Politika

„Naša je dužnost prisjećati se svih koji su tada stavili sebe na raspolaganje Lijepoj našoj“

17-09-2023 • 13:02
Rva
Prigodnom je svečanošću obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 32. obljetnica oslobođenja vojarne u Požegi. Obilježavanje je započelo odajom počasti na spomen obilježju hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade.

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije prigodnom je svečanošću obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 32. obljetnica oslobođenja vojarne u Požegi. Obilježavanje je započelo odajom počasti na spomen obilježju hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade hrvatske vojske u Požegi, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Potom je formiran mimohod pobjednika te su se svi uputili u vojarnu 123. brigade, nekadašnju kasarnu, gdje je održana svečanost obilježavanja.

Svima se obratio zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike i zapovjednik vojarne 123. brigade Požega brigadir Mile Valentić koji je naglasio važnost današnjeg obilježavanja i da država koja ne zna svoju povijest, nema ni budućnost. Prigodno se obratio i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Tomica Galović te se ujedno zahvalio Požeško-slavonskoj županiji i županici Antoniji Jozić što se ova tradicija obilježavanja Dana branitelja nastavlja.

Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić istaknuo je kako je obilježavanje ovog datuma trajno te da će se prenositi na generacije koje dolaze.

„Na ovaj datum danas vrate se sjećanja 30-ak godina nakon, kada je ova vojarna oslobođena i kada je osnovan dio hrvatske vojske. Vrlo živa su sjećanja na ljude i na događaje iz toga vremena. Živa su sjećanja na ciljeve o kojima se tada govorilo i izgledalo je gotovo idealistično, ponekad se činilo i neostvarivo. Danas nakon 32 godine, sretan sam što mogu reći da to nije bilo ništa idealistično, danas u slobodnoj, samostalnoj, suverenoj i europskoj Hrvatskoj, možemo reći da su ti glavni ciljevi doista i ostvareni. Sjećanja na ljude iz tog vremena, posebno me na današnji dan ispuni i nekakvim posebnim emocijama, ali istovremeno mi je lakše kada se sjetim da nisu uzalud sanjali oni koji više nisu s nama. Na ovaj dan, uvijek će biti živo sjećanje na taj datum i te ljude, drago mi je da je Županija baš ovaj datum izabrala za sjećanje na hrvatske braniteljice i branitelje, koje će biti trajno i koje ćemo prenijeti generacijama koje dolaze.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Županica Antonija Jozić u svom je obraćanju istaknula kako je naša dužnost i danas, ali i obveza, čuvati spomen na te dane i prisjećati se svih onih koji su tada stavili sebe na raspolaganje Lijepoj našoj.

„Tada se tih 90-ih godina prošloga stoljeća ispisivala povijest i ostvarivala se tisućljetna težnja hrvatskog naroda o samostalnosti. Dionici tog vremena ste vi, svi znani i neznani hrvatski branitelji, koji su u tim teškim vremenima u kojima se rađala naša Hrvatska, stali na branik domovine. Vi koji danas stojite ovdje postrojeni, vjerujem, punog srca i ponosa na djelo koje ste ostvarili. Na današnji dan prije 32 godine s ove je vojarne skinuta oznaka JNA, a na vojarni se zavijorila hrvatska zastava. Tada su se stvorili uvjeti za formiranje slavne 123. brigade, nakon toga dana više ništa nije bilo isto. Danas s ovoga mjesta glasno poručujemo kako je obrambeni Domovinski rat uz prve demokratske izbore iz 1990. godine, u temeljima naše domovine, a čime se ostvarila tisućljetna težnja naroda na punu državnu suverenost. Na tome možemo zahvaliti svima vama koji ste u tim danima ponosa i slave, puni odvažnosti i hrabrosti te ljubavi stali u obranu naše domovine. Stoga je naša dužnost i danas, ali i obveza, čuvati spomen na te dane i prisjećati se svih onih koji su tada stavili sebe na raspolaganje Lijepoj našoj. S posebnim pijetetom prisjećajmo se onih koji su svoje živote utkali u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske, ali i žrtve njihovih obitelji.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Važnost današnjeg dana naglasili su i izaslanik ministra obrane, voditelj područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči te izaslanik ministra hrvatskih branitelja, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Pakrac-Lipik Miroslav Vacek koji su se obratili prigodnim riječima. Na kraju svečanosti, članovi Kulturnog umjetničkog društva Bektež iz Bekteža izveli su nekoliko prigodnih pjesama. U svečanosti su sudjelovali i Gradska glazba Trenovi panduri te gradska straža Grada Požege. Na samome kraju svečanosti uslijedila je sveta misa u vojnoj kapelici svetog Ivana Krstitelja, za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.