Gospodarstvo

Osigurano 190 tisuća eura – Program dodjele potpora male vrijednosti u svrhu razvoja gospodarstva

10-10-2023 • 10:44
Rva
Predstavljeno je sedam mjera za razvoj gospodarstva i dvije za razvoj turizma.

Predstavljen je Program dodjele potpora male vrijednosti u svrhu poticanja razvoja gospodarstva na području Požeško-slavonske županije, uz najavu otvaranja Javnog poziva. Javni poziv bit će otvoren od 16. listopada, a prijave će se vršiti putem sustava e-Prijave. Ove godine u Proračunu Požeško-slavonske županije osigurano je potpora u visini od 190 tisuća eura. Sva sredstva koja su prošle godine bila na raspolaganju, usmjerena su na sufinanciranje troškova povećanja cijena energenata, istaknula je županica Antonija Jozić.

„Ove godine donesen je sveobuhvatni Program potpora male vrijednosti, koji sadrži deset mjera. Mi ćemo sljedeći tjedan, od 16. listopada, raspisati Javni poziv za devet mjera. Današnja tiskovna konferencija je s ciljem da naše poduzetnike i obrtnike upoznamo s mjerama koje provodimo, a s druge strane, da se počnu pripremati prije samog otvaranja Javnog poziva. Mi s ovim raspisivanjem Natječaja želimo poslati poruku da nam je itekako važan razvoj gospodarstva naše županije, da smo ovdje za naše poduzetnike. Dok smo izrađivali ovaj program, mi smo komunicirali i s našom Županijskom Gospodarskom komorom te s relevantnim dionicima, kako bi osmislili one mjere i one potpore koje će najbolje pomoći našim poduzetnicima u njihovom rastu i razvoju.“

„Prijave će ići kroz naš novi sustav e-Prijave. Kao što znate, mi smo prije desetak dana otvorili Javni poziv za potpore u kulturi i tehničkoj kulturi, prijave idu također preko tog sustava i sve buduće prijave koje ćemo imati od strane Požeško-slavonske županije bit će tim putem. Time ćemo olakšati našim poduzetnicima i svima onima koji se prijavljuju na te mjere, a s druge strane, administrativno ćemo olakšati ocjenjivanje i daljnje procedure donošenja odluka ovdje u Županiji.“ – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Jelena Ferdebar Hak obrazložila je devet mjera iz Programa dodjele potpora male vrijednosti.

„Kroz ovaj program smo nastojali pokriti sve one potrebe na koje su nam poduzetnici ukazivali u našem dosadašnjem radu. Tako smo kreirali deset mjera, a kroz Pozive ćemo ih pustiti u dva seta. Jedan poziv namijenjen je razvoju gospodarstva, a jedan razvoju turizma. Bitno je istaknuti da ćemo kroz sve mjere pokriti do 50 posto prihvatljivog ulaganja.“ – naglasila je pročelnica.

Kroz Poziv razvoja gospodarstva osigurano je 150 tisuća eura, a bit će raspisan za sedam mjera.

Prva mjera je Potpora za izgradnju brenda proizvoda i/ili usluga, tu će se podupirati poduzetnike koji su kreirali ili rebrendirali svoj postojeći brend te marketinški pokrili svoju kampanju. Prihvatljivi troškovi biti će od 200,00 EUR do 2.000,00 EUR.
Druga mjera je Potpora za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, tu se očekuje veliki dio prijava, a prihvatljive troškove će sufinancirati u iznosu od 50 posto. Najmanji iznos koji se dodjeljuje je 400,00 EUR, a najveći iznos je 4.000,00 EUR.

Treća mjera je Potpora za ulaganje u objekte za obavljanje gospodarske djelatnost i ugradnju fiksne opreme. Pročelnica je kod treće mjere naglasila kako su svjesni da poduzetnici, i svi oni koji su na tržištu, konstantno moraju ulagati u opremu i poboljšanje svoje usluge. Najmanji iznos koji se dodjeljuje je 400,00 EUR, a najveći iznos je 4.000,00 EUR.
Četvrta mjera je Potpora za certificiranje proizvoda i procesa, a potpora se dodjeljuje za troškove uvođenja i implementacije sustava upravljanja kvalitetom te da se uskladi s Hrvatskim i Europskim normama. Minimalni iznos koji se dodjeljuje je 250,00 EUR, a maksimalni je 2.500,00 EUR.

Peta mjera je Potpora za nabavu hardwarea i softwarea, dakle sva računalna oprema i uređaji, licence i programi koje poduzetnici koriste. Minimalni iznos koji se dodjeljuje je 250,00 EUR, a maksimalni je 2500,00 EUR.
Šesta mjera je Potpora za stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika. Pročelnica Ferdebar naglasila je kako žele potaknuti sve poduzetnike da šalju svoje zaposlenike, te da se i oni sami dodatno educiraju jer je konstantna edukacija svima nama potrebna. Kroz ovu mjeru će pokriti 50 posto izvršenog ulaganja, u maksimalnom iznosu do 700,00 EUR.
Sedma mjera je za Potpora za izlaganje i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama. Poduzetnici često odlaze na razne sajmove i manifestacije, a kroz ovu mjeru će ih se podupirati da izađu izvan okvira županije i predstave se na većem tržištu. Kroz ovu mjeru će pokriti 50 posto izvršenog ulaganja, u maksimalnom iznosu do 700,00 EUR.

Novo uvedena mjera potaknut će suradnju između ugostitelja i lokalnih proizvođača.

Prva mjera je Potpora za autohtonu eno i gastro ponudu. Pročelnica Ferdebar naglasila je kako kroz ovu mjeru žele potaknuti ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga da stvaraju međusobnu suradnju i nabavljaju namirnice od lokalnih proizvođača. Kroz ovu mjeru će se dodijeliti minimalno 300,00 EUR, a maksimalno 1.000,00 EUR, svima onima koji dokažu da u pružanju turističkih i ugostiteljskih usluga koriste lokalne namirnice.
Druga mjera je Potpora za povećanje smještajnih kapaciteta, za otvaranje novih smještajnih kapaciteta i za povećanje kategorije. Maksimalna potpora iznosi 3.900,00 EUR. Pozivi će biti objavljeni u ponedjeljak, 16. listopada. Pročelnica Jelena Ferdebar Hak pozvala je sve prijavitelje da se dobro pripreme, a predati moraju račune i temeljne dokumente, sve ostalo će Županija povući iz vlastite baze.