Društvo

Kako zaštititi svoj dom prije odlaska na odmor

05-07-2023 • 13:23
Rva
Policija je dala nekoliko savjeta kako zaštiti svoj dom, ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192.

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora, većina građana svoje kuće i stanove na duže vrijeme ostavljaju praznima i bez nadzora. Iz Policijske uprave požeško-slavonske stoga daju savjete kako bi zaštitili svoj dom od provalnika.

Novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje kod osoba od povjerenja.
Ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće i sličnim mjestima. Ključ ostavite osobi od vašeg povjerenja koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom (dobar susjed – siguran dom). Nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene. Organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga

Ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja, jer time dajete poruku da ste odsutni.

Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu, također ostavite osobi od vašeg povjerenja. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate

Spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično, a na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima. Preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem. Ne govorite svima da putujete i ne stavljajte takve objave na društvenim mrežama prije završetka putovanja.

“Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192. Također ovim putem apeliramo na građane da obrate pozornost u okolici kojoj žive na sumnjive osobe u susjedstvu. Ukoliko primijetite kretanje sumnjivih osoba ili vozila, zabilježite registarsku oznaku, mjesto i vrijeme gdje su osobe viđene te o tome odmah obavijestite policiju na 192.” – poručuju iz Policijske uprave požeško-slavonske.