Društvo

[FOTO] Tehnička škola Požega završila prvu mobilnost u Frankfurtu u ovoj školskoj godini

30-11-2023 • 08:53
Rva
Učenici su praktičnu nastavu obavili u obrtničkim radionicama, a nastavnici u poduzeću Mainova te srednjoj školi Heinrich-Kleyer-Schule.

Završila je prva mobilnost učenika i nastavnika Tehničke škole Požega škole za školsku godinu 2023./2024. Na mobilnosti u Frankfurtu od 12. studenog do 25. studenog 2023. godine sudjelovalo je deset učenika, četiri elektroinstalatera, tri autolimara i automehatroničara, dva nastavnika u pratnji te dva nastavnika na praćenju rada. Učenici su praktičnu nastavu obavili u obrtničkim radionicama, a nastavnici u poduzeću Mainova te srednjoj školi Heinrich-Kleyer-Schule.

Sve ustanove koje su posjetili organizirane su na visokom nivou i raspolažu suvremenom tehnološkom opremom. Upravo zbog toga i ne čudi stupanj ekonomske razvijenosti i financijskih mogućnosti zemlje domaćina, poručili su iz Tehničke škole Požega.

„Vrlo smo zadovoljni, ponašanjem, odnosom i radnim entuzijazmom naših učenika. U svim ustanovama je povratna informacija o njihovom radu i ponašanju bila odlična tako da s pravom možemo reći da smo odabrali prave učenike. Sigurno ćemo tim učenicima omogućiti još sudjelovanja u ovakvim aktivnostima čim se ukaže prilika. Obzirom da je Frankfurt veliki grad,  na praksu se putovalo sredstvima javnog prijevoza. Neki od nas su morali kombinirati bus i tramvaj/vlak kako bi došli do radnog mjesta i nazad u hotel. Zbog organizacije rada i udaljenosti radnog mjesta, radni dan je kada se sve zbroji trajao i 10 sati. Svi sudionici mobilnosti su ostvarili planirane ishode učenja i kao potvrdu za svoj rad i trud dobili su certifikate organizatora i Europass mobility dokument. Učenici i nastavnici su u slobodno vrijeme koristili za odmor, druženje i razgledavanje Frankfurta.“ – ispričao je Denis Smojvir, nastavnik strojarske grupe predmeta i koordinator europskih projekata mobilnosti u Tehničkoj školi Požega.

Završetkom mobilnosti ne završavaju projektne aktivnosti. Učenici u sljedećih mjesec dana moraju napisati Izvješće i Dnevnik prakse o boravku na mobilnosti, obaviti diseminacijske aktivnosti što je moguće šire. Za članove projektnog tima neće biti puno vremena za odmor ih vrlo skoro očekuje i druga mobilnost u projektu.