Društvo

Gradski bazen Požega započeo je s radom, uz niže cijene za građane i tradicionalnu Školu plivanja

06-06-2023 • 08:53
Rva
U prvoj ovotjednoj emisiji „Jutro s Matkom“ ugostili smo tajnika Požeškog športskog saveza Željka Mitrovića te najavili Školu plivanja i ovogodišnju sezonu kupanja na Gradskim bazenima Požega.

U prvoj ovotjednoj emisiji „Jutro s Matkom“ ugostili smo tajnika Požeškog športskog saveza Željka Mitrovića te najavili Školu plivanja i ovogodišnju sezonu kupanja na Gradskim bazenima Požega. Gradski bazeni započeli su s radom protekle subote, 3. lipnja, a cijenu dnevnih i godišnjih ulaznica odredio je Izvršni odbor Požeškog športskog saveza na svom 1. sastanku.

„Ovo vrijeme kako je nam je otežavalo pripremu, mi svake godine moramo dosta toga napraviti i popraviti, pa smo imali poteškoća da dovedemo bazen u funkciju koja zadovoljava potrebe. Promijenili smo spremnik, kupili kompresor, stavili nova tri tuša, promijenili neke pumpe, polijepili pločice koje su otpale, obojili smo mali bazen. Osim toga, bilo je i uređenja okoliša, orezane su krošnje koje su visjele, očistila se trava između ploča za hodanje, košarkaško igralište je isto pripremljeno, napravili smo i odbojkaško. Bazen je detaljno očišćen, postrojene za doradu vode je pripremljeno, puštena je nova svježa voda iz Tekije. Ono tekuće što mi možemo odraditi, za sve veće investicije tu je Grad Požega kao vlasnik, mi bez Grada ne možemo ništa. U tijeku su radovi sad pa ćemo vidjeti što će biti s podlogom i filterima, ali za iduću sezonu će vjerojatno biti.“ – rekao je tajnik Mitrović.

Vremenski uvjeti nisu išli u prilog i još uvijek nisu idealni za kupanje, ali ove subote viđeni su prvi kupači na Gradskom bazenu, a među njima i naš Matko. Tajnik Mitrović je dodao kako je mali bazen naknadno napunjen jer su neki radovi još morali biti odrađeni.

„Kako je kiša padala, morali smo pokrpati neke rupe, pa se to trebalo sušiti – treba potrefiti vrijeme da se oboja i da to kiša ne opere. Mogli smo mi na silu puniti bazen u subotu da je bilo potrebe, ali je pametnije da ga punimo danas. Voda je hladna, voda iz vodovoda je 9-10 stupnjeva, vrijeme je ovakvo i teško se voda zagrije. Ovaj tjedan se predviđa kiša, pa od sljedećeg vikenda bi to trebalo početi onako kako treba.“ – dodao je.

Što se tiče cijena, došlo je do nekih promjena, ali u korist građana.

„Imamo promjena, ali u korist građana. Prošle je godine ulaz za djecu bio 10 kuna, sad smo to stavili u dogovoru s Gradom Požegom da bude 1 EUR. Sve ono što bude minus, to pokriva Grad – mi smo prošle godine imali negdje oko 340 tisuća kuna na ulazu, a bazen je koštao oko 600 tisuća kuna, tu razliku je pokrio Grad. To je nešto što Grad Požega daje svojim sugrađanima preko ljeta, uvijek spominjem da je to najvažniji objekt u gradu tijekom ljeta. Za odrasle je cijena poludnevne ulaznice 2 EUR, a cjelodnevna za odrasle je 3 EUR. Godišnja ulaznica za one naše plivače sto plivaju svaki dan zbog zdravlja ili nekakvog natjecanja, za odrasle je cijena 65 EUR, a za djecu je 32 EUR.“ – rekao je tajnik Mitrović.

„Da se tu ide na nekakve dohodovne cijene, mislim da ispod 3 EUR za djecu ne bi bilo, ali ovako Grad sufinancira za svoje građane. Gradonačelnik Glavić je čvrsto iza toga da se ne ide s nekakvim visokim cijenama, da to bude dostupno našim građanima, a Izvršni odbor je podržao to i donio Odluku. Ne vidim razloga da građani ne dolaze na bazen.“ – dodao je.

Tradicionalna ljetna Škola plivanja Grada Požege i Požeškog športskog saveza će se ove godine održati od 10. do 28. srpnja.

„Škola plivanja za djecu s teškoćama u razvoju će biti od 26. lipnja do 8. srpnja, a redovna Škola plivanja održat će se od 10. do 28. srpnja. To govorim uvjetno jer je broj sati važan, ako bude kišnih dana onda se to produži za par dana. Nadam se da će biti lijepo vrijeme pa da ćemo to u roku odraditi. Imamo standardnih osam učitelja plivanja, svi su profesori i svih ovih godina to odrade. Prošle godine smo imali 560 polaznika, a ove godine s obzirom na to da je participacija 10 EUR, možda bude manje polaznika. Nismo prošli na natječaj Ministarstva turizma i sporta „Hrvatska pliva“, zbog neke tehničke pogreške, ne bih se vraćao sad na to, ja sam isto ljut zbog toga. No, 10 EUR nije iznos koji će previše opteretiti budžet roditelja, a u toj cijeni dobiju i godišnju ulaznicu za bazen, tako da mislim da je to sasvim prihvatljivo. To je nešto što Grad također daje preko Saveza svojim sugrađanima.“

„Svi znamo što znači znati plivati i ne znati plivati, uvijek kažem da je to skoro jednako hodanju.“

„Moram naglasiti da Katolička osnovna škola već nekoliko godina provodi provjeru plivanja mimo naše Škole plivanja. Od srijede kreću, imaju dva učitelja plivanja te će nagodinu imati situaciju da su svi razredi od 1. do 8. bili na toj provjeri – oni točno znaju tko zna plivati, a tko ne zna. Bit ću još konkretniji, malo je onih koji ne znaju plivati. One koji u tih desetak dana ne nauče plivati, njih upute u našu školu plivanja i onda na kraju svi nauče. Ne vidim razloga zašto ostale škole to ne bi tako napravile, to je stvarno za pohvalu. Svi imaju kineziologa, bazen je dostupan i ništa se ne plaća, moguće je to. Pokušavao sam svojevremeno da napravimo samo provjeru, da imamo bazu o tome tko zna i tko ne zna plivati. To je interes svih nas i države, svake godine imamo veliki broj utapanja i nesretnih slučaja. Ne znam zašto su otpori u tom području, mi ćemo od iduće godine ići prema ostalim školama. To može biti možda i samo prva četiri razreda, za par godina ćemo stići sve.“ – rekao je Mitrović.

Upisi za Školu plivanja bit će u subotu, 08. i u nedjelju 09. srpnja od 16,00 do 19,00 sati na ulazu na Gradske bazene.

U školu će se moći upisati djeca od najmanje 4 godine starosti. Na kraju obuke bit će kao i svake godine organizirana završna provjera i svečana dodjela diploma polaznicima. Školu plivanja će voditi 8 profesora kineziologije – Alen Ivanović, Vlasta Krizmanić, Anton Čokrlić, Josip Križanović, Vjekoslav Lojber, Zoran Čokrlić, Albinko Bagarić i Željko Bunčić.

Od 26. lipnja do 07. srpnja bit će organizirana Škola plivanja za djecu s intelektualnim teškoćama, a koju je Požeški športski savez prošle godine prvi put organizirao. Obuka će biti svakim radnim danom od 10,00 do 11,30 sati. Ova škola je potpuno besplatna za sve polaznike. Upisi će biti u ponedjeljak 26. lipnja u 9,00 sati na Gradskim bazenima. Roditelji će prilikom upisa ispuniti obrazac o suglasnosti za provedbu obuke, a nikakve dodatne potvrde nisu potrebne.

„Imamo dežurne roditelje koji budu na bazenu uz učitelje plivanja, za sad to tako funkcionira. Ono što moram naglasiti još kod bazena, zahvaljujem se Ronilačkom klubu Požega koji nam izuzetno puno pomažu oko održavanja bazena. Oni navečer nakon 20 sati idu u bazen i čiste ga, jer tehnologija je takva kakva je i oni to odrade. Stvarno im se zahvaljujem od srca jer bez njih to ne bi bilo tako. To je objekt koji je vrlo zahtjevan, tu se mora biti vrlo oprezan. Tu su i djelatnici Požeškog športskog saveza koji su prešli iz Javne ustanove, stvarno su obučeni i daju si truda preko ljeta, jer to bude rad i do 12 ili 1 u noći kad se čiste ti filteri.“ – rekao je Željko Mitrović, tajnik Požeškog športskog saveza.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.