Kultura

​[FOTO] Održan je tradicionalni 6. „KaZlaDo“

21-04-2023 • 09:43
Rva
Prijavljeno je šest osnovnih škola te pet srednjih škola u sveukupno sedamnaest točaka, a odlukom žirija dodijelit će se priznanja najboljima.

Održani su 6. Kazališni susreti dramskih skupina Požeško-slavonske županije „KaZlaDo 2023​.“ koji se održavaju u Gradskom kazalištu Požega. Prijavljeno je šest osnovnih škola te pet srednjih škola u sveukupno sedamnaest točaka, a odlukom žirija dodijelit će se priznanja najboljima.

„Posljednji KaZlaDo je održan 2019. godine i nakon toga ga nismo mogli organizirati zbog pandemije. Broj prijavljenih škola raste iz godine u godinu, posebno nam je drago što je KaZlaDo uz natjecateljski karakter i edukativan. Stručni žiri će odabrati i dodijeliti nagrade za najbolju izvedbu pojedinačnog monologa i najbolju izvedbu skupnog nastupa u kategoriji srednjih i osnovnih škola. Svi članovi žirija imat će i radionice za nastavnike i profesore te za učenike, tako da će svi dobiti neka nova znanja i usvojiti neku novu vještinu. Jedan lijepi dan u Požeškom kazalištu, prožet dječjim osmjehom i uzbuđenjem.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Članovi ovogodišnjeg žirija su Ana Vilenica – kazališna, televizijska i filmska glumica, Selena Andrić – magistrica glume i lutkarstva, prof. scenskog govora na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Ivan Vukelić – kazališni, televizijski i filmski glumac, Dario Hak – djelatnik GKP-a, voditelj Kazališne amaterske družine.

„Mislim da je važno održavati ovakva događanja, ne samo zbog toga što će neki od tih učenika možda postati budući glumci, već zbog savladavanja treme i umijeća javnog nastupa. To je vrlo bitno i pomaže im u tom smislu, iako oni o tome sada ni ne razmišljaju. Iz mog dosadašnjeg iskustva, mislim da je najvažnije reći djeci da se opuste i da se igraju. Mi na Akademiji od prve pa do pete godine govorimo studentima da se igraju, da traže to nešto u sebi, da se ne pravi od njih glumce, već da oni to rade u svoje ime i pronađu najbolju verziju sebe.“ – rekla je članica žirija Selena Andrić, magistrica glume i lutkarstva, prof. scenskog govora na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Potporu ovogodišnjim Kazališnim susretima dali su Požeško-slavonska županija i Grad Požega.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović poželjela je svima lijep provod u Požegi i uspjeh na današnjem natjecanju. Ovogodišnji “KaZlaDo” otvorio je zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Najbolji pojedinačni nastup za osnovne škole imao je Fran Bralo „Mali princ“ iz Osnovne škole braće Radića Pakrac. Najbolji skupni nastup imala je Osnovna škola braće Radića Pakrac naziva „Vrata“, a voditeljica je bila Božidarka De Zan.

Najbolje izvedbe u kategoriji srednjih škola na ovogodišnjem KaZlaDo za pojedinačni nastup imala je Marta Matoković za monolog Marijane iz drame „Vučjak“, Gimnazija Požega, a voditeljica je bila Duška Galić. Najbolji skupni nastup imala je Katolička gimnazija s pravom javnosti Požega naziva „(R)EVOLUCIJA“, a voditeljica je bila Marijana Ćorluka.

VEZANI ČLANAK

Mjesec travanj je u znaku komedije u Gradskom kazalištu Požega