Društvo

Krštenjem mošta proslavljeno Kutjevačko Martinje uz stotine posjetitelja

06-11-2023 • 07:25
Cjelokupni program obilježavanja Martinja u Kutjevu okupio je i ove godine veliki broj posjetitelja unatoč kišnom dopodnevu, koje se kasnije pretvorilo u lijep i sunčan dan.

Cjelokupni program obilježavanja Martinja u Kutjevu okupio je i ove godine veliki broj posjetitelja unatoč kišnom dopodnevu, koje se kasnije pretvorilo u lijep i sunčan dan. U najvećem broju posjetitelji su svakako planinari koji dođu u Kutjevo na izlet u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva “Vidim”, a kojih se ove godine odazvalo gotovo tisuću iz 70 planinarskih društava iz Slavonije i kontinentalne Hrvatske, te desetak planinarskih društava iz BiH. Svi oni su nakon tradicionalnog slavonskog doručka krenuli na pohod po vinogradima i obroncima Krndije, fotogalerija dostupna je ovdje.

VEZANI ČLANAK

[FOTO] Dolazak planinara: Martinje u Kutjevu 2023.

Nakon njihovog povratka na Trg graševine, jedinstven u cijelom svijetu, održana je tradicionalna ceremonija krštenja mošta i rađanja novog mladog vina.

Prvi dio ceremonije održan je ispred crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, davanjem blagoslova moštu, a povorka se onda uputila na Trg graševine. Krštenje mošta vodio je vinski požeški biskup Boris Benčić, uz pomoć ministrantica Gordane i Slobodanke iz Banja Luke. Ovogodišnji vinski kum bio je Aleksandar, također iz banjalučkog planinarskog društva. Uvijek zanimljiva ceremonija krštenja mošta izazvala je veliku pažnju i zainteresiranost posjetitelja, koji su aktivno sudjelovali u njemu odgovarajući na pitanja vinskog biskupa, te su svi na kraju nazdravili s čašama mladog vina.

Na trgu je bilo postavljeno tridesetak štandova na kojima su se mogli kupiti proizvodi OPG-a, obrtnika i proizvođača autohtone hrane, pića, suvenira i ostalog, te naravno najbolja vinska kapljica kutjevačkih vinara. Pod šatorima je bila pripremljena i dobra ugostiteljska ponuda hrane za brojne planinarke i planinare koji su pristigli s pohoda.

Za zabavni dio program zaduženi su bili Tamburaški sastav De Gotho i Tamburaški sastav Žute dunje. Kutjevačko Martinje održano je u organizaciji Turističke zajednice Grada Kutjeva u suradnji s Udrugom Kutjevački vinari, Hrvatskim planinarskim društvom Vidim Kutjevo, te uz pokroviteljstvo Grada Kutjeva.

Izvor: pozeska-kronika.hr