Politika

Glavić: Bujičnih poplava će biti još, toga moramo biti svjesni

09-06-2023 • 13:29
Rva
"Vjerovatno je rješenje u tome da općenito kao zajednica promjenimo kut gledanja, da klimatske promjene nisu najava već da se to dogodilo."

Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić sazvao je konferenciju za medije nakon sastanka s nadležnim tijelima vezano za vremenske neprilike u Požegi. Naglasio je kako ima točaka koje se mogu i moraju sanirati jer ne zahtjevaju velika sredstva, analize i projekte – taj dio će se odraditi.

“Vjerovatno je rješenje u tome da općenito kao zajednica promjenimo kut gledanja, da klimatske promjene nisu najava već da se to dogodilo.”

“Po izvješćima svih žurnih službi, bilo je oko 200 poziva, vatrogasci su imali 15 ekipa koje su sanirale posljedice bujičnih poplava. Tri ekipe tvrtke Tekija su bile na terenu zbog saniranja začepljenja na šahtama. Predstavnici Hrvatskih voda su vrlo korektno na sebe prihvatili dio posla koji mogu odraditi, naravno Grad će prihvatiti svoj dio. U kratkom vremenu ćemo riješiti čvorišta koja prave probleme na nekim dijelovima. Rješenje da tog problema uopće ne bude nismo našli, ne postoji nekakav čarobni štapić. Konzultirat ćemo struku kako bi mogli napraviti sve ostalo osim onog što smo utvrdili da treba.” – rekao je gradonačelnik. 

“Na sastanku su bili i predstavnici Mjesnog odbora Sajmište, oni su rekli svoje utiske i neka moguća rješenja koja oni vide, to smo uzeli u obzir naravno. Napravit ćemo sve ono što se može napraviti. Utvdili smo da ovo nije prvi puta da se ovo događa, bilo je takvih situacija u zadnjih 20 godina, no o očito se u prirodi nešto promjenilo gdje imamo padaline s više od 40 litara, sada je

65 litara po četvornom metru u periodu od 18 sati pa sve do prije ponoći. To su ogrnomne količine u kratkom vremenu. Koliko vidimo i na puno mjesta u Hrvatskoj se događa isto.” – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

“Situaciju s odvodnjom oborinskih voda nismo imali bolju nego sad. Napravljeno je dosta kanala i riješeno tih točaka zbog kojih su neke kuće bile poplavljene. Odrađena je i Aglomeracija u Požegi, Tekija nikad nije imala takav sustav odvodnje kao sad. Dok dugoročna rješenja ne budu moguća, mi ćemo napraviti ova kratkoročna u suradnji s Hrvatskim vodama. Građanima možemo jednostavno reći da novonastala situacija jasno ima i nekakve svoje globane uzroke, ali ovi koji su lokalnog karaktera – njih ćemo rješavati i riješiti. Ovo što je na državnoj razini to ne možemo, ali vjerujem da kad se završi projekt retencija, da nećemo imati taj problem. Sajmište je lakše rješivo, nisam te struke, ali ima više jednostavnih problema koji se mogu riješiti, za razliku od nekih za koje će trebati par godina.” – rekao je gradonačelnik. 

Cijelu tiskovnu konferenciju uz pitanja medija pogledajte u nastavku.