Scena

Nappo Design – Nikola i Dinko proizvode vaze zanimljivom tehnikom 3D printanja

19-10-2023 • 08:46
Rva
Požežanin Nikola i njegov prijatelj Dinko pokazuju svoju kreativnost uz tehnologiju 3D printanja.

Da se nekad isplati hobi pretvoriti u poslovnu priliku, dokazuju nam Dinko i Nikola, inženjeri koji su svoju struku spojili s dizajnom i napravili nešto što nismo dosad vidjeli. Osnovali su brend Nappo Design koji se bavi proizvodnjom vaza zanimljivom tehnikom – 3D printanjem. Mnoge je oduševio zanimljiv dizajn vaza, a u razgovoru za Journal.hr rekli su više o samoj ideji, procesu proizvodnje i planovima za budućnost.

Nappo Design je potpuno novi domaći brend koji se bavi dizajnom i izradom ekskluzivnih dekoracija za uređenje interijera metodom 3D printanja. Mi smo Nikola i Dinko, dva mlada inženjera i ideja nam je nešto što je počelo kao hobi pretvoriti u uspješnu poslovnu priču, poručili su.

Odakle je došla ideja za osnivanje brenda?

Ta je ideja rezultat istodobnog djelovanja više spontanih procesa koji su naposljetku doveli do osnivanja brenda. S obzirom na to da se u slobodno vrijeme dosta družimo, htjeli smo vrijeme koje provedemo zajedno kvalitetno iskoristiti. Pa smo stoga, iz nekih naših geekovskih pobuda, kupili 3D printer i počeli se baviti printanjem. Taj početni period nakon kupovine prvog printera bio je jako zabavan i s vremenom smo počeli printati stvari za svakodnevnu upotrebu. Također, razmišljali smo može li se u tom području početi graditi nešto novo, nešto što je hobi i posao u isto vrijeme, a ujedno tako udovoljiti poduzetničkim težnjama koje obojica imamo.

Tada je došao period kada smo obojica preuređivali svoje životne prostore, stanove i počeli si 3D printanjem izrađivati dekoracije kako bi dobili poseban touch u interijeru. Komentari našeg užeg kruga ljudi bili su jako pozitivni i počeli su nas tražiti da i njima izradimo njihove vaze. Tako se rodila ideja da osnujemo svoj brend i pokušamo od toga stvoriti svoju priču.

Kako smišljate dizajn svojih vaza? Možete li objasniti proces nastajanja jedne?

Proces nastajanja vaze je zapravo najzanimljiviji, ali i najizazovniji dio našeg posla. Inspiraciju za dizajn vaza crpimo iz više izvora – svakodnevnih susreta s jednostavnim i složenim geometrijskim oblicima oko nas. Od prirode do stvari koje susrećemo u svakodnevnom životu. Nekad pokušavamo odgovoriti na jednostavan zadatak s unaprijed zadanim parametrima. Primjerice, potrebna nam je vaza određenog promjera u dnu, vrhu i određene visine – igrajući se sa slobodnim prostorom između, a nekad jednostavno krenemo isprobavati rješenja i metodom pokušaja i pogrešaka doći do prvih modela koje poslije usavršavamo u softverima za 3D modeliranje. Trudimo se pratiti trendove iz našeg područja, ali u isto vrijeme biti originalni i svakoj vazi dati nešto naše.

Koristimo razne alate za 3D modeliranje i u njima prvo izrađujemo računalnu 3D reprezentaciju modela koji smo zamislili. Nakon što ocijenimo da je dizajn zreo za ulazak u proces proizvodnje, krećemo s osmišljanjem optimalnog procesa proizvodnje na 3D printeru i prilagodbom proizvodnih parametara. Zatim nastavljamo s izradom umanjenog prototipa, te nakon toga prototipa u prirodnoj veličini. Tijekom procesa ispravljamo nedostatke i radimo iteracije dok ne budemo u potpunosti zadovoljni onim što smo dobili.

Kad ocijenimo da je proizvod zadovoljio sve estetske i funkcionalne zahtjeve te razinu kvalitete koju želimo, dolazi na test kod nama bliskih ljudi. Ako je njihov feedback dobar, proizvod je spreman i kreće u proizvodnju. Ako komentari nisu dobri, onda taj model najčešće završi negdje sa strane i krećemo cijeli proces ispočetka. Imamo već dosta modela od kojih smo odustali u potpunosti jer, koliko god oni na prvu izgledali dobro, nisu prilikom dovođenja do faze gotovog proizvoda u nama izazvali onaj wow efekt.

Po čemu je Nappo Design jedinstven?

Nappo Design odlikuje jedinstven dizajn naših proizvoda, ali ono čime se najviše ističemo je naša metoda proizvodnje – 3D printanje. 3D printanje je alternativa ustaljenim načinima proizvodnje. Omogućuje izradu brojnih oblika koji odudaraju od uobičajenih. Postoje razne tehnike 3D printanja, ali im je svima zajedničko da „grade“ proizvod sloj po sloj. Takav način gradnje proizvoda daje zanimljivu, slojevitu teksturu površine proizvoda i poseban estetski dojam pri igri svjetlosti na toj površini. Također, ovaj način proizvodnje nije pogodan za masovnu proizvodnju, nego za limitirane serije, što i jest naš cilj. Pri malim količinama svaki proizvod imamo u potpunosti pod kontrolom, a naše printere i materijale poznajemo u potpunosti.

Osim toga, kupnjom našeg proizvoda potičete malo poduzetništvo i podržavate domaći brend koji svoje proizvode razvija i izrađuje u Hrvatskoj pridonoseći očuvanju našeg planeta. Funkcionalna estetika, ekološka osviještenost i nepresušna kreativnost jamče da je Nappo Design brend koji je jedinstven i može ispuniti sva očekivanja modernog dizajna interijera. Uporabom recikliranog materijala svoju proizvodnju činimo ekološkom, smanjujući količinu plastičnog otpada u svijetu. S našim proizvodima, ekologija ne znači i manjak estetike ili funkcionalnosti. Naprotiv, proizvodi su trajni i manje štetni, a njihov dizajn prati filozofiju našega brenda – funkcionalno, ekološki i prilagodljivo svakom interijeru.

Što možemo očekivati u budućnosti od vas? Imate li neke projekte i ideje koje želite ostvariti?

Planova za budućnost ima puno. Naša je ambicija postati ekskluzivan i kupcu posvećen brend koji će razviti cijelu lepezu proizvoda prepoznatljivih na prvi pogled. Želimo biti prva adresa na koju će se kupci s ovih prostora obratiti kada im je potreban lijep dodatak za njihov prostor. Isto tako, kad kupac vidi proizvod, neovisno o vrsti, da zna da je taj proizvod razvijen i proizveden u radionici Nappo Designa.

Definitivno ćemo nastaviti razvijati nove vaze, ali u planu je proširiti našu ponudu s dodatnim elementima za dekoraciju interijera. Da ostanemo malo tajnoviti, bit će potrebno pričekati blagdansko vrijeme. Naime, tada planiramo lansirati našu novu kolekciju pa ćete morati malo pričekati kako biste vidjeli nove proizvode koje pripremamo. Pratite nas na društvenim mrežama i ostanite u tijeku s našom novom kolekcijom i svim događanjima. Geografski, trenutno smo dostupni samo na hrvatskom tržištu, ali plan je uskoro se proširiti na tržište Europske unije.

Izvor: journal.hr