Politika

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

23-08-2023 • 10:46
Rva
Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, predstavnici Požeško-slavonske županije te Gradova i Općina županije, položili su vijenac i zapalili svijeće na groblju sv. Ilije u Požegi. Ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na sve nevine žrtve nacizma, fašizma i komunizma.

Svijeće u znak sjećanja na nevine žrtve zapalili su zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice Domagoj Katić, načelnik Općine Brestovac Zdravo Mandić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Velika Valentin Raguž.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se u Republici Hrvatskoj kao spomendan i to pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svim totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Obilježavanje ovog dana služi da se potiče na promišljanje osjetljivih pitanja zajedničke povijesti kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Svrha obilježavanja ovog dana je također, da tragična prošlost Europe i dalje služi kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjice, uključujući borbu za pravedniji svijet, stvarajući tako otvorena i tolerantna društva i zajednice koje prihvaćaju etničke, vjerske i seksualne manjine i primjenjujući europske vrijednosti na sve.