Društvo

Koristi srce: 29. rujna je Svjetski dan srca

29-09-2023 • 07:46
Rva
Zavod za javno zdravstvo ove će godine obilježiti Svjetski dan srca polovicom listopada javnozdravstvenom akcijom u Požegi. Pozivaju sve sugrađane da povodom Svjetskog dana srca odvoje malo vremena za šetnju.

canSvjetska kardiološka federacija svake nas godine poziva na brigu o vlastitom srcu obilježavanjem Svjetskog dana srca. Svake se godine Svjetskoj kardiološkoj federaciji u borbi za zdravo srce priključuje i naš županijski zavod za javno zdravstvo. Svjetski dan srca podsjetnik je na potrebu brige o zdravlju vlastitog srca. Od 2020. godine Svjetska kardiološka federacija uvodi slogan #KoristiSrce, kako bi potakli pojedince za korištenje srca u zdravijem načinu života.

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna, a ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom „Koristi srce, upoznaj srce“.

Usredotočena je na to da prvo upoznamo vlastito srce, jer kad znamo više, možemo i bolje brinuti o vlastitom zdravlju. Dobra je vijest da se većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti izbjegavanjem i kontrolom čimbenika rizika, čak do 80 % prijevremenih smrti.

Zavod za javno zdravstvo ove će godine obilježiti Svjetski dan srca polovicom listopada javnozdravstvenom akcijom u Požegi. O točnom terminu pravovremeno će obavijestiti javnost.

Kao pojedinci možemo izabrati zdravije životne navike: paziti da je naša hrana prijatelj zdravlja, biti aktivni, održavati primjerenu tjelesnu težinu, izabrati nepušenje te kontrolirati krvni tlak, šećer i masnoće u krvi, a kod već postojećih bolesti, redovito uzimati terapiju prema preporuci liječnika.

Pozivaju sve sugrađane da povodom Svjetskog dana srca odvoje malo vremena za šetnju.

Što su kardiovaskularne bolesti i kako ih liječiti, možete pročitati ovdje. Kako spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti, možete pročitati ovdje. Odgovorite na pitanja kviza na linku i upoznajte svoje srce. Letak Svjetske kardiološke federacije preveden na hrvatski jezik možete pronaći ovdje.