Društvo

[FOTO] Vrtićarci iz Grozdića sadili medonosne biljke s članovima Udruge Sladun

24-10-2023 • 14:17
Rva
Uz podršku predanih članova pčelarske Udruge Sladun i suradnju s Dječjim vrtićem Grozdić, održana je sadnja medonosnih biljaka pred vrtićem, gdje je započela priča o očuvanju pčela i njihovog važnog uloga u ekosustavu.

Pčelarska udruga Sladun trenutno provodi projekt ”Dani apikulture” na području grada Kutjeva. Uz podršku predanih članova pčelarske Udruge Sladun i suradnju s Dječjim vrtićem Grozdić, održana je sadnja medonosnih biljaka pred vrtićem, gdje je započela priča o očuvanju pčela i njihovog važnog uloga u ekosustavu.

Članovi udruge “Sladun” su marljivo pripremili teren i pripremili sadnice kako bi pružili djeci priliku da posade lavandu i kadulju, dvije medonosne biljke koje su dragocjene za pčele. Na ovaj način Sladun želi ne samo educirati najmlađe o važnosti pčela, već i potaknuti svijest o očuvanju prirode i podržati očuvanje ovih važnih insekata.

Djeca iz vrtićkih skupina Pčelice, Bubamari i Leptirići aktivno su sudjelovala u ovoj posebnoj sadnji. Osmijesi i uzbuđenje na njihovim licima dok su pažljivo spuštali sadnice u pripremljene rupe svjedoče o njihovoj radoznalosti i želji da nauče o svijetu oko sebe.

Lavanda i kadulja, osim što krase vrtićki vrt, pružaju i obilje cvjetova bogatih nektarom, koji su neophodni za proizvodnju meda. Pčele će imati obilje resursa za skupljanje peluda, stvarajući ukusne i hranjive proizvode za nas.

Ovaj događaj nije samo o sadnji cvjetova, već i o sadnji sjemena znanja i svijesti o važnosti prirode i ekosustava. Djeca iz Vrtića Grozdić imaju priliku naučiti kako su pčele ključne za oprašivanje biljaka i stvaranje ekosustava u kojem svi živimo. Ova inicijativa pokazuje kako zajednički trud i suradnja mogu stvoriti bolju budućnost za pčele i buduće generacije, istovremeno podsjećajući nas na važnost brige o našem okolišu.

Izvor: kutjevacki.hr