Kultura

Ljeto u Knjižnici – bogat program za sve dobne skupine

12-07-2023 • 12:21
Rva
U današnjoj emisiji „Jutro s Matkom“ doznali smo koji nas ljetni programi očekuju u Knjižnici, a sve to nam je ispričala Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega.

I ove godine su nam iz Gradske knjižnice Požega pripremili bogate sadržaje u okviru programa Ljeto u Knjižnici koje traje od 3. srpnja do 1. rujna. U današnjoj emisiji „Jutro s Matkom“ doznali smo koji nas ljetni programi očekuju u Knjižnici, a sve to nam je ispričala Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega.

Aleksandra je naglasila kako je standard programskog sadržaja kojeg su postavili kad su otvorili novu zgradu knjižnice nešto što drže cijelo vrijeme.

„Vjerovali ili ne, u prvoj polovici ove godine, u Gradskoj knjižnici Požega održano je 276 događaja. Pod tim se podrazumijevaju javni događaji organizirani s naše strane u suradnji s nekim od naših partnera. Knjižnica vrlo rado sudjeluje s udrugama i pojedincima u organizaciji programa, tih 276 programa, od toga je 55 održano u suradnji s nekim drugim.“ – rekla je Aleksandra te dodala kako je od tog velikog broja programa bilo čak 124 edukacijskih radionica za sve dobne skupine.

Edukacijske radionice će se održati i tijekom Ljeta u knjižnici. U tom će vremenu Gradska knjižnica Požega za svoje korisnike biti otvorena ponedjeljkom i utorkom od 13,30 do 21,00 sat, a srijedom, četvrtkom i petkom od 7,30 do 15,00 sati.

Izložbe, radionice, koncerti… Veliki program se nudi tijekom cijele godine u Gradskoj knjižnici Požega.

„U zadnje vrijeme naglasak stavljamo na preporuke, jer je ljeto vrijeme kad veliki broj naših korisnika čita više nego tijekom ostatka godine. Tad se ide na godišnje odmore, posudi se maksimalni broj knjiga, a s druge strane znamo s obzirom na naše iskustvo da korisnici vole dobru preporuku. Na tragu toga smo pripremili preporuke iz različitih preporuka za sve skupine i iz svih odjela – nazvali smo to More preporuka, a nalaze se na našem Trgu spoznaje u Knjižnici.“ – dodala je Aleksandra.

3. 7. – 1. 9., Odjel književnosti i Trg spoznaje MORE PREPORUKA
Preporuke noviteta i naslova s različitih odjela Knjižnice za sve dobne skupine, uz preporuke čitateljskih klubova i tematske biltene.
― Preporuke Dječjeg odjela, Preporuke za različite uzraste (M – za najmlađe, D – za mlađe osnovnoškolce, O – za starije osnovnoškolce).
― Preporuke Odjela za mlade i multimediju, Popularna beletristika za mlade, Književnost na engleskom jeziku.
― Preporuke Odjela književnosti, Trileri i kriminalistički romani, Ljubavni romani, Životni romani, Putopisi, Djela hrvatskih autora, Znanstvena fantastika
― Preporuke Znanstvenog i studijskog odjela, Popularna psihologija, Popularna medicina, Politika, Memoari.

Dodatni sadržaj tijekom ljeta imaju i za djecu, a posebna je zainteresiranost za Lego-maraton.

„Iznenađeni smo koliki broj djece dođe naučiti nešto novo u knjižnicu nakon završetka škole, jer inače preko ljeta djeca žele zaboraviti na školu. Prepoznali su nešto što im je zanimljivo, a radionice našeg suradnika Hrvoja Humskog su upravo takve. Drugi program čiji je prvi ciklus zaključen, a to je ekstra popularni Lego-maraton, to radimo za djecu i odrasle. Za djecu radimo tijekom praznika, pazimo i pratimo kad su djeca slobodna kako bi im ponudili program koji poboljšava kvalitetu njihovog slobodnog vremena. Svi korisnici koji su roditelji znaju da njihova djeca često dolaze u knjižnicu zbog mogućnosti igranja video igrica, no to smo ograničili na sati i pol, ali svejedno je veća zainteresiranost za lego setove. To je program za koji imamo listu čekanja, to nam je kompliment za ideju. Imamo drugi ciklus koji će biti tijekom ljeta, nažalost sve je već popunjeno, ali za one koji se žele upisati, to mogu učiniti već za idući Lego-maraton.“ – rekla je Aleksandra.

PROGRAMI ZA DJECU
3. 7. i 4. 7. u 15:30, Dvorana znanja Kriptografija za djecu ― radionice o kriptografskim sustavima za učenike 7. i 8. razreda
3. 7. – 7. 7., 28. 8. – 1. 9., Odjel za mlade i multimediju Lego-maraton ― akcija timskog slaganja Lego-setova za osnovnoškolce

TJEDNE KREATIVNE AKTIVNOSTI ZA DJECU
U radnom vremenu Knjižnice, Dječji odjel
3. 7. – 7. 7. Hobotnice
10. 7. – 14. 7. Slikanje vunom
17. 7. – 21. 7. Podmorje
24. 7. – 28. 7. Optička iluzija
31. 7. – 4. 8. Lopoči
7. 8. – 11. 8. Zlatne ribice
14. 8. – 18. 8. Od gusjenice do leptira
21. 8. – 25. 8. Delfini
28. 8. – 1. 9. Puž od vune

VEZANI ČLANAK

[FOTO] Održan je prvi Festival jednominutne priče u Hrvatskoj

EDUKACIJA
3. 7. – 14. 8. u 19 sati, Dvorana znanja Učenjem protiv demencije ― radionice učenja engleskog jezika za umirovljenike
3. 7. – 1. 9., Znanstveni i studijski odjel STRIPOVSKA AVANTURA, Izrada stripova za ljubitelje stripova i one koji će to postati

“Program za umirovljenike je popunjen, mislimo da je razumljivo zašto moramo imati grupu, a naše korisnike smo informirali o tome svemu. Svi koji možda žele sudjelovati u idućoj edukaciji, mogu se prebilježiti kao zainteresirani pa ćemo ih svakako kontaktirati. Na našem znanstvenom odjelu je također jedna aktivnost u koju se svi mogu uključiti, a zove se Stripovska avantura. Ona ima za cilj potaknuti ljubav prema stripu, ali I prema izradi stripova. Kolegica je pripremila stripove koje imamo u našem fondu i imala je zadatke izrade. Stripovi su nešto što mi u našoj knjižnici na razne načine promoviramo, a u komunikaciji s korisnicima vidimo da postoji prostor i za organizaciju radionice izrade stripova. Za sada se dođite upoznati s onim što nudimo od stripova.“ – rekla je Aleksandra.

IZLOŽBENI PROGRAM
15. 6. – 15. 7., Galerija svjetlosti Mali glazbenici ― izložba ilustracija Ive Herman
16. 6. – 15. 7., Galerija Tunel Putevima bajke Obrtničke škole ― izložba u organizaciji učenika i nastavnika Obrtničke škole Požega
10. 7. – 1. 8., Trg spoznaje Izložba Lego-setova Gradske knjižnice Požega

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu.