Društvo

Jesu li djeca zaboravila kako se igrati?

11-05-2023 • 14:17
Rva
Ove subote, 13. svibnja, naglasak je na zajedničkoj igri roditelja i djeteta - Festival igranja za djecu i roditelje, a više o tome svemu rekla je Valentina Legac, potpredsjednica Društva Naša djeca Požega prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Centar rastimo zajedno i Savez društava Naša djeca ovoga vikenda organiziraju Festival igranja za djecu i roditelje u osam gradova diljem lijepe naše. Festival će se održati i u Požegi, ove subote u Parku pokraj Orljave, a više o tome svemu rekla je Valentina Legac, potpredsjednica Društva Naša djeca Požega prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Cilj i svrha ovog Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom te poticanje roditelja na uključivanje u igru, otkrila nam je Valentina.

„Znamo svi da je igra važna za produbljivanje odnosa roditelja i djeteta te njihov skladan razvoj. Kako smo u tom vremenu gdje je nekako sve manje igre, želimo potaknuti djecu i roditelje da se što više igraju i da se uključuju u njihove međusobne odnose.“ – rekla je Valentina.

Nekadašnje igranje kao da je zaboravljeno, danas roditelji taj dio prepuštaju učiteljima, prijateljima ili gadgetima…

„Smatram da su današnji roditelji previše opterećeni svojim poslovima i obavezama koji ih očekuju nakon dolaska kući, a djeca su previše izložena internetu i nekim drugim stvarima. Često znamo imati roditelje koji se zapitaju da li treba odgoditi djetetov upis u školu, uvijek im kažemo pustite ih da se igraju, ako vi smatrate da je to njima potrebno. Zapravo je igra najvažniji djetetov posao, jer omogućuje djeci tjelesni, intelektualni, socijalni i emotivni razvoj. Djeca se igrom izražavaju i potvrđuju, a to je ona snaga koja upućuje djecu na nove aktivnosti i tako razvijaju sve svoje nove mogućnosti prema svijetu.“ – naglasila je.

Ove subote, 13. svibnja, naglasak je na zajedničkoj igri roditelja i djeteta.

„To nekad postaje zaboravljeno, a mi u našem Društvu svake subote organiziramo radionice koje traju 2-3 sata. Upravo zato da roditelji dovedu dijete u prostor gdje se mogu poigrati, gdje dijete može osjetiti tu povezanost. Roditelji koji su osjetljivi na dječje potrebe, pozitivno utječu na njegove emocije i socijalni razvoj, zapravo i na odnos djeteta s drugima te na njihov školski uspjeh. Mi to možemo i vidjeti, ja osobno mogu primijetiti kad neki roditelj radi s djecom, vidi se ta razlika. To dijete je odmah drugačije, otvoreno na van, sve je drugačije. Djeca više uče kroz te odnose, a taj osjećaj privrženosti kod djece je jako bitan i ključan.“

„Zajednički odnos roditelja i djeteta se poboljšava na jednostavan, učinkovit i dugotrajan način…“

„Svaki roditelj koji izdvoji barem mrvicu više vremena za dijete, će u stopostotnoj reakciji  ostvariti pozitivan odnos s djetetom. Mi radionice imamo svake subote i prostoru Društva Naša djeca u Požegi, uglavnom budu od 9 ili 10 sati, pa sve do 12 sati popodne. Budu razne radionice, u Društvu volontira većina nas nastavnika, ali imamo i pored toga ljude koji su nam od velike pomoći. Roditelji mogu dovesti djecu da se igraju, neki ostave djecu, a neki ostanu s njima. Često imamo i radionice za djecu školske i predškolske dobi, onda kažem roditeljima koji imaju dijete od 4 ili 5 godina, da ga slobodno dovedu i ostanu s njim – da dijete vidi kako se druga djeca igraju i kakve aktivnosti imaju, jer oni na taj način uče.“ – rekla je Valentina.

Festival igranja za djecu i roditelje započinje u 10 sati u Parku pokraj Orljave u Požegi, poznatijem kao Zvečevački park.

„Volonteri će pripremiti dobro znane igre – hoki poki, djed i repa, ali i otkrit ćemo i neke nove igre. Postojat će obiteljska olimpijada, a mi ćemo imati štand gdje će se roditelji prijaviti za olimpijadu. U slučaju lošeg vremena ćemo aktivnosti Festivala prebaciti u naš prostor u ulici Matice Hrvatske 13. Tamo ćemo imati razne aktivnosti, ali tamo nam je problem što nam ne stane puno djece, imat ćemo ograničen broj. No, mi ćemo pokušati napraviti takve aktivnosti da nam stane dovoljan broj djece, ako se pojavi prevelik broj djece, napravit ćemo još jednu dodatnu grupu, no to do subote ne možemo znati. Nadamo se lijepom vremenu u subotu jer djeca se drugačije ponašaju kad su na otvorenom. Moram napomenuti da nam je na ovom Festivalu i radionicama veliki partner naša Obrtnička škola, oni će pripremiti razne slastice, sokove i voće za djecu.“ – rekla je Valentina Legac.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.