Društvo

[FOTO] Svjetski dan srca – građani provjerili svoje indekse i educirali se o bolestima srca

19-10-2023 • 10:57
Rva
Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije proveo je javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana srca.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije proveo je javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana srca. U požeškoj Šetališnoj zoni mnoštvo građana je došlo provjeriti svoje važne brojeve i indekse koji se koriste u procjeni rizika od bolesti srca i krvnih žila. U akciji su sudjelovali studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji su građanima nakon pregleda dali korisne savjete o čuvanju zdravlja.

„Još jednom obilježavamo Svjetski dan srca u ovom jesenskom periodu kada sugrađanima dajemo priliku prekontrolirati važne brojeve. Tu su s nama danas djelatnici Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, naše patronažne sestre, te studenti šeste godine Medicinskog fakulteta iz Zagreba, koji kod nas budu na terenu u sklopu kolegija „Zdravlje u zajednici“. Tako da je ovo za sve nas jedno jako lijepo i korisno iskustvo, oni ovdje vide puno toga što unutar zidova i bolnica nemaju priliku. Nadamo se da će naši sugrađani ozbiljno shvatiti upute i savjete, te u slučaju da imaju nekontrolirani tlak ili vrijednost šećera u krvi, kao i višak kilograma što većina ima – da će poslušati savjete i promijeniti nešto u životnom stilu, kako bismo svi skupa tog broj jedan ubojicu i te probleme ostavili za kasnije godine života.“ – rekla je dr.med. Jasmina Kovačević.

Javnozdravstvenu akciju podržao je i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha koji se i sam odlučio na pregled.

„Drago mi je vidjeti u našoj pješačkoj zoni ovu javnozdravstvenu akciju u povodu Svjetskog dana srca, kojom sugrađani imaju prilike upoznati se s nekim vrijednostima koja im jasno govore o stanju njihovog zdravlja. Potrebno je osvijestiti da bolesti krvnožilnog sustava i prekomjerna tjelesna težina uzrokuju brojne bolesti koje pogađaju našu populaciju. Statistika nam govori da postajemo sve pretilija nacija, da se sve manje krećemo i zato je potrebna ovakva akcija.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.