Sport

Gimnastika u Požegi još uvijek postoji, a nadaju se poboljšati uvjete i vratiti njezin stari sjaj

26-10-2023 • 12:08
Rva
Mnogi kažu kako je gimnastika osnova svih sportova, a danas smo o gimnastici razgovarali s trenerima Gimnastičkog društva Sokol, Antonom Čokrlićem i Zlatkom Krakerom.

Mnogi kažu kako je gimnastika osnova svih sportova, a danas smo o požeškoj gimnastici ali i gimnastici općenito, razgovarali s trenerima Gimnastičkog društva Sokol, Antonom Čokrlićem i Zlatkom Krakerom. Više o uvjetima, upisima i uspjesima Gimnastičkog društva Sokol doznajemo u emisiji „Jutro s Matkom.“

Gimnastika je dobra priprema za gotovo sve sportove, može se reći da je čak uvod u svijet sporta, zašto je to tako?

„Gimnastika je jedan od tri bazična sporta koja su izuzetno bitni u razvoju djeteta od njegove najranije dobi. Mnoga studija su pokazala da loptački sportovi dolaze tek od osme godine života, a prve tri godine uvoda u sport trebali bi biti gimnastika, plivanje ili atletika. Dijete moramo naučiti koturanju, padanju, držanju, plivanju… plivanje je izuzetno važno jer tada nauče kako pravilno disati, a na kraju je tu trčanje. To su osnove za sve sportove koji postoje danas na planeti.“ – rekao je trener Kraker.

Trener Čokrlić je dodao kako Gimnastičko društvo Sokol danas ima upisano oko stotinjak djece, najviše u ženskoj kategoriji, čak 95 posto.

„Od 1. listopada imamo i mušku grupu, prošle godine smo imali samo kategoriju limači, a sada je to baš posebna muška grupa koju vodi naš kolega profesor Njavro. Imamo dvije grupe ženske škole gimnastike, to su nam najbrojnije grupe, imamo malu grupu limača i natjecateljsku grupu s 20 i nešto polaznika. Mi upisujemo polaznike cijele godine, premda su nam kapaciteti polagano puni, imamo tri sata treninge svaki dan, radimo nas dvoje i sada smo uveli trećeg kolegu – tako da nemamo puno prostora, ali pravit ćemo još jednu natjecateljsku kategoriju za male, pa će biti mjesta za upis. Uvijek se može doći upisati dijete, sve dogovorimo.“ – rekao je trener Anton.

Na gimnastiku je najbolje je krenuti već od 3 ili 4 godine života, dodaje trener Čokrlić.

„Tada djeca malo odrastu, mogu sami već raditi neke stvari i nisu im potrebni roditelji uz njih stalno. Uz grupu limače imamo još jednu gimnastičarku koja radi s nama, baš oko tih stvari kada je djeci potrebna neka pomoć, to su ti mali tehnički problemi.“ – rekao je trener Čokrlić, te u se obojica zahvalili starijim polaznicama Gimnastičkog društva Sokol koje često pomognu pri treninzima mlađih skupina.

Treneri za gimnastiku kažu da nije skup sport, ali je težak. Kad su u pitanju financije, dio koji možda zanima roditelje, potrebna je samo osobna oprema – tajice, čarape, uske majice ili nekakav triko.

„Gimnastika nije skup sport, ali opremanje dvorane za gimnastiku je skupo. Napraviti gimnastičku dvoranu, što nam je bilo obećano prije nekakvih 5-6 godina, to je skupo, mada opet za nekakav Grad ili Županiju, to nije strašno. Bilo bi jako dobro kad bi se bacilo oko na realizaciju toga, gužve su nam u našim dvoranama koje su već dosta trošne i stare.“ – rekao je trener Čokrlić.

Treninzi su svaki dan od 18 do 21 sat, te se održavaju tijekom cijele godine. Treninzi se održavaju u Sportskoj dvorani Sokol koja je izgrađena davne 1940. godine, a do danas je prošla tek neka „kozmetička“ uređenja.

„Gimnastička dvorana Sokol je napravljena 1940. godine, to je strašno koliko je godina prošlo. Međutim, ona je malo uređena i izvana je izolirana, ono što je nama bitno je unutra, no oprema je skupa i uvjeti nisu najbolji kakve trebamo za naše najmlađe. Gimnastički Klub postoji od 1904. godine, uvjeti su vrlo teški i ima jako puno korisnika ta dvorana, a jedna montažna u Požegi li nešto, koja bi bila samo za gimnastiku sa stalnim postavom – bila bi puno isplativija, imali bi više djece i bilo bi zadovoljeno društveno dobro.“ – rekao je trener Kraker.

U Vukovaru je 7. listopada 2023. održano 4. kolo kvalifikacija za Kup i Prvenstvo Hrvatske – regija Istok, u obaveznom programu ženske sportske gimnastike. Gimnastičko društvo Sokol ostvarilo je zapažene rezultate s nekoliko osvojenih medalja.

„Naše najmlađe djevojčice su osvojile ekipno prvo mjesto, a mlađe kadetkinje su bile treće i osvojile su broncu. Naše pojedinačne natjecateljice koje su u jačem B programu, one su u Slavonskom Brodu nastupile tjedan dana nakon Vukovara – Tena Jakoubek je bila prva, a Ena Paukner je bila treća. Taj B program je puno teži od C programa. Prekosutra, ove subote, putujemo u Osijek gdje se održava 5. kolo i zadnje natjecanje ove sezone.“ – rekao je trener Anton.

Nizali su uspjehe u posljednje vrijeme, ali su ih dvije pandemijske godine znatno unazadile, dodaje trener Kraker. Dvorana je bila zatvorena i generacije djece na kojima su radili godinama više nisu bile na raspolaganju za natjecanja. Za koju godinu, ako uvjeti budu dobri, bit će tu puno više djece i rezultata, zaključili su treneri.

Možemo li računati na održavanje nekakvog gimnastičkog natjecanja i u Požegi?

„Iduće godine ćemo probati, svake godine u siječnju svi treneri iz regije imaju sastanak na kojem se dogovore termini natjecanja. Budući da ćemo imati tri kategorije, probat ćemo dogovoriti jedno natjecanje C kategorije, da se malo pokažemo u našoj Požegi, jer nismo imali nekih 5 godina natjecanje, da pokažemo kako rade naši gimnastičari i klub.“ – rekao je trener Anton Čokrlić.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu.