Kultura

Glazbena škola Požega obilježava svoje 53. Dane sa sedam koncerata

06-03-2023 • 13:01
Rva
Već danas se u Koncertnoj dvorani održava koncert profesora Glazbene škole Požega, a što nas očekuje tijekom obilježavanja rekao je ravnatelj Alen Kovačević prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Glazbena škola Požega od 7. do 15. ožujka obilježava svoje 53. Dane Glazbene škole, a tim povodom pripremaju sedam izvrsnih koncerata. Već danas se u Koncertnoj dvorani održava koncert profesora Glazbene škole Požega, a što nas očekuje tijekom obilježavanja rekao je ravnatelj Alen Kovačević prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Ponosni smo što se tradicija nastavlja, bit će bogat program i ove godine, najavio je ravnatelj Alen Kovačević.

„U sklopu obilježavanja 53. Dana Glazbene škole Požega organiziramo ukupno sedam koncerata, danas je na rasporedu prvi koncert – koncert profesora. Do kraja tjedna će se moći poslušati preostala četiri koja smo pripremili za učenike matične škole, a tijekom idućeg tjedna imamo još dva koncerta na kojima se predstavljaju učenici područnih odjeljenja Pleternice i Kutjeva. Kutjevčane tradicionalno povodom obilježavanja Dana škole dolaze održati svoj program kod nas u Koncertnoj dvorani, a naši Pleterničani se predstavljaju u Interpretacijskom centru Terra Panonica. Da se vratim na večerašnji koncert profesora, ponosni smo što se tradicija nastavlja, bit će bogat program i ove godine. Fasciniran sam entuzijazmom naših kolega koji uz sve obaveze koje imaju, a pogotovo u ovom periodu kada su aktualna natjecanja, oni uspiju pronaći vremena i volje predstaviti se ove godine te nam se predstaviti na najljepšem koncertu. Uistinu nije bilo lako, moram se dotaknuti da smo sinoć zaključili svoje nastupe s učenicima na županijskom natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih plesnih pedagoga, na kojemu su osvojili nevjerojatne 22 nagrade za prvo mjesto. Toliki broj puta ćemo se predstavljati na  prestižnom državnom natjecanju u narednih mjesec dana.“ – rekao je ravnatelj Kovačević.

Svi koncerti započinju u 19,30 sati te nema rezervacija, potrebno je samo doći malo ranije kako bi pronašli slobodno mjesto, dodao je ravnatelj. Koncerti će se održati sljedećim redoslijedom:

Ponedjeljak, 6.3. – Koncert profesora.
Utorak, 7.3. – Koncert – nastupaju: Dječji zbor Tintilinići, Mlađi tamburaški orkestar, komorni sastavi i solisti.
Srijeda, 8.3. – Koncert – nastupaju:  Dječji zbor srednjeg uzrasta, Harmonikaški orkestar, komorni sastavi i solisti.
Četvrtak, 9.3. – Koncert – nastupaju: Veliki dječji zbor, Puhački orkestar, komorni sastavi i solisti.
Petak, 10.3. – Svečani završni koncert – nastupaju: Veliki tamburaški orkestar, Mješoviti zbor, komorni sastavi i solisti.
Utorak, 14.3. – Koncert učenika Područnog odjeljenja Pleternica, Interpretacijski centar Terra Panonica Pleternica.
Srijeda, 15.3. – Koncert učenika Područnog odjeljenja Kutjevo.

„U Glazbenoj školi Požega djeluje pet orkestara i u matičnoj školi su četiri zbora, uz zborove iz područnih odjeljenja. Svaka večer je rezervirana za neki od tih zborova i tih orkestara, sutra su nam prvi na redu zbor Tintilinići, svi koji žele poslušati što su nam to pripremili, morat će doći na njihov koncert. Sigurno će biti posebno lijepo poslušati te naše najmlađe uzraste, učenike nižih razreda. Isto tako, u narednim danima predstavit će se mlađi tamburaški orkestar, predstavit će se veliki tamburaški orkestar, puhački orkestar i gitarski orkestar. Svaki dan uz zborove i orkestre, predstavit će se i komorni orkestri te solisti. I srijedu nam nastupa dječji zbor srednjih uzrasta, to su učenici 3. i 4. razreda, uz njih će se predstaviti harmonikaški orkestar. Dan iza toga, u četvrtak će se predstaviti naš puhački orkestar i veliki dječji zbor.

„Veselimo se mnogobrojnim gostima koji su nam se najavili, naši ponajbolji učenici i orkestri će se predstaviti u petak na Svečanom završnom koncertu…“

 „Na svečanom završnom koncertu predstavit će se tamburaški orkestar koji će izvoditi jedno djelo po prvi put. Imat ćemo prilike poslušati djelo našeg priznatog skladatelja, gospodina Davora Bobića, umjetničkog voditelja Varaždinskih Baroknih večeri, koji će za tu prigodu prisustvovati našem koncertu. Na Županijskom natjecanju je 12 naših solista tamburaša osvojilo prva mjesta, a oni će se predstaviti na državnom natjecanju.“ – rekao je ravnatelj Kovačević.

Svečanim završnim koncertom završava predstavljanje učenika matične škole, a tijekom idućeg tjedna predstavit će se područna odjeljenja.

„Drago nam je da i učenicima s područnih odjeljenja damo priliku da se predstave u jednoj takvoj svečanoj i prestižnoj dvorani, na jednom takvom koncertnom klaviru kakvog samo mi i još jedna glazbena škola u Hrvatskoj mogu ponuditi svojim učenicima.“

Na 10. sjednici Županijske skupštine prihvaćena je Odluka o davanju suglasnosti Glazbenoj školi Požega za osnivanje Područnog odjela Glazbene škole Požega u Velikoj. Imamo li nekakvih novosti oko toga?

„Mogu potvrditi da će početkom iduće školske godine biti uspostavljen Područni odjel u Velikoj. Još malo ćemo krenuti s kampanjom, kad nam završi sve oko obilježavanja Dana škole, tako da ćemo u nekim narednim emisijama imati više za reći.“ – rekao je Alen Kovačević.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.