Scena

Kutjevo d.d. predstavilo ambiciozan projekt „Restoran Slavonska kuća Vinkomir“

20-10-2023 • 07:31
Rva
Ova prezentacija je označila početak jednog od najvećih projekata koji će ne samo obogatiti ponudu ovog renomiranog vinarskog područja već i pridonijeti razvoju ponude Požeško-slavonske županije.

Vinarija Kutjevo s ponosom je predstavila svoj ambiciozan projekt „Restoran Slavonska Kuća Vinkomir“ koji će se nalaziti u predivnom okruženju vinograda na, naravno Vinkomiru. Ova prezentacija je označila početak jednog od najvećih projekata koji će ne samo obogatiti ponudu ovog renomiranog vinarskog područja već i pridonijeti razvoju ponude Požeško-slavonske županije.

„Ovo je projekt Vinarije Kutjevo, ali mi ga gledamo kao projekt cjelokupne županije i ovog kraja, s jednom sinergijom i raznim akterima u toj priči, te da postignemo našu viziju u narednim godinama. Kako bi to došlo na onu razinu koju mi želimo, to sigurno neće ići preko noći, ali trudit ćemo se i dati ćemo si zadatak da dođemo u što kraćem roku na tu željenu razinu kvalitete restorana – kao što težimo da naša vina budu najbolja, tako ćemo težiti i da ovaj restoran bude jedan od najboljih u Slavoniji.“ – rekao je Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d.

„Znamo da vinogorje Kutjevo ima veliki broj premium vinogradarskih položaja, ali za nas kompaniju nekako emocionalno gledano, Vinkomir je definitivno jedan od najznačajnijih.“

„Tim nekim slijedom smo tražili idealnu lokaciju za Restoran, a i po tradiciji održavanja Vincelova baš tamo, a što je postalo jedna od najvećih promocija ovog kraja. Dobili smo idealnu poziciju nekadašnje slavonske kuće koja je tu bila i služila za rad u vinogradu, te gdje su znali biti odmori i objedi. U čast toga smo odlučili da to ime zadržimo, da današnja i buduća vizura kuće nosi ime „Slavonska kuća Vinkomir“, gdje cijelu tradiciju Slavonije i samoga položaja objedinjujemo u jednu priču.“ – dodao je Dino Galić.

Sam restoran, čiji je ukupni kapacitet 604 m² s restoranom od 115 m², predstavlja golem projekt za Vinariju. Ono što je bila vizija predsjednika Uprave Kutjeva d.d. gospodina Envera Moralića je da se ne narušava ambijent vinograda, da se ne dozvoli da buduća građevina bude u sukobu sa svojim okruženjem. Tako će se Restoran savršeno uklopiti u okoliš koristeći prirodne elemente građevinske strukture, no unutar modernog i uglađenog ambijenta.

Iz Vinarije Kutjevo idu u priču “A la carte“ restorana, ne žele raditi fine dinning jer smatraju da to nije najbolja prezentacija Slavonije.

„Svaka čast kolegama koji to rade kao ozbiljnu priču fine dinninga, ali mi želimo imati gastronomski bistro koji će u prvom planu prezentirati naša vina. Cijeli koncept restorana je da bude show room i da priča cjelokupnu priču naše Vinarije i ovoga kraja. Sam menu koji će se raditi na konceptu „A la carte“, u prvom planu su vina, a onda hrana koja je komplementarna s njima, kako bi istaknula jedno pravo eno-gastro iskustvo. Zamišljeno je da bude od 45-60 sjedećih mjesta, no od eventa do eventa ćemo se prilagođavati potrebama gostiju i kroz vanjski dio širiti kapacitet sjedećih i stojećih mjesta. Kod terase je bitno istaknuti da je predivan ambijent gdje dobijete dojam kao da ste uronili u vinograd.“ – dodaje Galić.

Otvorenje Slavonske kuće Vinkomir planira se u prvom mjesecu sljedeće godine, a uz to će biti dodatni napori uloženi u razvoj turističke infrastrukture.

S obzirom na neiskorišteni turistički potencijal ovog područja, Vinarija Kutjevo planira surađivati s lokalnim OPG-ovima kako bi obogatili svoju ponudu i stvorili sinergiju s lokalnom zajednicom gdje ističu da su svim lokalnim OPG-ovima vrata otvorena.

„Znamo da je problem, na tome radimo i mi i ostali kolege vinari, a to je smještajni kapacitet. Za ovaj Restoran nismo htjeli ići na manje sobe već imamo dva predsjednička apartmana. Nadamo se da ćemo i kroz ovaj projekt dobiti krila da u budućnosti širimo i te kapacitete.“ – Zaključio je Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d.

Posjetitelji će uživati u impresivnim pogledima na vinograde i prirodu koja okružuje ovu idiličnu lokaciju, a sve to će zaokružiti nova ponuda premium vina s lokaliteta Vinkomir.

Da u Kutjevačkom podrumu s novim idejama nikad ne miruju dokaz je nova strategija brendiranja položaja. Prvo takvo vino predstavio je glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin.

„Po prvi puta u povijesti Kutjevo d.d. kreće s brendiranjem položaja. To nam je falilo, možda do sada nismo imali hrabrosti prezentirati vino kroz vlastite položaje. Naše prvo vino koje će nositi ime po vinogradarskom položaju je graševina Vinkomir.“ – rekao je Marinclin.

Položaj Vinkomir, nalazi se na oko tristo metara nadmorske visine. Većinu nasada od 30 hektara čini graševina.

„Cijeli moj vijek u Kutjevu d.d. želja mi je bila da i mi uz druge vinarije pokušamo istaći položaje, jer imamo superiornije pozicije od drugih i možemo sigurno proizvesti bolju sirovinu za vina. Početak je graševina Vinkomir, voćna, svježa i iskrena, koju ćemo posluživati u Slavonskoj kući, da bi gosti osjetili svježinu položaja i terroira koji ih okružuje.“ – najavio je Marinclin.

Osim graševine Vinkomir predstavili su i pjenušac Kutjevo Chardonnay de Ghoto Brut. Berba iz 2019. godine ležala je na kvascima gotovo četiri godine, klasičnom metodom sličnom proizvodnji u francuskoj regiji Champagne, gdje se cijeni odležavanje na kvascima i lagano oksidativne note. Ovim pjenušcem željeli su pokazati da je moguće sačuvati sortnost chardonnaya, koji se za pjenušce bere ranije nego klasično, da bi se sačuvali kiseline uz manje alkohola. Pjenušac proizvode u manjim količinama, svega nekoliko tisuća boca, no premium su kvalitete.