Scena

Franciškovo – Ajvar Fest, Fišijada, koncerti i dobra atmosfera ovog vikenda u Lipiku

29-09-2023 • 14:03
Rva
Ajvar Fest, Fišijada, koncerti Indire i Mate Bulića, Dan otvorenih vrata u Studencu, Ansambl Lado, besplatan fiš za sve posjetitelje, vožnja kočijom, lipicanci i još puno toga u Lipiku!

Ovogodišnja jesen u Lipiku i manifestacija Franciškovo donosi niz događanja kojima Grad Lipik tradicionalno obilježava svoj Dan povodom blagdana sv. Franje Asiškog, nebeskog zaštitnika koji se slavi 4. listopada. Dio programa je održan, a vrhunac nas očekuje ovog vikenda uz gastronomske manifestacije, koncerte i kulturna događanja. Sve nam je to najavio direktor Turističke zajednice Grada Lipika Hrvoje Kovačić tijekom emisije „Jutro s Matkom“.

Prije nego što su najavili događanja za ovaj vikend, kratko su se osvrnuli već održana događanja, za koja direktor Kovačić kaže kako su jako zadovoljni odazivom ljudi.

„Ove godine imamo 20-ak različitih događanja tijekom 30 dana raspoređenih u rujnu i listopadu. Grad Lipik je glavni organizator, a tu su i gradske tvrtke koje sudjeluju – Turističke zajednica, Gradska knjižnica, Komunalno poduzeće… Oko nas su svakako vrijedni djelatnici i članovi raznih civilnih udruga, bez njih ništa ne bi bilo isto i njima se zahvaljujem na tome. Tako je svake godine za obilježavanje Dana grada.“ – rekao je.

Proteklog vikenda također je trebao biti održan Ajvar Fest, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, on je pomaknut na vikend koji je pred nama, točnije 30. rujna.

„Ajvar Fest i Fišijada su jedne od jačih aktivnosti ovdje u Lipiku i na tome baziramo svu promociju kako bi privukli veći broj posjetitelja. Sutra počinje Ajvar Fest, to je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja od 15-20 natjecateljskih timova koji se natječu u pripremi najboljeg ajvara. Imali smo svakakvih manifestacija, ali ova se istaknula i jako je prihvaćena i posjećena. Započinje od 9 sati, pokušavamo raditi i edukativno pa je kuhanje uživo i svaki posjetitelj će moći saznati neke tajne. Pravljenje ajvara započinje od nule, sve je sirovo, paprike se čiste, sve se na licu mjesta radi. Zato je manifestacija toliko i neuobičajena, a svake godine ju pokušavamo nadograditi. Pozivam svakako sve da dođu i vide kako će to izgledati.“ – rekao je Kovačić.

Uz Ajvar Fest bit će i Sajam rukotvorina, suvenira i proizvoda OPG-a, uz 50 izlagača koji će biti u Gradskom parku. Bit će moguća i vožnja kočijom koju naravno vuku lipicanci. Očekuje se lijepo vrijeme i predivan ambijent Gradskog parka, ulica Marije Terezije, pozvao je direktor Kovačić.

Fišijada započinje oko 13 sati kada natjecatelji započinju kuhanje fiša, a za sve posjetitelje pripremaju besplatan fiš.

„Dva sata je više nego dovoljno za kuhanje, a onda kreće ocjenjivanje. Fišijada ove godine okuplja oko 74 prijavljenih natjecatelja, tako da ju možemo proglasiti najvećom u našoj županiji i okolici. To možemo zahvaliti organizaciji koja se održava već po 17. put, sve bude fer i korektno prema natjecateljima koji to cijene. Oni dolaze iz velikih gradova, iz prijestolnice fiševa – Baranje. Tako da će nam to biti veliki izazov da ih malo naučimo kako je to u ovom dijelu Slavonije, ipak je drugačiji fiš tamo i ovdje. Najbolji fiševi će biti u našem gradskom fišu, to Gradska uprava priprema za sve posjetitelje – njega ćemo proglasiti najboljim jer je naš i van konkurencije, pa pozivam sve da dođu na besplatan fiš u grad Lipik.“ – rekao je direktor Kovačić.

Dan otvorenih vrata u Studencu otkriva kako se radi unutar te tvornice. To se može vidjeti jednom godišnje, a to je upravo sutra, naglasio je Hrvoje.

Događaj će započeti 30. rujna u podne i trajati do 17 sati, te donosi raznovrsne aktivnosti koje će zadovoljiti svačiji ukus. Za ljubitelje adrenalina, tu će biti Aquazorbing i napuhanci, pružajući priliku za uzbuđujuće trenutke na vodi. Za najmlađe posjetitelje pripremljen je Face painting, gdje će vješti umjetnici ukrasiti njihova lica. Jedna od uzbudljivijih atrakcija Dana otvorenih vrata Studenca bit će vožnja vlakićem, koji će posjetitelje odvesti od prekrasnog parka do samog srca tvornice. Obilazak tvornice omogućit će posjetiteljima uvid u fascinantan svijet proizvodnje Studenac proizvoda, a pregled promo filma pružit će im dublje razumijevanje povijesti i vrijednosti ove renomirane lipičke tvrtke. Naravno, svi prisutni će moći osvježiti se uz Studenac proizvode i ponijeti kući poklone kao uspomenu na ovaj poseban dan.

Nema ništa bez glazbe i koncerata kod nas u Slavoniji, a tako je i u Lipiku kad su u pitanju manifestacije.

Već danas nas od 18 sati očekuje koncert Ansambla LADO, nešto jedinstveno na ovim prostorima. Danas se također održava koncert Indire u velikom šatoru, s početkom u 20 sati. Nakon Fišijade i Ajvar Festa, u subotu, održat će se koncert Mate Bulića.

„Grad Lipik je velikog srca, tako da je ulaz besplatan. Gradska uprava i Turistička zajednica su se potrudili da to organiziraju za svoje građane i posjetitelje, sudjelovanje na Ajvar Festu je također besplatno, bez kotizacije je i sudjelovanje na Fišijadi, a i sva tri koncerta su besplatna za posjetiti.“ – rekao je Kovačić.

Franciškovo se slavi 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog, a program su osim u rujnu, zakazali i za nekoliko dana u listopadu.

„Osim u rujnu, 7. i 8. listopada imamo manifestaciju koju nismo mogli ugurati u deveti mjesec, tu nam u organizaciji pomaže Udruga Talijana, Talijanska unija na nacionalnoj razini, naši lipički planinari te državna Ergela Lipik. Dana 7. listopada imamo pohod lipičkom planinarskom obilaznicom, a okupljanje je od 9 sati kod Jelkinog brijega. Istoga dana imamo 2. Turnir u boćanju Talijanske unije s početkom u 16 sati, na boćalištu Zajednice Talijana Lipik. Dana 8. listopada imamo drugi dio planinarskog pohoda, također od 9 sati i nastavak boćarskog turnira od 10 sati. Dječji dan na Državnoj ergeli je prilika da se djeca upoznaju i sprijatelje s lipicancima. Te manifestacije će biti taj vikend, pozivam sve da dođu, pa makar i dva vikenda za redom u Lipik.“ – pozvao je Hrvoje Kovačić, direktor Turističke zajednice Grada Lipika.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu.