Kultura

Goran Šutalo donirao Glazbenoj školi Požega četiri lovačka roga

19-05-2023 • 11:23
Rva
On je kao lovac obišao svijet i smatra da će sudjelovanje lovačkih rogista podići kvalitetu lova u našoj županiji

Glazbena škola Požega primila je danas donaciju četiri lovačka roga. Za ovaj hvalevrijedan potez zaslužan je poduzetnik i lovac Goran Šutalo.  Na današnjoj promociji glazbala na donaciji mu se u ime zaposlenika škole zahvalio ravnatelj Alen Kovačević.

„Naši hornisti će s ovim instrumentima dobiti dodatnu priliku češće promovirati i popularizirati svoj instrument. Glazbena škola Požega daje obol raznim svečanostima u Požeško-slavonskoj županiji, a s ovim lovačkim rogovima imamo priliku uveličati svečanosti koje obilježava Lovački savez Požeško-slavonske županije. Ponosan sam što smo napravili novi korak naprijed.“, rekao je ravnatelj Kovačević.

Profesorica Kristina Banovac pojasnila je da su donacijom dobili četiri lovačka roga različitih veličina.

„Lovački rog je preteča svim limenim puhačkim instrumentima, a velika je razlika, i ono što nama čini izazov u sviranju, to što nema niti jednu dodatnu tipku ili cijev, što traži posebnu tehniku sviranja.“, pojasnila je profesorica Banovac.

Lovački rogovi bili su vrlo popularni tijekom lova u 16. i 17. stoljeću kao signalni instrumenti lovcima i lovačkim psima. Prvi hrvatski zbor pod imenom Zbor rogista „Fazan“ iz Brezovice osnovan je 1993. godine. Danas u Hrvatskoj djeluje desetak skupina lovačkih rogista, a posljednje 24 godine Hrvatski lovački savez organizira smotre lovačkih rogista i lovačkih pjevačkih zborova.

Tvrtka Gorana Šutala dugogodišnji je zakupnik lovišta na južnim obroncima Papuka. On je kao lovac obišao svijet i smatra da će sudjelovanje lovačkih rogista podići kvalitetu lova u našoj županiji. Ističe da je nabava po narudžbi rađenih instrumenata u Austriji trajala jako dugo, no napokon su stigli i današnjom promocijom se uključuju u aktivnosti Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije

Predsjednik saveza Branko Bertelović zahvalio je Goranu Šutalu, obvezavši se da će savez osigurati svečane odore za izvođače, uz nadu da će na ovaj način zajednički predstavljati Lovački savez Požeško-slavonske županije.