Društvo

Movember: Mjesec muškog zdravlja obilježen akcijom u Požegi

09-11-2023 • 10:37
Tijekom Movembera nastoji se informirati i educirati stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, a danas je u požeškoj šetališnoj zoni održana javnozdravstvena akcija za građane.

Brkati studeni, u svijetu poznatiji kao Movember, odnosno mjesec muškog zdravlja, u našoj se županiji obilježava od 2014. godine, a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka.

Obilježavanje Movembera u svijetu je započelo 2003. godine, kada je trideset muškaraca u Australiji odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate, testisa i depresije kod muškaraca, te za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.

Tijekom Movembera nastoji se informirati i educirati stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, a danas je u požeškoj šetališnoj zoni održana javnozdravstvena akcija za građane.

Posebno se nastoji podsjetiti koliko je važno čuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja te naravno borba protiv diskriminacije oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida, naglasio je tajnik Županijske lige protiv raka Nikola Gotovac.

„Današnjom akcijom želimo posjetiti naše muške da se brinu za sebe, ne samo u onim običnim stvarima, nego i u ovim koje mogu bitno promijeniti kvalitetu života. Najviše danas želimo posjetiti da postoji nešto što se treba učiniti kako bi se na vrijeme otkrio rak prostate, odnosno rak testisa. Iako to nisu jako česte bolesti, rak testisa je rijedak i češći je kod mlađih osoba, ali rak prostate je bolest koja je iznimno opasna u srednjoj dobi, do 60 i nešto godina života je vrlo smrtonosan. Dakle treba redovito razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse i PSA test da se vidi ima li nekakve sumnje, te ukoliko je ima, postupiti dalje kako je potrebno.“

„Također jedna od stvari koje treba spomenuti je činjenica da su muški češći u tome da imaju problema s mentalnim zdravljem, tri četvrtine samoubojstava su ipak muški. Treba isto tako omogućiti našim muškarcima da pravovremeno razgovaraju i potraže pomoć. U našoj kulturi to baš i nije navika, kao i u kulturi ostatka Europe, to je nekakav starinski običaj za kojeg više nema mjesta – nije sramota nego je to normalna stvar.“ – Nikola Gotovac, radiolog na Općoj županijskoj bolnici u Požegi i tajnik Županijske lige protiv raka.

Ovogodišnje poruke Movembera su: Provodite vrijeme s ljudima s kojima se osjećate dobro. Razgovarajte više. Doznajte svoje brojeve PSA – prostata specifični antigen. Upoznajte svoje testise. Krećite se više. Na stranici kampanje dodatne su informacije o temama Movembera te kako podržati obitelj i prijatelje kako bi živjeli dulje, sretnije i zdravije te kako razgovarati o problemima mentalnog zdravlja.