Društvo

HPD Sokolovac Požega: Izlet na Zen klupici i markacistička akcija

24-04-2023 • 09:04
Rva
Planinarke i planinari HPD Sokolovca pohodili su Papuk u subotu i nedjelju

Planinarke i planinari HPD Sokolovca u nedjelju su uz Krešimira Bubaka planinarili po našoj najvećoj, iako ne i najvišoj gori – Papuku. Cilj im je bio obići glasovitu Zen klupicu (930 mnv) u blizini najvišeg vrha ove gore Papuka (954 mnv) koji se uzdiže na granici Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Krenuli su stazom dugom oko 8 km iz Gornjih Vrhovaca preko Tabakovog brda, Krečane, Tromeđe sve do Zen klupice. Tu ih je dočekao otvoren proplanak na kojem planinare pozdravlja šarena zmija ispruženog jezika izrezbarena u deblu na tlu. Na rubu tog proplanka, skoro na samom vrhu strme travnate padine, smjestila se drvena klupica do koje vodi uska stazica uz čiji su rub provirivale sićušne žute maćuhice. Savršena u svojoj skromnosti možda je najbolje mjesto za osjetiti srce Papuka, njegov ritam, toplinu, živost, strahove…

Sjedeći na njoj uz osjećaj lebdenja, pogledi su im se kotrljali livadom do prostranih šuma gdje tek prolistale zelene krošnje skrivaju mnoge tajne. Tamo dolje na stjenovitoj uzvisini, prožet brojnim legendama, nazire se veličanstveni Kamengrad (612 m). Ova utvrda iz 13. stoljeća jedna je od prostorno najvećih i najbolje očuvanih na Papuku. Prostranu udolinu ispunjenu šumovitim brežuljcima dijelom siječe vidljivi put iz podnožja prema jugu kojem se već nakon prve uzvisine gubi svaki trag. Na njegovom zalazu uzdiže se još jedan brežuljak, a iza njega u daljini s lijeve strane upadljivo se ukazuje šiljasti vrh toponima Grad (584 m) na kojem je nekada stajao srednjovjekovni Stražeman grad. Od njega danas gotovo da ništa nije ostalo.

Uzdižući poglede prema zapadu vidjeli su dio Požeške kotline i zapadnog Papuka. Na jugozapadu gledali su Psunj s jasno uočljivom Javorovicom i najvišim vrhom Slavonije – Brezovim poljem (985 m). Lijepo su vidjeli i blage brjegove Požeške gore. Tamo visoko u daljini gdje se nebo spaja sa Zemljom,  zamijetili su sivoplave konture bosansko-hercehovačkih planina – Motajice na pedesetak kilometara udaljenosti i Kozare na osamdesetak kilometara. Nakon uživanja u ovom planinarskom  raju svoj put u dobrom raspoloženju nastavljaju do Kamengrada, a od njega do polazne točke prehodavši tako po savršenom sunčanom travanjskom danu nešto više od 20 km.
Piše: Anita Bubak

Dolaskom toplog vremena planinarke i planinari markacističke sekcije HPD Sokolovca ove su subote nastavili uređivati i obnavljati markacije na Papuku za koje je zaduženo ovo Društvo prema registru planinarskih putova Hrvatskog planinarskog saveza. Krenuli su od kamenoloma Tisica do Jezerca te se popeli stazom 122 koju su ranije markirali, ali su ju sada čistili od granja sve do Nevoljaša. Tu su nastavili s obnavljanjem markacija na stazi 111 do Jankovca. Od Jankovaca su obnovili markacije na stazi 112 do Jezerca, a ostale markacije na tom putu obnovili su u ranijim akcijama. Ukupno su ovom akcijom obnovili planinarske oznake na 5 km putova. Planinarke i planinari markacističke sekcije HPD Sokolovca vrlo su zadovoljni ovom akcijom jer su u potpunosti dovršili obnavljanje markacija na najposjećenijoj stazi na Papuku koja kreće od Planinarskog doma Lapjak o kome također brine ovo Društvo, nastavlja do Starog grada Velika, uzdiže se do Tauberovih stijena te dalje kroz Talijanski put sve do Jankovca. Ova staza je duga 8,7 km. Također su u potpunosti obnovili markacije na stazi oznake 112 koju također obilaze mnogobrojni planinari i šetači, a duga je 7,5 km. U ovoj akciji sudjelovali su: Krešimir Bubak, Verica Sinjaković, Spomenka Mušec, Dragica Anić i voditeljica sekcije Anita Bubak.