Scena

Nacionalni mediji posjetili destinaciju Svijeta graševine, oduševila ih vinska kapljica i bećarac

20-09-2023 • 08:49
U sklopu projekta Svijet graševine organiziran je dvodnevni posjet nacionalnih medija Požeško-slavonskoj županiji kako bi se upoznali s destinacijom Svijeta graševine i bogatom tradicijom vinogradarstva i vinarstva ovoga kraja.

U sklopu projekta Svijet graševine organiziran je dvodnevni posjet nacionalnih medija Požeško-slavonskoj županiji kako bi se upoznali s destinacijom Svijeta graševine i bogatom tradicijom vinogradarstva i vinarstva ovoga kraja. Početna stanica obilaska bio je kompleks vlastelinstva Janković u Pakracu gdje je uz konferenciju upriličena demonstracija kovanja slavonskog banovca – novca koji je kovan u prvoj hrvatskoj kovnici novca upravo u Pakracu.

U ime domaćina, dobrodošlicu je zaželjela pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević upoznavši goste s gradom herojem koji je pretrpio teška razaranja u Domovinskom ratu, ali je ponosni grad koji ima mnogo čega za pokazati, od povijesnih do novih osvježenih priča koje će biti interpretirane u Spahijskom podrumu, posjetiteljskoj infrastrukturi Svijeta graševine.

Uz sami uzgoj graševine koji je glavna tematska nit Projekta, županica Antonija Jozić prigodu je iskoristila da naglasi bogatstvo i raznolikost turističke ponude svih krajeva Požeško-slavonske županije.

„Nalazite se u županiji koja ima burnu, ali isto tako bogatu povijest i nadam se kako ćete uspjeti istražiti Požeško-slavonsku županiju u najvećoj mogućoj mjeri. Danas ćete se upoznati s novim brendom Svijeta graševina kojega razvijamo i koji je vezan uz ono na što smo izuzetno ponosni, uzgoj najbolje vinove loze i proizvodnju najboljih vina u Hrvatskoj, ali i šire.“ – istaknula je Jozić. 

U sklopu projekta opremljen je i otvoren Muzej bećarca u Pleternici, a koji sadrži malu kuću graševine te cjelokupni prikaz prožimanja bećarca, pri UNESCO-u zaštićene nematerijalne kulturne baštine kroz svakodnevni život. Još uvijek su u tijeku radovi drugog objekta u sklopu Projekta kako bi nastao hibrid muzeja i knjižnice naziva „Spahijski podrum“ te je cijelo područje dobilo na korištenje brend Svijet graševine uz dokumentaciju za Kuću graševine. Projekt je predstavila Senka Horvat, ravnateljica ispred Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije “Panora”.

Svim posjetiteljima dobrodošlicu je poželio zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice Domagoj Katić, dok je više o Muzeju bećarca rekla Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica. U kratkoj prezentaciji, projekt pakračkog Spahijskog podruma predstavila je Željka Razumović-Odvorac.

Osim s ponudom Pakraca, mediji su upoznati i s povijesnim znamenitostima Grada Požege te Kutjevom, vinskom središnjicom županije. Tamo su se okušali u berbi grozdova graševine te saznali kakav proces slijedi da bi dobili vrhunsku kapljicu. Grad Kutjevo će u budućoj Kući graševine interpretirati ono u čemu su kutjevački vinari najbolji, a to je upravo proizvodnja vrhunske kapljice prepoznate u svijetu – graševine.

Posjet Požeško-slavonskoj županiji završen je obilaskom raspjevanog partnera projekta Svijet graševine – Muzeja bećarca koji se nalazi u Pleternici. Muzej od početka godine dočekuje posjetitelje iz cijele Hrvatske, spajajući najdičnije slavonske motive, vrhunsku graševinu i uvijek rado pjevani bećarac.

Posebnosti Svijeta graševine su vinski podrum iz 1232. godine u Kutjevu, vrhunska vina, najbolje svjetske graševine, velike i male vinarije na sva tri vinogorja, a vinogorja se nalaze na 45,3 paraleli na kojoj se nalaze i sve najznačajnije svjetski poznate vinske lokacije. Dosadašnja ulaganja temelj su za umreženi daljnji razvoj i suradnju svih dionika.

Nositelj projekta Svijet graševine je Grad Pakrac, a partneri projekta su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Ukupna vrijednost projekta je 8.729.448,53 EUR, a iznos EU sufinanciranja je 7.364.372,69 EUR. Razdoblje provedbe projekta: 29.09.2017.-29.06.2024. Svijet graševine objedinjuje tri vinogorja Požeško-slavonske županije – Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac.

Fotogalerija