Sport

Na 19. Dječjoj Olimpijadi u Požegi nastupit će 453 natjecatelja

29-03-2023 • 11:01
Rva
Održan je sastanak Organizacijskog odbora 19. Olimpijskog festivala Dječjih vrtića Požeško-slavonske županije

Sportskoj dvorani Tomislav Pirc jučer je održan sastanak Organizacijskog odbora 19. Olimpijskog festivala Dječjih vrtića Požeško – slavonske županije. Nazočni su bili predstavnici 9 vrtića te predstavnici Požeškog športskog saveza, glavni tajnik Željko Mitrović i stručni suradnik Jurica Bešlić koji je i koordinator natjecanja. 

Vrtiće su predstavljali Sanela Soldo Kovačević (Požega), Nikolina Hačka, Emanuela Bajić (Tratinčica Pleternica), Renata Rusan (Šareni svijet Požega), Katarina Lahovsky Kobetić (Maslačak Pakrac), Antonija Furundžija (Velika), Ivona Pečur (Jakšić / Bambi Kaptol), Rajka Magalhaes Jurčević (Čaglin)  te Tatjana Benković i Aleksandra Haramija (Kockica Lipik).  Svoj izostanak opravdali su Dječji vrtić Radost Požega i Dječji vrtić Svetog Leopolda Mandića Požega. 

Olimpijski festival dječjih vrtića će se ove godine održati na Sportsko-rekreacijskom centru u Požegi 

19. Olimpijski festival dječjih vrtića će se ove godine održati na Sportsko-rekreacijskom centru u Požegi u četvrtak, 04. 05. 2023. od 9,30 do 13,00 sati. U slučaju lošeg vremena natjecanje će se održati u petak, 05. 05. 2023. u istoj satnici i na istom mjestu. 

Festival organiziraju Požeški športski savez i Hrvatski olimpijski odbor pod pokroviteljstvom Grada Požege. Na 19. OFDV PSŽ prijavilo se 11 vrtića s područja Požeško-slavonske županije koji će nastupiti s 12 ekipa. To su DV “Radost” Požega, DV “Kockica” Lipik, DV “Maslačak” Pakrac, DV “Velika”, DV “Svetog Leopolda Mandića” Požega, DV “Šareni svijet” Požega, DV “Tratinčica” Pleternica, DV “Jakšić”, DV “Bambi” Kaptol, DV “Čaglin” i DV “Požega” koji će jedini nastupiti s dvije ekipe (Rudinska i Cvjetna livada).

Ukupno će na 19. dječjoj Olimpijadi nastupiti 453 natjecatelja (237 djevojčica i 216 dječaka). 

Požeški športski savez kao organizator će osigurati prijevoz natjecatelja autobusima iz Lipika, Pakraca, Pleternice, Velike, Jakšića, Kaptola i Čaglina. Također će se osigurati dovoljan broj suncobrana, stolica, diplome, medalje, pehari, razglas, pripremiti borilišta, zastavu, baklje, himnu, postolje za pobjednike, sendviče i vodu za natjecatelje u dovoljnim količinama, osigurati dovoljan broj sudaca za natjecanje kao i koordinatora za nogomet i atletiku, pripremiti oglasnu ploču za rezultate natjecanja u nogometu, postaviti redare za osiguranje prostora na kojem će se održati natjecanje, osigurati dovoljan broj mažoretkinja za ceremoniju otvaranja, prijaviti skup Policijskoj upravi i osigurati dežurnog liječnika.

Ove godine će olimpijsku prisegu položiti djeca iz Dječjeg vrtića Čaglin čija ekipa prvi put sudjeluje na Olimpijadi. Zastavu Hrvatskog olimpijskog odbora tijekom svečane ceremonije otvaranja nosit će 12 natjecatelja (svaka ekipa će odrediti po jednog nositelja).  Dječji vrtići će pripremiti djecu za natjecanje a svi koji imaju potrebu za stručnu pomoć mogu se obratiti Požeškom športskom savezu. 

Djeca će se natjecati u atletici (trčanje na 50 metara, štafeta 4×25 metara, skok udalj i bacanje loptice) i malom nogometu, a od ove godine i u vrtku – rukometu u vrtićima.

Radi se o natjecanju u kojem se jedna ekipa sastoji od 10 igrača (5 djevojčica i 5 dječaka), a rukometno natjecanje održava se između dvije ekipe koje se međusobno natječu  i to istovremeno na dva poligona. Natjecanje se provodi na travnatom terenu. Natjecatelji svladavaju prepreke (čunjeve, prepone) na poligonu i spužvastom loptom s udaljenosti od 4 metra gađaju prazan gol dimenzija 95×70 centimetara. Pobjednik je ekipa koja prva postigne 10 pogodaka (lopta mora proći okvir gola). Svaki igrač i igračica može više puta izvoditi poligon istim redoslijedom dok se ne postigne 10 golova po ekipi, a vremenski rok nije zadan. Pobjednička ekipa osvaja 10 bodova kao i kod pobjede u malom nogometu. Pobjednik prolazi u idući krug, a poraženi više ne sudjeluje u natjecanju. 

Naslov ukupnog pobjednika brani ekipa Dječjeg vrtića Maslačak Pakrac koja je osvojila posljednja dva Festivala održana 2018. i 2019. godine. Prije toga je dvostruki pobjednik bio Dječji vrtić Cvjetna livada Požega (2016. i 2017.). Vrtićima će se naknadno dostaviti i raspored kompletnog natjecanja na 19. Olimpijskom festivalu Dječjih vrtića Požeško – slavonske županije.

sport-pozega.hr