Društvo

Lovačko društvo “Sokol” iz Bučja obilježilo 100 godina organiziranog lovstva i rada

05-02-2023 • 10:52
Rva
Lovačko društvo "Sokol" iz Bučja obilježilo 100 godina organiziranog lovstva i rada

Lovačko društvo “Sokol” Bučje obilježilo je 100 godina postojanja i uspješnog rada. Sve je započelo sv. misom u župnoj crkvi sv preobraženja Gospodinova u Bučju, a nastavilo se Svečanom sjednicom u Dvorani Provansa u Zagrađu. Proslava 100. obljetnice odgođena je zbog pandemije, pa se održala sada uz još dvije godine starije društvo, a čestitke na stoljeću rada kao najstarijem Lovačkom društvu uputili su zamjenik županice Ferdinand Troha i gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić.

Predsjednik Lovačkog društva “Sokol” Ivica Srdarević u kratkom referatu upoznao je sve nazočne da se prvo organizirano lovstvo u ovom kraju bilježi od 1919. godine kada je Sresko načelništvo iz Slavonskog Broda ustupilo lovne površine Josipu Tomaševiću iz tadašnjeg Brodskog Bučja. U tadašnje prvo lovačko društvo na tom području iz sela Zagrađe Lovčić, Brodski Drenovac i Bučje uključilo se nekoliko lovaca te se to smatra kao prvo lovačko udruživanje. Po ovim podatcima ovo je ujedno najstarije lovačko društvo na području Požeško-slavonske županije i sadašnjeg grada Pleternice, a u vrijeme osnivanja naselja su pripadala pod Slavonski Brod, na što još podsjećaju neki nazivi sela. Od 1931. kada je i službeno zakon dozvolio lovačko udruživanje postoji Lovačko društvo “Sokol” pod ovim nazivom.

Danas društvo raspolaže i gospodari lovištem koje se prostire na 6.700 ha, uglavnom na obroncima Dilj gore koje graniči s Brodsko-posavskom županijom, a imaju status županijskog lovačkog društva. Trenutno se broj članova lovaca kreće oko 45, no imaju dosta mlađih lovaca što im svakako osigurava dalju opstojnost. U lovištu uglavnom imaju divlju svinju, srneću divljač, zeca, patke, fazana, prepelice, šljuke i drugu povremenu divljač. Bave se i uzgojem divljači za potrebe lovišta, a obrađuju i poljoprivredne površine s kulturama za prehranu divljači. Posjeduju lovačku infrastrukturu za hranjenje divljači, desetak lovačkih čeka u lovištu i gater s divljim svinjama kraj Drenovca, gdje obučavaju lovačke pse za lov na divlje svinje. Imaju i dobro opremljen Lovački dom nedaleko od Zagrađa, na koji su ugradili i solarne panele za električnu energiju, a uređuju i sobe za smještaj lovaca za višednevni lov i gostujuće lovce, ujedno i početke lovačkog turizma.

Predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Branko Bertelović uz čestitke uručio je Veliki grb i Zlatnu plaketu Hrvatskog lovačkog saveza LD “Sokol” za jubilej, a potpredsjednik Denis Milošević poklon Županijskog lovačkog saveza, umjetničku sliku divljači u prirodi. Osim toga, urečeni su ordeni i odličja Hrvatskog lovačkog saveza: Mihovilu Srdareviću, odličje prvog reda, Stjepanu Prši, Ivici Srdareviću, Ivici Hilčešenu i Zlatku Ećimoviću, odličja drugog reda, a Josipu Srdareviću, Mati Buriću, Stjepanu Turčinu, Đuri Uremoviću, Ivici Buriću, Valentinu Brkiću, Stjepanu Milkoviću, Dragi Uremoviću i Željku Milkoviću, odličja trećeg reda.

Izvor: pozeska-kronika.hr