Kultura

Gimnazijalci održali Knjigofilmastični tulum s(l)ova

18-11-2023 • 09:02
Rva
Školske knjižnice sudjeluju u nacionalnom projektu kako bi popularizirale čitanje među djecom i mladima, a knjižnica Gimnazije Požega održala je svoj pod nazivom Knjigofilmastični tulum s(l)ova.

Tulum s(l)ova je spoj noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima. Namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. i 2. razredima srednje škole, jer to je razdoblje života kada prestaju redovitije čitati. Zajednički je projekt poticanja čitanja naglas iz užitka Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižničara koji se od 2011. provodi u školskim knjižnicama u Hrvatskoj. Iz toga proizlaze ciljeva projekta – utjecati na pozitivan stav učenika prema čitanju, podići samopoštovanje učenika pomoću čitanja naglas iz užitka u lokalnoj zajednici i dati lokalnoj zajednici novu kulturnu aktivnost i uslugu – čitanje naglas.

Školske knjižnice sudjeluju u nacionalnom projektu kako bi popularizirale čitanje među djecom i mladima, a knjižnica Gimnazije Požega održala je svoj pod nazivom Knjigofilmastični tulum s(l)ova.

Požeški gimnazijalci su tako priredili pravi tulum popraćen crvenim tepihom i ukrasima koji podsjećaju na nekakvu filmsku dodjelu nagrada. Posebno je bila zanimljiva pokazna debata „Knjiga ili film?“ u kojoj su učenici na kraju ipak odabrali knjigu. Prije same ceremonije čitanja tekstova, proglasili su pobjednike natječaja za izradu plakata i fotografija prema motivu ekraniziranog romana.

Fotonatječaj
1. Marija Maglajić, Ponos i predrasude
2. Marija Vidović, Gospodar prstenova
3. Lana Radošić, Koliba
Digitalni plakat za film
1. Klara Safundžić, Krug
2. Lana Miličević, Nestala
3. Karla Paukner, Male žene
Likovni rad
1. Ana Paukner, Ono
2. Marija Maglajić, Ponos i predrasude
3. Patricija Musil, Šegrt Hlapić

Osim toga, učenici su imali i Kahoot kviz te escape room „Harry Potter“. Škola je posebno bila uređena u stilu svima znanog i uvelike voljenog Harry Pottera, pa smo tako mogli zapaziti znakove za Gringotts, Dumbledorov ured i još mnogo sitnih detalja koji su uljepšali ovogodišnji Tulum s(l)ova, ali i pokazali koliko se kreativnosti nalazi u Gimnaziji Požega. Svakako pogledajte i atmosferu s prošlogodišnjeg Ubojitog tuluma s(l)ova, koji je bio u znaku kriminalističko-detektivskog romana.