Gospodarstvo

Inicijativa stranog ulaganja u Pakracu: Požeško-slavonska delegacija u uzvratnom posjetu Yunhe Countyju

15-11-2023 • 08:29
Rva
Nakon posjeta kineske delegacije u srpnju ove godine, Gradu Pakracu upućen je uzvratni poziv za radnim posjetom Yunhe Countyju.

Nakon posjeta kineske delegacije u srpnju ove godine, Gradu Pakracu upućen je uzvratni poziv za radnim posjetom Yunhe Countyju. Delegacija u sastavu požeško-slavonske županice Antonije Jozić, gradonačelnice Grada Pakraca Anamarije Blažević, direktora Poduzetničkog centra Pakrac Vladimira Gazića i poduzetnika Damira Kufnera, na čiju inicijativu su pokrenuti razgovori o suradnji, susrela se s poduzetnicima i predstavnicima pokrajine Lishui Cityja te gradova Yunhe County i Jinyun County.

Yunhe County grad je u kojemu je posebice razvijena drvna industrija s preko 1000 poduzetnika koji djeluju u tom sektoru. Područje u kojemu su osobito specijalizirani je proizvodnja drvenih igračaka te je požeško-slavonska delegacija nakon sastanka s udruženjem poduzetnika drvne industrije posjetila tamošnji sajam drvenih igračaka.

– Na poziv predstavnika Yunhe Countyja susreli smo se s poduzetnicima koji su iskazali interes za investiranjem na području Pakraca. Svaka nova investicija u našem gradu znači nova radna mjesta za naše stanovnike o čemu je također bilo govora te se nadamo kako će se poduzetnici s kojima smo razgovarali zaista i odlučiti za investiranje – istaknula je Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pakraca.

Riječ je o tvrtkama koje drže visoke udjele u svjetskoj proizvodnji igračaka, a neke od njih već posluju u državama Europske unije.

– Naše domaće tržište otvoreno je za strane investicije i na području Hrvatske imamo kvalitetnih primjera ulaganja stranog kapitala koja su generirala dobrobit za naše stanovnike. Nadam se kako će u tom smjeru ići i ova inicijativa te će se pretvoriti u pothvat koji će multiplicirati dobrobit za žitelje naše županije – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Osim s predstavnicima drvne industrije, delegacija se susrela i s predstavnicima spomenute pokrajine i gradova na nizu sastanaka. Dodirna točka svih razgovora bio je pronalazak mogućnosti buduće suradnje te razmjena iskustava, na tragu čega su domaćini prezentirali rad Yunhe Experimental Primary School, primjer dobre prakse u obrazovanju i Geopark Yunhe Countya, primjer turističke atrakcije.

Domaćini su inicijativu iskazali i za suradnju u područjima turizma i obrazovanja te su kao inicijalni korak potpisani sporazumi između Grada Pakraca i Yunhe Countyja.

– Posljednjih godina Kontinentalna Hrvatska pokazala se kao zanimljiva destinacija domaćim turistima, a s porastom turističkih sadržaja u Slavoniji i u paketu s vrijednim prirodnim bogatstvima, vjerujem kako u racionalnoj mjeri možemo postati i destinacija koja će se pronaći u turističkim aranžmanima udaljenih zemalja – zaključuje Jozić.