Gospodarstvo

Obilazak radova na adaptaciji i dogradnji Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi

24-03-2023 • 07:19
Rva
Županica Jozić obišla je radove na adaptaciji i dogradnji škole, koja je u ovome trenutku jedna od najvećih investicija u obrazovnom sustavu naše županije.

Poljoprivredno-prehrambena škola već je dugi niz godina centar obrazovanja u području poljoprivrede i prehrambene industrije, a modernizacija i proširenje kapaciteta omogućit će još bolje obrazovanje učenika i njihovu uspješnu karijeru u ovim važnim gospodarskim granama.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić zajedno s ravnateljicom škole Marijom Mršo Rajić, predstavnicima izvođača i nadzora radova, te predstavnicima Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, obišla je radove na adaptaciji i dogradnji škole, koja je u ovome trenutku jedna od najvećih investicija u obrazovnom sustavu u Požeško-slavonskoj županiji, ukupne vrijednosti oko 5 milijuna eura.

Nositelj projekta RCK Panonika je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a provodi ga u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ – PANORE. Cilj radova je modernizacija i proširenje kapaciteta školskog prostora, a u sklopu adaptacije vrši se kompletna rekonstrukcija postojećeg školskog objekta što uključuje zamjenu starih instalacija, postavljanje novih podova, uređenje fasade, krova i stolarije. Također, prostor će biti opremljen novim namještajem, nastavnim pomagalima i informatičkom opremom, što će doprinijeti boljim uvjetima za rad učenika i nastavnog osoblja.

Dogradnjom će se stvoriti novi prostor za praktičnu nastavu i radionice, izgradit će se moderna kuhinja i blagovaonica, laboratorij za mikrobiologiju i analizu hrane te novi prostori za izvođenje praktične nastave iz područja poljoprivrede i stočarstva, a ovi novi prostori omogućit će učenicima bolju pripremu za tržište rada i uspješnu budućnost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Županica Jozić iskazala je veliko zadovoljstvo napretkom i dinamikom radova te istaknula kako bi ovaj projekt u budućnosti uistinu trebao biti jedan pravi regionalni centar kompetentnosti za poljoprivredu te se svojim ciljem i funkcijom izdići iznad srednjoškolskog obrazovanja, te tako pružiti i dodatne usluge za obrazovanje odraslih.

„Ovo je veliki europski projekt koji je nakon provedenog natječaja za sklapanje okvirnog sporazuma izišao otprilike 5 milijuna eura, a prvi sklopljeni ugovor iznosi otprilike 4,3 milijuna eura od čega EU financira nešto više od 3 milijuna eura, dok ostali dio mora osigurati Požeško-slavonska županija. U trenutku kada se projekt planirao uvjeti na tržištu bili su drugačiji, cijene izvođenja radova bile su daleko niže, međutim odmakom vremena i realizacijom projekta došli smo u drugačiju situaciju. Uistinu se nadam kako će ove godine biti objavljen natječaj za fond sufinanciranja te da ćemo kroz njega uspjeti povući određeni dio sredstava.“ – rekla je županica istaknuvši kako Županija bez obzira na ogromne financijske skokove neće odustati od ovoga projekta jer je on izuzetno bitan za daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje i srednjoškolskog obrazovanja u Požeško-slavonskoj županiji.

Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja ove godine, a kada škola bude ponovno otvorena, učenici će imati priliku raditi u moderno opremljenom i funkcionalnom okruženju koje će im osigurati najbolje uvjete za učenje i rad.

Ravnateljica škole Marija Mršo Rajić ovom prigodom istaknula je važnost ovog infrastrukturnog projekta rekavši kako će njime biti stvoreni prostorno-tehnički uvjeti za održavanje suvremene nastave utemeljene na radu, odnosno praktičnoj nastavi, koja će učenicima omogućiti stjecanje relevantnih znanja. „Osim radova na infrastrukturi do sada smo nabavili i novi traktor za voćnjak te svu potrebnu mehanizaciju za ekološki uzgoj voća, meteorološku stanicu koja je već postavljena, a nabavit ćemo i još dva staklenika, jedan plastenik, opremu za preradu voća i povrća, kuharski praktikum, te ostalu opremu potrebnu za staru zgradu.” – rekla je ravnateljica Mršo Rajić.

pszupanija.hr