Gospodarstvo

Gospodarstvenici održali sastanak s predsjednikom HGK Lukom Burilovićem

22-05-2023 • 14:31
Rva
Održana je 4. sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Požega, a na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore dr.sc. Luka Burilović.

Održana je 4. sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Požega, a na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore dr.sc. Luka Burilović. Uz sjednicu je održan i radni posjet tvrtki Color emajl d.o.o. te tvrtki Kutjevo d.d. Gospodarstvenici su predsjedniku Buriloviću iznijeli svoje izazove s kojima se susreću u današnje vrijeme, naglasio je predsjednik Županijske komore Požega Goran Šutalo.

„Mi smo danas odradili sastanak i obišli smo tvornicu da vidimo što je unutra i kako se radi. Gospodin predsjednik Burilović je sada uvjeren da ovdje ima jako dobrih proizvodnji. Ima jako puno problema općenito na državnoj i lokalnoj razini, ali zamolili smo predsjednika, koliko može utjecati sa svojim autoritetom i s Komorom, da nam olakša našu proizvodnju. Imamo problema i pri dobivanju viza za radnike koji su nam trebali doći instalirati jedan pogon na kojem radimo već godinu dana, to je preko fonda energetske učinkovitosti, gdje jednostavno projekt nije završen zbog tih radnih dozvola – do danas još to nije riješeno, nadamo se da će biti ubrzo. To je jedan od malih problema koje mi ovdje trenutno imamo.“ – rekao je Goran Šutalo, predsjednik Županijske komore Požega.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore dr.sc. Luka Burilović istaknuo je veliki problem nedostatka radne snage, te buduće planove za bolju suradnju sa strukovnim školama i povećanjem zainteresiranosti djece za strukovna zanimanja koja su tražena na tržištu.

„Meni je stvarno drago da sam danas u posjeti Požeško-slavonskoj županiji i Županijskoj komori Požega. Imali smo sjednicu Gospodarskog vijeća gdje sam došao upoznati se sa stanjem gospodarstva u ovoj županiji, a i problemima kojih eventualno ima. S obzirom na to da sam i sam Slavonac, dobro poznam ovaj dio Hrvatske koji je demografski u dosta lošem stanju, pa se samim time nameće pitanje radne snage. U cijeloj Hrvatskoj je tako, ali u ovom dijelu je još izraženije, podsjetit ću da smo na nivou Hrvatske na 99 tisuća nezaposlenih, što nije bilo još od 1982. godine. S druge strane, to otežava gospodarstvenicima da pronađu dovoljan broj kvalitetne radne snage, a mi ćemo doći u situaciju gdje se za ovu godinu govori oko 200 tisuća radne snage iz inozemstva. To je jedan od problema, drugi je svakako problem onaj infrastrukturni. U određenim projektima bi se još mogla poboljšati kvaliteta, pogotovo spoj prema autocesti, to je nešto na čemu se mora ubrzano raditi jer danas je vrijeme novac. Imamo tu i nekih administrativnih prepreka koje ćemo pokušati riješiti s Državnim inspektoratom, da se ipak malo ima obzira prema tvrtkama koje ovdje stvarno mukotrpno rade i pokazuju u tim otežanim uvjetima odlične rezultate. Danas smo u Color emajlu, jedna od vodećih tvrtki na ovom području, koliko god je teško ovdje – ima dobrih tvrtki. No, njima i dalje treba dodatni vjetar u leđa da bi se na području Slavonije ojačali i podigli na višu razinu, a time se poboljšava gospodarstvo i kvaliteta života građana.“ – rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

O jačanju suradnje sa srednjim školama i povećanju informiranosti djece o strukovnim zanimanjima koja su potrebna na tržištu, govorio je i predsjednik Županijske komore Požega Goran Šutalo prilikom posljednje sjednice Gospodarskog vijeća.

VEZANI ČLANAK

Sjednica Gospodarskog vijeća: “Edukacija naših učenika, kako ne bi uvozili radnike”