Politika

Kakvi su planovi za Županijsku ulicu u Požegi?

01-03-2023 • 08:17
Rva
Održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Požege, a na čijem Dnevnom redu se našlo devet točaka.

Održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Požege, a na čijem Dnevnom redu se našlo devet točaka. Vijećnici su prihvatili osam točaka Dnevnog reda, među kojima su i javna priznanja Grada Požege za 2022. godinu. Točka koja nije prihvaćena je Prijedlog Izmjena i dopuna Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Požege, a koja se odnosi na zahtjev oporbe da sjednice Gradskog vijeća imaju izravan prijenos, o čemu smo pisali. Zanimljivija su bila pitanja vijećnika tijekom Aktualnog sata, posebno ono koje se odnosi na trenutno stanje, ali i budućnost Županijske ulice u Požegi.

Županijska ulica je s obzirom na svoju lokaciju jako prometno frekventna, u njoj se nalaze brojne institucije koje su od velikog su značaja za građane, naglasila je vijećnica Ivana Bouček.

„Unatoč svemu tome iz dana u dan svjedočimo tome da ulica u infrastrukturnom smislu sve više propada. Kolnik i nogostupi su odavno zreli za ponovno asfaltiranje jer su u trenutnom stanju neprikladni i opasni – kako za razna prometna vozila tako i za pješake. Da stvar bude još gora, svakodnevno svjedočimo prometovanju velikih i teških kamiona, a po novome i turističkim autobusima na kat. Sva ta vozila dodatno uništavaju ionako derutnu infrastrukturu, pospješuju pucanje temelja kuća te je narušena sigurnost pješaka koji se stišću uz zid pri nailasku kamiona. Zašto je nedavno navučen novi sloj asfalta u dužini od samo cca 20,30 metara i u to lupan novac iako cijela ulica vapi za obnovom? Hoće li Županijska ulica biti strukturno obnovljena u vrijeme trajanja vašeg mandata i hoćete li pouzeti korake da se zabrani prometovanje teškim kamionima, autobusima i slično?“

Na pitanje vijećnice odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel, osvrnuvši se prvo na nedavno asfaltiranje samo jednog dijela ceste u ulici.

„To su bili nužni radovi na održavanju kako bi cesta ove godine uopće mogla biti prometna, jer je bila u jako lošem stanju. Napravili smo nužno što smo mogli da cesta izdrži još jednu sezonu. Ono što je tu ključno, postojeća projektna dokumentacija nije zadovoljavajuća. Mi radimo na izmjeni i dopuni  dokumentacije u koju ćemo uključiti i javnu rasvjetu, a isto tako prilagođavamo dokumentaciju radovima na uređenju Arhiva. Tamo isto imamo planirani podrum i temelji nam moraju ići ispod postojeće ceste.“ – rekla je pročelnica Andreja Menđel te dodala kako planiraju u ovom mandatu odraditi uređenje Županijske ulice u Požegi.