Društvo

Gimnazijalci u školu došli u pidžami, ali iz jednog dobrog razloga

21-11-2023 • 12:23
Rva
"San je osobito bitan i za naše učenike kako bi na nastavi imali više koncentracije i kreativnosti te poboljšanu radnu učinkovitost..."

Dana 20. studenog učenici Gimnazije Požega došli su u školu obučeni u pidžame, kako bi međusobno osvijestili važnost sna. Ubrzanost današnjeg tempa života dovela je do toga da oduzimamo vrijeme za sebe, svoje zdravlje, a još više radimo, provodimo vrijeme za računalom, gledajući televiziju, istovremeno ne dozvoljavajući svojem tijelu da predahne, da stigne profiltrirati toliku količinu opterećenja. Tako navečer, umjesto opušteni, odlazimo u krevet pod još većim stresom uz čestu pojavu nekvalitetnog sna ili čak nesanice.

Dokazano je da u današnje vrijeme čak 40 posto ljudi radnim danima spava kraće od 7 sati na noć, s time što i taj san započinje iza ponoći, dok je prijeponoćni san, dragocjeniji nego noćni, potpuno zanemaren.

“Kvaliteta sna znatno utječe na razne aspekte mentalnog i tjelesnog zdravlja, a san je osobito bitan i za naše učenike kako bi na nastavi imali više koncentracije i kreativnosti te poboljšanu radnu učinkovitost i sposobnost usvajanja novih znanja.” – poručili su iz Gimnazije Požega.