Društvo

Hodočašće Požeške biskupije u Mariju Bistricu

03-10-2023 • 09:17
Rva
Hodočašće Požeške biskupije u Mariju Bistricu

Euharistijskim slavljem u svetištu Majke Božje Bistričke, 30. rujna 2023. proslavljena je dvadeset i peta obljetnica beatifikacije svete uspomene zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca. Slavlje je predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša, uz sudjelovanje većine biskupa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među kojima je bio i požeški biskup Antun Škvorčević.

Tom prigodom apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua predao je nadbiskupu Draženu metropolitski palij, koji je na grobu sv. Petra blagoslovio papa Franjo, znak metropolitove povezanosti s Apostolskom Stolicom i nasljednikom sv. Petra. Biskup Antun Škvorčević pozvao je vjernike Požeške biskupije na hodočašće, istaknuvši da ćemo se tom prigodom „podsjetiti na veličanstveni skup vjere 3. listopada 1998. kad nam je sv. Ivan Pavao II., uzdižući Alojzija Stepinca na oltar blaženih, potvrdio da je on ‘najsvjetliji lik Crkve Božje u Hrvata’, kako ga je nazvao na svom prvom pastoralnom pohodu Hrvatskoj, 11. rujna 1994. godine“.

„Pozivam vas, braćo svećenici, da se zajedno s vjernicima iz naših župa pridružite navedenom slavlju hodočašćem Požeške biskupije u Mariju Bistricu, kako bismo na taj način posvjedočili odanost Isusovoj Majci u njezinu hrvatskom nacionalnom svetištu te iskazali poštovanje bl. Alojziju Stepincu a zahvalnost sv. Ivanu Pavlu II. za Blaženika kojeg nam je podario.“ – rekao je biskup. Spomenutom slavlju pridružilo se nekoliko tisuća vjernika iz više od sedamdeset župa Požeške biskupije i njihovi župnici.

Nakon euharistijskog slavlja, vjernici Požeške biskupije, koji su predvođeni biskupom Antunom i svećenicima ispunili baziliku Majke Božje Bistričke i prostor ispred nje, malom službom hvala i činom svoje povjere Isusovoj Majci iskazali su joj odanost i ljubav. Na početku ih je biskup pozdravio, istaknuvši kako želi zajedno s njima i ovdje u Mariji Bistrici posvjedočiti Isusovoj Majci ono što joj očitujemo na hodočašćima u svetištima Požeške biskupije, kako imamo srca za nju, i zahvaliti joj što ona ima srca za nas.

Na kraju su otpjevali pjesmu »Čuj nas, Majko«, a biskup Antun je u zaključnoj riječi izrazio radost što smo kao vjernici iz Požeške biskupije mogli danas u velikom broju biti u Mariji Bistrici na važnom duhovnom događaju. Istaknuo je da bi bez njih i njihova pobožnoga molitvenog i raspjevanog srca euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovali bilo siromašnije, i obrnuto – da nisu na njem sudjelovali, oni bi ostali siromašniji. Poželio im je da duhovnu ispunjenost u srcima ponesu svojim kućama, te budu blagoslovljen hrvatski narod koji u svakodnevici zahvaljuje Bogu za darove kojima ih on obasiplje. Pobožnost je završila obilaskom hodočasnika oko Gospina lika, gdje su joj vjernici izrekli još svoje osobne molitve i zavjete.

Izvor: Požeška biskupija