Društvo

Mladi iz Pleternice nastavljaju svoje aktivnosti kroz dva projekta

03-02-2023 • 11:49
Rva
„Najveći rezultat koji planiramo ostvariti je zadržavanje mladih u lokalnim sredinama.“

Udruga Mladi za Mlade Pleternica započela je provedbu dva projekta – #mladistart faza II. i Slatki zalogaj. Partneri na projektima su Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica i Dječji vrtić Tratinčica Pleternica. Predstavljanje projekata održano je u novouređenom Klubu za mlade u Pleternici, a prisustvovali su zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, direktorica Turističke zajednice Grada Pleternice Ivana Ketović Marjanović i ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann.

Projekt #mladistart faza II. je nastavak prošlogodišnjeg uspješno provedenog projekta, a više o tome rekao je voditelj projekta Domagoj Magdić.

„Projekt #mladistart je pokretač društvenih promjena u ruralnoj sredini u kojoj se nalazimo, a za poboljšanje položaja mladih i njihovo aktivno sudjelovanje u društvu. Financijska sredstva u iznosu od 95 tisuća kuna su osigurana od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Provedba projekta je od 1.1.2023. do kraja godine. Ciljevi projekta su osnaživanje mladih ruralnog područja, podizanje kvalitete njihovog života, poticanje poduzetništva i razvoj ruralne sredine radi zadržavanje mladih u lokalnoj sredini. Ciljane skupine su mlade osobe od 15 do 30 godina, a uključit ćemo 100 mladih osoba, kao i 10 mladih osoba s teškoćama u razvoju.“

„Očekivani rezultati projekta su unapređenje aktivnosti za mlade u ruralnim područjima, a najveći rezultat koji planiramo ostvariti je zadržavanje mladih u lokalnim sredinama.“

„Aktivnosti projekta kojima ćemo ostvariti ciljeve projekta su edukacije volontera, radionica o očuvanju mentalnog i psihološkog zdravlja, aktivnosti druženja mladih, međugeneracijska druženja i povezivanja. Osim toga provodit ćemo razne edukacije i radionice na temu poduzetništva, očuvanja kulturnih običaja i seoskog identiteta s primjerima dobre prakse.“ – rekao je voditelj projekta Domagoj Magdić.

Drugi projekt u provedbi je „Slatki zalogaj“, a osmišljen je kako bi potaknuo djecu na razmišljanje o zaštiti okoliš primjerom vlastite proizvodnje i poduzetništva u vrtiću.

„Kroz projekt će biti održana radionica sadnje jagoda, a sve za razvoj poduzetništva kod djece. Financijska sredstva su osigurana od Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu oko 7,5 tisuća eura. Ciljevi projekta su mijenjanje navika i ponašanja u okolišu, edukacija djece, proširivanje spoznaja i stjecanje novih znanja, podržavanje i izgrađivanje radoznalosti, kreativnosti te spremnost na suradnju i stjecanje konkretnih poduzetničkih znanja i vještina. Ciljana skupina projekta su djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica te djeca iz lokalne zajednice koja bi se priključila sajmovima i manifestacijama. U projekt će biti uključeno 150 djece, a aktivnosti koje će se provoditi su: održavanje okruglog stola i uspostava projektnog tima, radionice o sadnji jagoda, edukacije o poduzetništvu, promocija projekta i vrednovanje projekta.“ – rekao je voditelj projekta Domagoj Magdić.

Rad Udruge Mladi za mlade Pleternica pohvalili su zamjenik županice Ferdinand Troha i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

„Ovo je jedan od primjera kako naši mladi kad se udruže sa Županijom, Gradom, Vrtićem, s našim ustanovama i udrugama – zapravo mogu učiniti velike pomake u malim ruralnim sredinama. Naša Udruga Mladi za mlade zaista već zadnjih nekoliko godina raste, zapošljava djelatnike i sve je stopostotno financirano putem bespovratnih sredstva. Osim toga, ovaj Klub za mlade u kojem se nalazimo, nedavno smo ga uredili također kroz projekt. Provode se razne aktivnosti na području grada Pleternice, kako za mlade, tako i za one koji se osjećaju mladima. Upravo to naše zajedništvo i umreženost su prepoznati od strane institucija, ministarstava i središnjih ureda koji već dugi niz godina prate naše projekte. Zahvaljujem se svima na angažmanu, jer ovakvim projektima donosimo jedan sadržaj koji upotpunjuje sve ono što radimo u gradu. Ovakvim projektima posebno dajemo priliku mladima da budu aktivni u zajednici i da se njihov glas čuje.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

„Drago nam je biti partner na jednom ovakvom projektu, a ovo je hvalevrijedan projekt. Ovakvi projekti imaju svoju materijalnu vrijednost, međutim, ono što je još bitnije, a to je da mladi postaju dio društvenog života. Mladi aktivno sudjeluju, kreiraju događaje u svom kraju, to je ona osnovna premisa ostanka mladih u ovim krajevima. Čestitam na projektu, nadam se da ćete u tom dobrom smjeru i nastaviti, a preporučujemo se i za druge projekte kao partner. Dobro je vidjeti mlade kako su aktivni, jer oni su nositelji progresa budućih vremena i uspjeha.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.