Društvo

[FOTO] Uz 104 uzorka održan 8. Festival kulenove seke

26-03-2023 • 10:05
Rva
Održan je Festival kulenove seke, sad već tradicionalni i međunarodni, a ove godine je na izbor za najbolju kulenovu seku prijavljeno 104 uzorka.

Održan je 8. Festival kulenove seke, sad već tradicionalni i međunarodni, a ove godine je na izbor za najbolju kulenovu seku prijavljeno 104 uzorka. Dodijeljene su brončane, srebrne i zlatne plakete, pet velikih zlata, vice šampion i naravno šampion Festivala kulenove seke. Organizator Vladimir Protić zahvalio je svima što su došli u tako velikom broju ove godine, s obzirom na to da je pandemija prošle godine ostavila svoj trag po broju posjetitelja i sudionika.

“Do sada smo prijavljenih najviše imali 124 uzorka kulenovih seka jedne godine, iz pet Slavonskih županija, jedne kontinentalne županije te iz pet država. Već nekoliko godina imamo sudionike iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine, zatim iz Mađarske i Češke. Ove godine imamo sudionike i iz Slovačke. Prošle godine smo krenuli iz početka, no, ta tradicija koju smo stekli i dobra ocjena koju imamo od prije kod svih tih proizvođača, dovela je toga da ove godine imamo veći broj njih.“ – rekao je Vladimir.

Osim kulenovih seka, ocjenjivali su se i najljepše uređen stol, a razna društva su se pobrinula da stolovi budu bogati tradicionalnim jelima. Najljepši stol imala je ekipa Lovačkog društva „Papuk“ Biškupci, drugi najljepši stol imala je ekipa Matica slovačka “Kukučin Kuntarić” Jakšić, dok je treće mjesto za uređen stol osvojio KUD Požeška dolina. Posebnu nagradu dobila je ekipa iz Bačkog Petrovca koji su ove godine prvi puta na Festivalu.

Kao i svake godine birala se ljepotica festivala, a ove godine to je Marija Kovačević, prva pratilja Emanuela Grgić, a druga pratilja je Gabrijela Brankovan. Titulu najfotogeničnije snaše odnijela je Matea Solić.

Šampion Festivala kulenove seke je Dominik Kovačević iz Velike.

Vice šampion Festivala kulenove seke je natjecatelj Pero Mišić iz Požege. Ocjenu publike za svoju kulenovu seku dobio je broj 92, a nagrada je otišla Đuri Tušeku iz Pleternice.

Tijekom Festivala kulenove seke održana je prezentacija Fakultera turizma i ruralnog razvoja Požega, a održali su je predstavnici Udruge diplomiranih studenata ALUMNI “FTRR” i Vinum Academicum. Predsjednik Alumni “FTRR” Bruno Horvat struč.spec.oec uz članove udruge je predstavio viziju i misiju Fakulteta koje čine kontinuitet visokoškolskog obrazovanja u gradu Požegi. Nakon završetka službenog dijela Festivala kulenove seke, sve je do dugo u noć zabavljao Tamburaški Ansambl Safir iz Pleternice.