Društvo

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Sigurnu kuću u protekle dvije godine koristilo 18 žena

22-09-2023 • 11:58
22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a sve u cilju podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje.

Na današnji dan, 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a sve u cilju podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Godine 1999. tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu, Mato Oraškić usmrtio je svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski sabor 2004. godine proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na smrtno stradale žrtve.

Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji obilježio je ovaj Dan javnom akcijom u šetališnoj zoni u Požegi.

Problem je to o kojemu se treba glasno govoriti i nipošto nije stvar samo žrtve, već i obitelji, prijatelja, susjeda i poznanika koji su dužni pomoći i prijaviti svaki oblik naselja koji primijete, istaknula je voditeljica Županijskog tima Mirjana Jugović.

“Najavljen je niz mjera koje će osnažiti pravosuđe, odnosno, naložiti pravosuđu izmjenama Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Obiteljskog zakona. Često su počinitelji obiteljskog nasilja recidivisti, ponavljači koje dosadašnje izrečene mjere nisu odvratile od nasilničkog ponašanja, ustvari djelovale su odvraćajuće na žrtve – da žrtve ponovo ne prijavljuju nasilje. To nam se ne smije dogoditi.”

“Zato nove mjere kazneno-pravne politike idu u smjeru da se uvodi posebno kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe za koje će biti zapriječena najmanja kazna zatvora od deset godina, pa do dugotrajnog zatvora. Strože se penalizira kazneno djelo silovanja, za kršenje zaštitnih mjera bit će obveza izricanja kazne zatvora tako da je to zaista i snažna poruka Vlade Republike Hrvatske i veliki korak ka unaprjeđenju sustava zaštite i pomoći žrtvama nasilja.” – rekla je voditeljica Županijskog tima Mirjana Jugović.

Osim članova Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije na štandu su bili nazočni predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske, članovi Udruge Humanum, Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“, članovi Mreže podrške i suradnje za žrtve kaznenih djela te Sigurne kuće Požeško-slavonske županije. Akciju je svojim dolaskom podržao i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

“Drago nam je da se u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji obilježava ovaj dan kako bi senzibilizirali javnost. Županija prepoznaje problem nasilja, nasilje nema opravdanje po bilo kojoj osnovi. Nasilje u obitelji, nasilje prema ženama osobito je osjetljiv društveni problem i Požeško-slavonska županija podržava ovu akciju kao i sve što čine ovi dobri ljudi koji žrtvama nasilja pomažu,” naglasio je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Unazad dvije i pol godine u Požeško-slavonskoj županiji aktivno je sklonište za žrtve obiteljskog nasilja koje se nalazi na tajnoj lokaciji i pruža sigurni smještaj žrtvama obiteljskog nasilja koje su odlučile prestati biti žrtve. Početkom mjeseca rujna održana je završna konferencija projekta „Sigurno mjesto“ uz stručni skup na temu problematike nasilja nad ženama, na kojoj je istaknuto kako je u posljednje dvije i pol godine trajanja, uslugu privremenog smještaja u sigurnoj kući na području Požeško-slavonske županije koristilo je 43 korisnika, od čega 18 žena i 25 djece. Građani koji imaju saznanja o nasilju, bez zadrške ga trebaju prijaviti policiji žurnim pozivom na broj 192.