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Jelena Vidović.

“Ove godine smo ugradili koso-podiznu platformu u Glazbenoj školi te prilagodili njen prostor. Projekt je u iznosu od 10.617,00 EUR sufinanciran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja. Ove je godine pri projektiranju i izgradnji prometnica posebna pažnja dana na osiguranje parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Prema našoj evidenciji, trenutno je riječ o oko 59 parkirnih mjesta. Ono što je ranije isticano kao problem jest činjenica da mnoge novije zgrade u gradu ne zadovoljavaju uvjete pristupačnosti, stoga kroz nove projekte nastojimo osobama s invaliditetom omogućiti što bolje uvjete a ne samo neophodan zakonski minimum.” rekla je pročelnica Jelena Vidović.

U prošloj je godini na području PU požeško-slavonske poduzete su 342 mjere, na području grada Požege od njih je 246. Voditelj poslova prometne policije PU požeško-slavonske Zvonimir Lukačević detaljnije je objasnio članovima udruga one stavke koje se odnose na Zakon o povlasticama u prometu te je istaknuo da će biti izrečena kazna u iznosu od 300,00 do 1000,00 EUR za prekršaj osobi koja svoju Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom ustupi drugoj osobi za korištenje, dok će kaznom u iznosu od 300,00 do 1000,00 EUR biti kažnjena osoba koja neovlašteno koristi Europsku parkirališnu kartu.