Društvo

[FOTO] Slavlje svete Terezije, zaštitnice požeške Katedrale

16-10-2023 • 07:24
Rva
U požeškoj Katedrali, 15. listopada održano je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Terezije Avilske, njezine nebeske zaštitnice.

U požeškoj Katedrali, 15. listopada svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Terezije Avilske, njezine nebeske zaštitnice predvodio je Đuro Hranić, đakovačko osječki nadbiskup i metropolit uz sudjelovanje domaćeg biskupa Antuna Škvorčevića, srijemskog biskupa Đure Gašparovića, srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline te brojnih vjernika i predstavnika javnog života.

Na početku slavlja profesor Katoličke gimnazije Leonardo Đaković uputio je pohvale sv. Tereziji ispred njezina oltara i relikvije na koje su okupljeni odgovarali pjevajući njezinim riječima »Samo je Bog dostatan!« Potom je biskup Antun, domaćin slavlja u pozdravu kazao: »Na dan svoga prijelaza s ovoga svijeta u vječnost okupila nas je u požeškoj Katedrali oko Isusove žrtve ljubavi na oltaru sv. Terezija iz Avile. Nazivala je sebe Terezijom od Isusa, kako bi posvjedočila da je posvema njegova, te i nas ohrabrila da budemo takvi. Svima vam od srca čestitam svetkovinu sv. Terezije od Isusa, posebno kanonicima Stolnog kaptola sv. Petra koji pripravljaju biskupijska slavlja i na njima sudjeluju u ovom njezinu hramu, vjernicima požeške Župe na čelu sa župnikom i suradnicima, građanima Grada te učenicima i djelatnicima Katoličke gimnazije u Požegi kojima je ona nebeska zaštitnica. Siguran sam da vam se ona svima raduje i zahvaljuje Bogu što vas je izabrao da budete njegovi u Isusovoj Crkvi, u Požeškoj biskupiji, u ovome Gradu. Terezijo, hvala ti što nas podsjećaš čiji smo na zemlji, što nas uvjeravaš da je našem srcu samo Bog dostatan i što nas štitiš da ostanemo njegovi u prolazu ovim svijetom, kako bismo bili s tobom dionici zajedništva svetih u vječnosti.«

Program proslave sv. Terezije nastavljen je u Dvorani sv. Terezije gdje su učenici Katoličke gimnazije u suradnji s mladima Župe sv. Terezije pod vodstvom profesorice Marijane Čorluke pripremili scensko glazbeni program o životu sv. Terezije, koji je bio svojevrsna čestitka prigodom njezine svetkovine. Cijeli program proslave i euharistijsko slavlje dostupan je na stranici Požeške biskupije.

Izvor: pozeska-biskupija.hr