Društvo

Grad Pleternica se pridružio sufinanciranju sterilizacije, kastracije i označavanja mikročipom

04-01-2023 • 09:16
Rva
Grad Pleternica se pridružio sufinanciranju sterilizacije, kastracije i označavanja mikročipom, a Grad Požega nastavlja sufinanciranje i u 2023. godini.

Grad Pleternica će u 2023. godini sufinancirati sterilizaciju i kastraciju pasa te označavanje pasa mikročipom na području Grada Pleternice. Odluka je to kojom se želi smanjiti populacija pasa lutalica na području Grada Pleternice.

“Svakako želimo doprinijeti smanjenju populacije pasa na gradskim ulicama, a prema iskustvima drugih gradova i općina ovakve mjere daju rezultate. Vjerujem kako ćemo zajedničkim snagama uspjeti u tom cilju te na taj način olakšati svima koji se bave problematikom pasa lutalica.” – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Ukupna sredstva izdvojena za tu namjenu ovom odlukom su 4.000 eura, a građani će sufinanciranje sterilizacije i kastracije pasa i označavanje pasa mikročipom na području Grada Pleternice u 2023. godini moći realizirati putem trgovačkog društva Veterinarska stanica d.o.o. Požega, Eugena Podubokog 4, 34000 Požega.

Iz Veterinarske stanice Požega objavili kako su iznimno ponosni na ovaj projekt Grada Pleternice.

“Grad Pleternica odlučio je pokrenuti projekt sufinanciranja sterilizacija, kastracija i mikročipiranja pasa, dok Grad Požega tradicionalno nastavlja s projektom sufinanciranja sterilizacija i kastracija pasa i mačaka i mikročipiranja pasa, a kao partneri na ovim projektima iznimno smo ponosni. Drago nam je što gradovi i općine sve više prepoznaju važnost ovakvih projekata! Za rezervaciju termina i dodatne informacije nazovite nas na broj telefona 034/211-612 (ambulanta Požega) ili 034/251-035 (ambulanta Pleternica).” – poručili su iz Veterinarske stanice Požega.

Iznosi sufinanciranja ovise o kategoriji tako će sterilizacija ženke psa do 10 kg biti sufinancirana sa 29,86 eura, od 10 do 20 kg sa 35,44 eura, od 20 do 40 kg sa 39,82 eura, a sterilizacije ženke psa od 40 kg pa na više sa 43,13 €. Kastracija muškog psa do 20 kg je sufinancirana sa 19,91 €, a preko 20 kg sa 26,54 eura. Označavanje mikročipom sufinancirat će se u iznosu od 5,97 eura.

Grad Požega nastavlja sa sufinanciranjem i u 2023. godini

Grad Požega će i u 2023. godini nastaviti sufinancirati sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka i označavanje pasa mikročipom na području grada Požege, a za tu je svrhu u gradskom proračunu predviđen iznos od 11.945,00 EUR. Sufinanciranje sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanje pasa mikročipom na području grada Požege u 2023. godini realizirat će se preko Veterinarske stanice Požega d.o.o.

U svrhu zaštite zdravlja i dobrobiti životinja kao i osiguranja učinkovite skrbi za napuštene životinje, Grad Požega nastavio je program sufinanciranja sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom. Kastracija pasa i mačaka je najsigurniji način na koji vlasnici kućnih ljubimaca mogu spriječiti neželjeno razmnožavanje svojih ljubimaca i na taj način izbjeći probleme koji nastanu kada se dogodi neplanirano i neželjeno potomstvo kojem treba naći novi dom, stoga pozivamo naše sugrađane da podrže ovaj program Grada Požege i na taj način ispoštuju obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, propisanu Zakonom o zaštiti životinja.

Podsjetimo, prva Odluka o sufinanciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka, i označavanje mikročipom u primjeni je od 01. srpnja 2019. godine, a zbog dobrog odaziva građana provodi se već petu godinu za redom.