Kultura

Ljetni tamburaški kamp: Pleternica postaje centar izvrsnosti tamburaške glazbe

11-04-2023 • 10:22
Rva
Prošlogodišnje prvo izdanje Ljetnog tamburaškog kampa u Pleternici opravdalo je očekivanja, pa ne čudi da su pripreme za ovogodišnji kamp, za sve one željne znanja, u punom jeku

Prošlogodišnje prvo izdanje Ljetnog tamburaškog kampa u Pleternici opravdalo je očekivanja, pa ne čudi da su pripreme za ovogodišnji kamp, za sve one željne znanja, u punom jeku. Sredinom kolovoza stručni voditelji će održati petodnevnu školu tambure uz niz fakultativnih izleta. Sve u svrhu promocije Pleternice kao Grada bećarca, pojašnjava Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica.

Ljetni tamburaški kamp je međunarodnog karaktera, a prijave su otvorene od danas.

„Prije pet godina otvoren je Trg bećarca kao središnje mjesto naših manifestacija, a proteklih godina proveden je niz projekata koji su promovirali bećarac i kulturnu baštinu Pleternice i Slavonije. Kruna svega je otvorenje Muzeja bećarca koji će ove godine i dio kampa. Organizatori kampa su Javna ustanova Pleternica, u suradnji s Gradom Pleternicom, Turističkom zajednicom Grada Pleternice i Hrvatskim društvom tamburaških pedagoga, koje vodi na profesor Saša Botički, ujedno i voditelj glazbenog dijela organizacije kampa.“, najavila je Hoffmann.

Saša Botički pojašnjava da je kamp osmišljen kao centar izvrsnosti tamburaške glazbe, kakvih i nema u Hrvatskoj.

„Svaki dan kampa koncipiran je da polaznici imaju individualni sat s odabranim voditeljem. Sudjelovat će u tematskim radionicama i u večernjim satima svirati u orkestru, a sati će biti koncipirati za svakog polaznika prema dobi i predznanju.“, rekao je. Uz Botičkog, voditelji kampa su Antun Adžić i Valentin Petranović iz Glazbene škole Požega, Vice Zirdum s Umjetničke akademije u Osijeku, a orkestar će u večernjim satima voditi Damir Butković, dirigent ovogodišnje Šokačke rapsodije, dok je gošća kampa Mira Temunović iz Glazbene škole Subotica. Nakon prošlogodišnjeg kampa uslijedile su vrlo pozitivne reakcije, a ove godine najavljuju da će ga podići na još višu razinu.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić ističe da je Ljetni tamburaški kamp jedan od sadržaja kojim se pokušava ključne proizvode povezati sa strukom i ponuditi kvalitetniji sadržaj stanovnicima i gostima Pleternice.

„Zahvaljujem Hrvatskom društvu tamburaških pedagoga jer su se uključili u priču koja je rezultirala odličnim odjekom, kvalitetnim sadržajem koji se promovirao kroz cijelu Hrvatsku,  a koji će i ove godine donijeti sudionike iz cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske. Pozivam zainteresirane da nam se priključe.“, izjavila je Šarić.

Nakon prošlogodišnje promotivne cijene, ove godine cijena petodnevnog kampa sa svim troškovima je 220 eura po sudioniku. Prijave na Ljetni tamburaški kamp traju do 1. srpnja, a kamp će se održati od 15. do 20. kolovoza, sa završnim koncertom posljednjeg dana kampa uoči Devetnice Gospi od Suza.