Politika

Kreće izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Pleternica

05-06-2023 • 14:03
Rva
Radovi bi trebali biti gotovi sredinom sljedeće godine

U okviru projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica”, na lokaciji gradilišta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pleternica danas je održana konferencija za medije povodom otvaranja gradilišta u okviru ugovora “Projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda”.

Naručitelj je Tekija d.o.o., izvođač Zajednica gospodarskih subjekata RIKO Ljubljana, PRESOFLEX GRADNJA Požega i HIDROINŽENJERING Ljubljana. Vrijednost ugovora je 5,8 milijuna eura bez PDV-a, rok završetka radova je srpanj 2024. godine, a izvori financiranja u okviru projekta su EU Kohezijski fond 70 %, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode po 13%, Grad Pleternica 2,6%, Grad Požega 0,8% i Općina Jakšić 0,6%. Projekt su danas predstavili Anto Bekić, direktor Tekija d.o.o.,  Slobodan Štrbac, projekt menadžer Riko d.o.o, Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice te Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

O projektu je osnove rekao direktor Tekije Anto Bekić, a što izgradnja obuhvaća pojasnio je predstavnik tvrtke Riko.

„Imat ćemo treći stupanj pročišćavanja. Po cjelinama to su mehanička obrada voda kroz uklanjanje otpada, pijeska i masti, zatim biološka obrada otpadnih voda, obrada otpadnog zraka i na kraju ispust pročišćene vode u recipijent rijeku Orljavu. Imat ćemo kvalitetniju vodu u rijeci Orljavi, čime će zaštita okoliša biti na zavidnom nivou, a građani će imati bolje uvjete života nego sada“, izjavio je predstavnik izvođača.

Sretna, ali i zabrinuta bila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

„Drago mi je da se nalazimo na početku fizičkih radova na projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. No, isto tako dijelim zabrinutost sa svim svojim sugrađanima vezanima za mrežu, jer znamo da bez mreže ne može ni ovo funkcionirati. Apeliram na izvođača radova da se i taj dio završi što prije, kako bi cijeli projekt aglomeracije Pleternica bio funkcionalan.“, izjavila je gradonačelnika Šarić.

S obzirom na to da se projekt izvodi na području tri jedinice lokalne samouprave s područja Požeško-slavonske županije, na konferenciji je bila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

„Ovo je jedan od tri velika projekta izgradnje vodnokomunalne infrastrukture na području Požeško-slavonske županije, uz aglomeracije Požega i Pakrac-Lipik. Iskreno zadovoljstvo iskazujem što smo ovdje na početku radova UPOV Pleternica. Isto tako, nadam se da će radovi na mreži aglomeracije Pleternica krenuti boljim intenzitetom, kako bi svi naši sugrađani mogli imati mogućnost priključenja na kanalizaciju“, rekla je županica Jozić.

Ciljevi cijelog projekta su izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnja i proširenje sustava odvodnje oko 45 km nove mreže kojim se obuhvaća dvadeset naselja, čime se povećavanje priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda penje s 52% na 90%, a pokrivenosti sa 59% na 100%. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda biti će smješten neposredno uz ušće rijeke Londže u Orljavu. Projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica, spada u velike i značajne infrastrukturne projekte, a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija, Hrvatskim vodama te jedinicama lokalne samouprave.