Društvo

[FOTO] Susret planinara pjesnika i slikara na Sovskom jezeru

31-05-2023 • 07:32
Rva
Ova zanimljiva manifestacija koja se organizira već gotovo četiri desetljeća, kao i prijašnjih godina privukla je veliki broj planinara iz cijele Slavonije.

Hrvatsko planinarsko društvo ,,Sokolovac” Požega i Sekcija ,,Ruševo” organizirali su tradicionalnu planinarsko-kulturnu manifestaciju Susret planinara pjesnika i slikara na Sovskom jezeru. Ova zanimljiva manifestacija koja se organizira već gotovo četiri desetljeća, kao i prijašnjih godina privukla je veliki broj planinara iz cijele Slavonije, njih gotovo stotinjak. Od društava odazvali su se HPD “Belišće”, PD “Dilj gora”, PD “Đakovo”,PD “Krndija”, HPD “Vidim” Kutjevo, HPD “Sokolovac” iz Požege te gosti iz udruženja “Poželi želju” iz Subotice čime je ovogodišnja manifestacija dobila i međunarodni karakter.

Okupljanje je bilo već po tradiciji u selu Ruševu kod križa gdje je ujedno bio i početak planinarskog pohoda.

„Staza nije bila zahtjevna već je bila prilagođena za sve uzraste i one koji vole prirodu i ugodan hod. Put je vodio prekrasnim proplancima te najljepšim dijelovima Dilj gore koji nisu ostavili nikoga od planinara ravnodušnim. Nakon dolaska na Sovsko jezero planinari su nastavili do vidikovca te se osvježili na izvoru vode. S obzirom na to da je bio prekrasan sunčani dan pogled je pucao na gotovo sve dijelove Požeške kotline.“ – poručili su iz HPD-a „Sokolovac“ Požega.

Kulturno umjetnički program je bio predviđen oko 13,00 sati, gdje su se predstavili svi zainteresirani planinari pjesnici i slikari.

Kao i prijašnjih godina, bilo je jako lijepih uradaka koji su izmamili spontane ovacije i podršku pjesnicima. U napetoj konkurenciji pjesnika 3. mjesto osvojila je Slavica Vuković iz Sovskog dola, 2. mjesto osvojio je Dalibor Šporčić iz Požege, a ovogodišnji pobjednik bio je Krsto Baćović iz Subotice.

Svim dobitnicima nagrade je uručio predsjednik HPD “Sokolovac” Požege te se zahvalio da dugogodišnjem odazivu i podršci ovoj manifestaciji.

„Na manifestaciji svojim djelima posebno se istaknula slikarica g. Dragica Čukurilo. Nakon prekrasnih pjesničkih uradaka planinari su nastavili druženje uz tradicionalni planinarski grah te probrana pića u sjenici uz pomoć udruge za očuvanje Sovskog jezera koja je bila domaćin. Već po tradiciji i ove godine vodič izleta je bio Predrag Livak koji je ujedno sudjelovao i u umjetničkom dijelu programa. Uz prekrasnu i nedirnutu prirodu planinari su uživali do kasnih poslijepodnevnih sati.“ – dodaju.

HPD Sokolovac Požega