Društvo

[FOTO] Školski voćnjak u Trenkovu bogatiji za 50 sadnica

16-01-2023 • 12:49
Tena Protić
„Školski voćnjaci su ideja koju treba realizirati, jer kroz sadnju djeca uče da voće raste na stablu, a ne u trgovini."

U organizaciji Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj“ održana je sadnja školskog voćnjaka u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Trenkovu. Akcija sadnje održava se u nekoliko škola i vrtića na području Požeško-slavonske županije, a u Trenkovu će biti posađeno oko 50 voćaka, naglasio je Ivica Šnajder ispred Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj“.

„Školski voćnjaci su ideja koju treba realizirati, jer kroz sadnju djeca uče da voće raste na stablu, a ne u trgovini. No, također je bitno da djeca nauče ritam i što kako raste, kada se posadi mora se čekati, biti strpljiv da ta voćka naraste prije nego što se plod može pojesti. Moraju se učiti pratiti životni ciklus, što je jako važno. Ovdje će se posaditi oko pedeset sadnica – šljive, breskve, jabuke, kruške, ljeska… Bit će raznovrsno, malo smo zakasnili sa sadnjom u županiji. Na našoj Facebook stranici će biti uredno objavljeno kad budemo imali iduće sadnje, krenut će sad tek kad budu optimalni uvjeti, svi čekaju da bude lijepo vrijeme za sadnju.“ – rekao je Ivica Šnajder.

„Naša škola se nalazi u prekrasnom okruženju, okoliš je rasprostranjen na gotovo dva hektara koje ćemo oplemeniti školskim voćnjakom, od kojega će prvenstveno naša djeca imati koristi. Škola ima Zadrugu kroz koju će sve voće biti prerađeno dalje u proizvode koji će se u sklopu škole dijeliti. Zahvaljujem se Udruzi „Zasadi stablo, ne budi panj“ i sponzoru akcije Novoj hrvatskoj banci.“ – rekla je Danijela Krizmanić, ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Trenkovo.

Načelnik Općine Velika Robert Hofman naglasio je kako podržavaju svaku akciju koja donosi boljitak svakog stanovnika, posebno djece, te je čestitao na provođenju ove akcije. Čestitkama se pridružio i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

„Drago mi je da je u ovoj akciji i škola kojoj je Županija osnivač. Bliži se blagdan sv. Vinka, bliži se početak radova u vinogradima, pa tako i u voćnjacima. Ovo je isto jedan početak, čestitam školi i organizatorima koji su prepoznali ovu našu školu i u ovoj akciji. Veseli nas što će djeca od najranije dobi spoznati vrijednost sadnje drveća, voćaka, te kako je bitno promišljati unaprijed. Stara poslovica kaže „ne zaslužuješ sjediti u hladu ako nisi zasadio stablo“, vjerujem da će djeca spoznati što znači posaditi, kasnije kušati plodove toga.“ – rekao je zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Koordinator ove akcije je Turistička zajednica Zlatni Papuk koji naglašavaju važnost zelenih površina za dolazak posjetitelja.

„Ove godine krenuli smo sa sadnjom voćnjaka u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Trenkovu, nakon toga slijedi nam sadnja dijela voćnjaka u Kaptolu. Nadamo se da ćemo ovom sadnjom nekako potaknuti i nove naraštaje, odgojiti ih u tom duhu očuvanja prirode. Na ovaj način ćemo zazeleniti cijelo naše područje i tako prizvati nove posjetitelje. Nalazimo se u vremenima kad dolazi do ovih klimatskih promjena, sadimo stabla u siječnju što je neuobičajeno, moramo se naučiti s tim nositi. Moramo zazeleniti naše područje, oko škola i na javnim površinama, kako bismo bili atraktivni posjetiteljima.“ – rekla je Kristina Rupert.