Kultura

Najavljeno 29. izdanje jedinstvenog dječjeg tamburaškog festivala Cvjetići glazbe

05-06-2023 • 14:30
Rva
Ove godine uživat ćemo uz 29 pjesama povodom 29 godina dječjeg tamburaškog festivala Cvjetići glazbe u Pleternici.

Najavljen je jedinstveni dječji tamburaški festival Cvjetići glazbe, koji se ove godine održava 10. i 11. lipnja po 29. put u Pleternici. Organizatori se nadaju lijepom vremenu kako bi i ove godine mogli uživati tijekom dvije večeri na Trgu bećarca. Što nas to očekuje prvu i drugu večer Festivala, najavili su gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, direktorica Turističke zajednice Grada Pleternice Ivana Ketović Marjanović, glazbeni direktor Festivala Valentin Petranović i ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Nikolina Hačka.

“Napokon nam je stigao mjesec lipanj – najljepši, najživlji, najveseliji i najraspjevaniji te bogat aktivnostima. Mi smo ponovno okupili sve svoje udruge, sve svoje sportske klubove i zajedno se udružili kako bi ovaj mjesec popunili. Manifestacije u lipnju otvorili smo prošli tjedan na Trgu bećarca nekakvim aktivnostima, a pred nama je prva veća manifestacija. Radi se o Cvjetićima glazbe koji se održavaju u subotu i nedjelju na Trgu bećarca. Kao popratne aktivnosti Cvjetića glazbe, održat će se u dopodnevnim satima Dječji malonogometni turnir “Cvjetići” od 9 sati, a nakon toga od 16 sati na Trgu bećarca započet će Dječji sajam. Sajam će se održavati subotu i nedjelju.“ – rekla je Ivana Ketović Marjanović.

Prva večer je interpretacijska, dok je druga večer rezervirana za autorske pjesme, više o tome rekao je glazbeni direktor Festivala Valentin Petranović.

„Prva večer je interpretacijska, tamo imamo pjesme koje su već opjevane, a druga večer je autorska večer, gdje imamo nove pjesme – ima sveukupno 29 pjesama, na prvoj večeri će ih biti 16, dok će na drugoj biti 13 pjesama. Novina je da su sve ovogodišnje pjesme napisane aranžmanski, svaka pjesma ima svoj notni zapis, kako na prvoj večeri tako i na drugoj. Isto to će nam omogućiti lakše ponavljanje tih pjesama, jer veliki broj pjesama s autorskih večeri padne u zaborav. Ovako imamo sve zapisano i moći ćemo možda raditi jednog dana i retrospektivu Cvjetića glazbe. Osim toga, po prvi puta će nas pratiti Tamburaški ansambl Glazbene škole Požega, osam svirača i osam dionica. Imali smo jako puno proba i sada smo u završnim obradama, ja se nadam da ćemo i to sve uspjeti odraditi. Nadamo se i lijepom vremenu, da budemo na Trgu bećarca. Pozivam sve na Cvjetiće glazbe, bit će jedan prekrasan koncert i zvuk. Na taj način promoviramo tamburašku glazbu, ali i grad Pleternicu, pošto je to jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj.” – rekao je Valentin Petranović, novi predsjednik Udruge glazbenog društva Cvjetići glazbe.

U projektu „Učim i pjevam“, iz kojeg se dijelom financira festival Cvjetići glazbe, sudjelovao je i Dječji vrtić Tratinčica. Vrtićarci su izradili male sjedalice, a kroz projekt su učili tradicionalne plesove i pjesme.

„Mi surađujemo s Gradom Pleternicom kroz sve manifestacije koje se događaju, pa tako i u projektu „Učim i pjevam“. Djeca su sa stručnom osobom učila plesati i pjevati tradicionalne plesove. Kroz projekt su učili čak i izrađivati suvenire, pa su istkali male sjedalice koje će biti izložene na Festivalu. Aktivno sudjelujemo u svakom događanju kao vrtić.“ – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Nikolina Hačka.

Za one koji ne budu u mogućnosti doći na Trg bećarca, organizatori su se pobrinuli da bude prijenos i ove godine putem Facebook stranice Grada Pleternice.

„Ono što mi kao Grad svake godine radimo, to je umrežavanje svih naših ustanova i udruga te da pokušamo ponuditi našim stanovnicima i gostima jedan cjelokupan doživljaj. Ovaj tjedan posvećen je djeci, dječjim osmjesima i dječjem stvaralaštvu. Pozivam sve naše posjetitelja i naše Pleterničane da podrže našu djecu te da vide što oni to rade tijekom cijele godine, oni će se u najboljem svjetlu prezentirati ovog vikenda. Dođite i uživajmo zajedno u Pleternici!“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.