Kultura

Noć knjige uz bogati književni program i koncert grupe Vatra

19-04-2023 • 13:01
Rva
Više o projektu „Čitam.“ kao i o ovogodišnjoj Noći knjige i Festivalu dobre preporuke, rekla je Mirjana Franculić prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Krajem rujna prošle godine u Gradskoj knjižnici Požega predstavljen je projekt “Čitam.”. Projekt je usmjeren na niz aktivnosti za razvijanje čitalačkih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice djece i mladih, starije populacije te osoba s invaliditetom. Više o projektu „Čitam.“ kao i o ovogodišnjoj Noći knjige i Festivalu dobre preporuke, rekla je Mirjana Franculić, voditeljica Županijske matične razvojne službe pri Gradskoj knjižnici Požega, prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Gradska knjižnica Požega uz svoju primarnu knjižničnu djelatnost uvijek promišlja o potrebama svojih korisnika, osluškuje i planira provedbu aktivnosti koje će biti od koristi korisnicima svih dobnih skupina i različitih područja interesa.

„Ideja i planiranih aktivnosti je uvijek više no što je sredstava za njihovu realizaciju, a kada se pojavi Natječaj koji podrazumijeva uključivanje javnih ustanova u kulturi u isti, onda je to prilika koja se ne propušta. Mi tu priliku naravno nismo htjeli propustiti i prijavili smo se. Kako bi se podigla razina svijesti o važnosti kulture čitanja i čitateljske pismenosti pojedinca, ali i povećao broj aktivnosti te materijala kojima će se potaknuti čitanje, Gradska knjižnica Požega kao nositeljica projekta u suradnji s partnerom Gradom Požegom, u srpnju 2022. godine započela je s provedbom projekta „Čitam“. Projekt se temelji na Ugovoru s Ministarstvom kulture i medija i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, te se financira iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske.“ – rekla je Mirjana.

„Projekt je vrlo složen i odvija se u nekoliko faza. Prvu fazu projekta, tj. aktivnosti edukacije smo već proveli.“

„Prva edukacija ,,Kako e-čitati” namijenjena je ciljnoj skupini osobama starijim od 54 godine i osobama s invaliditetom o korištenju platforme e-knjiga koju posjeduje naša Knjižnica. Cilj je bio educirati i potaknuti ciljnu skupinu na korištenje digitalnih medija. Na edukacijama se detaljno pojasnilo kako instalirati aplikaciju, pokrenuti ju, služiti se bazom e-knjiga i čitati. Na taj način se olakšao pristup i dostupnost literature, uzimajući u obzir otežan dolazak osoba s invaliditetom, kao i starije te teže pokretljive populaciji u knjižnicu, što rezultira povećanjem interesa za čitanjem kod ciljanih skupina.“ – objasnila je.

VEZANI ČLANAK

Predstavljena Monografija „Nova zgrada, nova knjižnica“ Gradske knjižnice Požega

„Druga edukacija ,,Prezentacija zvučnih knjiga” namijenjena je ciljnoj skupini osobama s invaliditetom, za slijepe i slabovidne osobe. Cilj je bio educirati i potaknuti ciljnu skupinu na korištenje zvučnih knjiga, upoznati ih s njihovim mogućnostima i načinima korištenja, te potaknuti one koji se do sada nisu susreli sa zvučnim knjigama, da posegnu za njima.“

Kakvi su dojmovi polaznika tih edukacija?

„Zvučne knjige naravno nisu namijenjene samo za slijepe i slabovidne, zvučne knjige možemo svi slušati – dok čistimo kuću, dok se vozimo automobilom, stvarno su vrlo zanimljive. Osim toga, njih čitaju naši poznati glumci, pa je lijepo to poslušati. Polaznici su pokazali veliki interes, Knjižnica već dugi niz godina ima odličnu suradnju s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba naše županija, a nova knjižnica se prema svom novom konceptu knjižničnih usluga još više približila svojim korisnicima koji knjižnicu smatraju svojim dnevnim boravkom. Nove online korisničke usluge koje je korisnicima omogućila RFID tehnologija i posudba knjiga iz svog doma na svojim uređajima nije namijenjena samo mladima, naši stariji korisnici su to prepoznali i prihvatili bez ikakvog straha. Edukacije korisnika koje, ne samo u projektu, nego svakodnevno pružaju knjižničaru izgradile su samostalne i zadovoljne korisnike u našoj novoj i modernoj knjižnici.“ – rekla je Mirjana.

Projekt se nastavlja u ponedjeljak 24. travnja Festivalom dobre preporuke u okviru kojeg će se predstaviti 15 najuspješnijih preporučitelja prijavljenih na „Natječaj za prikupljanje preporuka za čitanje“.

„Gradska knjižnica Požega je u ožujku 2020. godine pokrenula online platformu “Čitamo.” na društvenim mrežama Facebook i Instagram s ciljem pokretanja mrežne baze video preporuka koje bi potaknule čitanje među širom populacijom. Poticaj za pokretanjem ovog projekta proizašao je iz knjižničarskog iskustva, koje govori da većina ljudi prilikom izbora literature za čitanje – traži i želi preporuku.“

„Dobra preporuka pomaže kod odabira naslova, a video preporuka uz dobru promidžbu, čitanje samo po sebi čini zanimljivim.“

„Ovim Projektom platforma „Čitamo.“ je unaprijeđena. Ona služi za objavljivanje svih video preporuka koje su putem natječaja unutar Projekta „Čitam.“ pristigle u knjižnicu i ušle u konkurenciju za nagrade i pravo na sudjelovanje uživo na Festivalu koji će se održati u našoj knjižnici u Noći knjige 24. travnja. Uz prijenos uživo, u Dvorani mudrosti na Festivalu dobre preporuke 15 će najuspješnijih preporučitelja svim posjetiteljima Noći knjige uživo preporučiti knjige za čitanje koje će posjetitelji, članovi knjižnice i oni koji će to postati – moći odmah posuditi. Sve s ciljem poticanja čitanja i dijeljenja dojmova o pročitanome na obostrano zadovoljstvo, preporučitelja i onih koji će te iste knjige prema preporuci pročitati.“

U Gradskoj knjižnici Požega i ove će se godine obilježiti Noć knjige, ali ovoga puta ima dublju dimenziju, naglasila je Mirjana.  

„U Noći knjige spojit ćemo niz aktivnosti i finalizirati Projekt „Čitam.“ na najbolji mogući način. Mi knjižničari, posrednici, ujedinit ćemo sve sudionike procesa čitanja – pisce, urednike, preporučitelje i čitatelje. U Noći knjige družit ćemo se s četiri književnika na književnim susretima s kojima ćemo razgovarati o poticanju i važnosti čitanja s osvrtom na njihova djela, njihov književni angažman, uredničke, edukativne, stvaralačko poticajne i druge književne aktivnosti kojima se bave. Program koji traje od 16,30 sati pa sve do ponoći, podrazumijeva cjelovečernje programe koji će se za odrasle, mlade i djecu odvijati na svim odjelima knjižnice.“ – rekla je Mirjana.

U Noći knjige nas očekuje i glazbeni dio programa, akustični koncert će održati grupa Vatra.

Dan nakon, odnosno u utorak 25. travnja, Festival dobre preporuke nastavlja svoj program javnom tribinom o poticanju čitanja, a očekuju i poznate hrvatske književnike.

„U utorak, 25. travnja u 11,00 sati stavljamo točku na „i“ organizacijom Javne tribine o poticanju čitanja i zaključujemo Projekt “Čitam”. Uz goste književnike Kristijana Novaka, Marinu Vujčić i Ivicu Ivaniševića koji su gostovali u Noći knjige i na Festivalu dobre preporuke, a na Tribini će sudjelovati učenici Katoličke gimnazije Požega, Gimnazije Požega i Gimnazije Matija Mesić iz Slavonskog Broda. Pet razreda srednjoškolaca sa svojim će profesorima i profesoricama razgovarati s književnicima o pisanju i čitanju, o poticajima na čitanje i o svemu onome što nam remeti koncentraciju i čini čitanje napornim, ali isto tako i užitkom koji prerasta u ovisnost ako imamo tu sreću. To je valjda jedina dobra ovisnost koja nas može zadesiti.“ – rekla je.

Ulaz i sudjelovanje tijekom Noći knjige je slobodan za sve zainteresirane, osim program Lego maratona za odrasle koji je namijenjen prijavljenim sudionicima, dodala je Mirjana.

Do kada još traje projekt „Čitam.“, i što nam je sljedeće na rasporedu?

„Ono što je još jako važno što želim istaknuti je kulturni proizvod koji kao opipljiv trag ostaje nakon Projekta koji završava u srpnju ove godine. Spasiti od zaborava sve ovo što smo radili u Projektu i akumulirati sav trud koji su sudionici Projekta utkali jest tiskanje i objavljivanje knjige koja će nositi naslov „Zbirka preporuka Čitam. Gradske knjižnice Požega“, koja će u sebi u pisanom obliku sadržavati sve one preporuke koje su pristigle na natječaj. Zbirka će sadržavati i popise knjiga tematskih preporuka kao i preporuke Čitateljskih klubova Gradske knjižnice Požega, kojih imamo pet za sve uzraste. Bit će to sjajna Zbirka koja će biti izazov svima onima koji žele sve dobre preporuke nekada u svom životu pročitati. Sadržaj publikacije ,,Čitam.” imat će vrijednost, jer će služiti kao baza dobrih preporuka za sve narodne knjižnice u Hrvatskoj, a kojima će biti dostavljena.“

„Ali to nije sve, iza Projekta ostaje još jedan opipljiv proizvod koji je već tiskan i koji će za poklon dobiti svi preporučitelji…“

„To je „Dnevnik čitanja“ koji je stilski i sadržajno oblikovana bilježnica koja služi čitatelju za evidenciju pročitanoga. Kod edukacija poticanja na čitanje, jedna od osnovnih stvari je ukazivanje čitatelju da nikada ne čita knjigu ako uz sebe nema svoj Dnevnik čitanja u koji dok čita zapisuje ono važno, ono dojmljivo, ono zbog čega će knjigu preporučiti ili ne preporučiti dalje za čitanje.“ – rekla je Mirjana Franculić.

Više o programu Noći knjige, kao i ostale informacije o radu Gradske knjižnice Požega možete doznati i na web stranici Knjižnice, njihovim društvenim mrežama i na stranici citamo.hr.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.