Kultura

Laura, Karla i Petar predstavljaju svoje plesne vještine u Zagrebu

24-11-2023 • 07:51
Rva
Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar od samih je početaka projekta pripremala plesače za ovo jedinstveno natjecanje koje promovira isključivo suvremeni ples kao umjetnički izraz.

U subotu, 25. studenoga održat će se 15. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka. Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar od samih je početaka projekta pripremala plesače za ovo jedinstveno natjecanje koje promovira isključivo suvremeni ples kao umjetnički izraz.

Ove godine mentorica Ilijana Lončar pripremila je troje plesača – Lauru Rezo, Karlu Mežnarić i Petra Galovića.

Oni će se okušati u konkurenciji djece i mladih koji mahom dolaze iz umjetničkih plesnih škola i plesnih odjela glazbenih škola cijele Hrvatske. Ilijana je također po drugi put odabrana osmisliti autorsku obaveznu koreografiju koju će plesati natjecatelji u B kategoriji. Za Obaveznu koreografiju C kategorije bila je zadužena Renata Vraneković iz Škole suvremenog plesa Ane Maletić dok je za D kategoriju koreografirala Maša Kolar ravnateljica Baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Voditelji projekta natjecanja su Desanka Virant i Dinko Bogdanić koji su opisali važnost ovog projekta.

“Grad Zagreb, pa tako i Hrvatska, mogu se pohvaliti bogatom tradicijom u razvoju i njegovanju suvremenog plesnog izričaja no ipak, koliko god bili zaljubljeni u plesnu umjetnost, mladi se rijetko odlučuju za tu profesiju – bilo kao plesači bilo kao koreografi. Potreba iznalaženja novih načina približavanja ove najkompleksnije izvedbene umjetnosti djeci i mladima – kako u smislu aktivnog bavljenja plesom kao profesijom, tako i u smislu stvaranja educirane plesne publike – sve je snažnija. Čak i kad bi u Hrvatskoj obrazovanje u suvremenom plesu bilo savršeno organizirano i djelovalo u savršenim uvjetima, formalno obrazovanje ne bi bilo dovoljno.”

“Revije i natjecanja, seminari, radionice, susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, podizanju standarda u svakom smislu, navikavanju na oštru konkurenciju i brušenje doista darovitih pojedinaca, spremnih na sva odricanja koja ovo zanimanje zahtijeva.”

“Jednako tako treba omogućiti mladim koreografima suvremenog plesa i klasičnog baleta da svoje kreativno stvaralaštvo prezentiraju na natjecanjima, kako bi potvrdili kvalitetu svog izričaja i dalje se kreativno razvijali. Budući da takvih natjecanja u nas gotovo da i nema, nerijetko potvrdu svog rada traže izvan Hrvatske. Hrvatska glazbena mladež pronalazi u ovom segmentu svoju ulogu i misiju kao jedina krovna udruga mladih i za mlade u glazbi koja putem izvaninstitucionalnih oblika obrazovanja potiče svestrani razvoj i unapređenje svih oblika kulturnih sadržaja za djecu i mladež, s posebnim naglaskom na glazbu i suvremeni ples unutar nje. Već gotovo 30 godina MKC HGM u Grožnjanu organizira radionice suvremenog plesa i plesnog kazališta za mlade, dajući mladima mogućnost da intenzivno rade na upoznavanju i usavršavanju raznih plesnih tehnika i stilova, radeći s vrsnim domaćim i inozemnim pedagozima i koreografima.” – poručuju.

Od iznimne je važnosti pokrenuti i održati redoviti ritam nacionalnog natjecanja mladih plesača i koreografa suvremenog plesa, unatoč svim postojećim problemima.

“Tako će mladi plesači biti motivirani da se, unatoč preopterećenosti i premorenosti, posvete svojoj umjetnosti i time napreduju. Osim toga, putem natjecanja mladi plesači nadilaze prosječnost, podižući tehničku i umjetničku razinu svoga plesnog izraza, a time i razinu hrvatskoga suvremenog plesa. U nastojanju da ovo natjecanje postane tradicionalno, a s vremenom i međunarodno, svakako je u interesu poticanje nacionalne i međunarodne afirmacije mladih suvremenih plesača i koreografa hrvatskih državljana te kulturno-turističke promidžbe Grada Zagreba kao regionalnog centra suvremenog plesa. Upravo taj dodatni intenzivni rad, rad povrh redovite nastave, suština je koju nam donose natjecanja. Konzistentnost i transparentnost pravila, ugled institucija suosnivača, voditelja projekta te članova ocjenjivačkog suda jamstvo su vrhunske razine već njegova prvog izdanja, kao zaloga za budući uspjeh i značaj.” – dodaju voditelji projekta.