Društvo

[FOTO] Raznoliki program i široka ponuda na sajmu Slavonski banovac

16-10-2023 • 07:44
Rva
Bogatom ponudom izlagača te svim pratećim sadržajima, promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu, istaknuto je prigodom svečanog otvorenja.

Brojni izlagači, njih 84, s područja Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Zadarske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba predstavljali su tradicionalne vrijednosti kontinentalne Hrvatske na 14. sajmu Slavonski banovac koji se održao 14. listopada u Pakracu. Bogatom ponudom izlagača te svim pratećim sadržajima, promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu, istaknuto je prigodom svečanog otvorenja, prenosi Lipički Compas.

Na otvorenju su se prigodnim riječima obratili saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić te Marko Štor, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, ujedno i organizator popularnog Grahfesta. Svi oni su tijekom svojeg obraćanja istaknuli kako je Pakrac grad bogate povijesti sajmovanja koja se njeguje i danas.

Uz brojne građane, otvorenju su nazočili i izaslanik ministra regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelj Uprave za financije i informatičko-telekomunikacijske sustave Davor Huška, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, kao i predstavnici prijateljskih gradova i mjesta iz Češke (Podstřekov i Domažlice) i Slovačke (Jasenova), a program otvorenja su uveličali mališani iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Pakraca i Donje Obriježi, učenici OŠ Braće Radić iz Pakraca, Badljevine i Prekopakre te pjevački i Tamburaški zbor OGŠ Pakrac, ali i članovi KUD-a Seljačka sloga Prekopakra te pakračke mažoretkinje.

Po šesti put u sklopu Sajma održao se i Eno-Gastro prezentacija. Naime, zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika i odličnim odnosima s ostalim kolegama obrtnicima iz cijele Hrvatske. Gastro ponudu su obogatili i hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela koji će pripremati tunu od osamdesetak kilograma i hobotnice na razne načine. Naravno, sa svojim tradicionalnim autohtonim jelima predstavili su se i pripadnici češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine koji žive na ovim prostorima, kao i njihovi gosti.

VEZANI ČLANAK

Najbolji grah pripremila Matica Slovačka iz Jakšića

Bogat program i raznovrsni sadržaji posjetitelje je dočekao i na Srednjovjekovnom festivalu na kojem su uz domaće vitezove Slavonskog banovca, te Povijesno društvo Pakrac – Lipik i Muzej Grada Pakraca sudjelovali članovi Reda vitezova Ružica grada iz Orahovice, Anno domini iz Koprivnice, pripadnici Reda zlatnog hmelja, te gosti iz susjedne BiH, Udruga Vitezovi kraljevskog grada Jajca.

Članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik i ove godine „Kod veprove glave“ nudili su bogatu ponudu autohtonih starinskih gastro delicija koje subile servirane od 13 sati. Tijekom cijelog dana posjetitelji su mogu upoznati prikaz života iz tog vremena, u Taboru su za djecu bile organizirane srednjovjekovne igre kao i kaligrafija, u 15:30 je upriličena i dječja srednjovjekovna bitka, a od 16,30 su sudionici Srednjovjekovnog festivala prodefilirali gradskim ulicama, od Trga dr. Franje Tuđmana, preko gradske šetnice i trga bana Jelačića do Tabora.

Tijekom cijelog dana, od 10 do 19 sati posjetitelji su uživo mogli vidjeti kako se kuje novac Slavonski banovac, novac koji se još sredinom 13. stoljeća kovao upravo u Pakracu. Streličarski klub „Kuna“ od 15 sati je organizirao srednjevjekovni streličarski turnir, a u 18 sati je na rasporedu bila središnja viteška „Bitka za kovnicu novca“ nakon koje je uslijedio fire show. Zahvaljujući Danu otvorenih vrata, posjetitelji su mogli obići i Muzej vojne i ratne povijesti, kao i Muzej Grada Pakraca.

Uz bogatu gastro ponudu i dobru kapljicu na sajmu je bilo i dobre muzike za svačiji ukus. Tijekom dana od 15 sati je posjetitelje zabavljao Tamburaški sastav Satir, a na središnjoj sajamskoj pozornici navečer je koncert održao legendarni Željko Bebek i njegov band.

Izvor: compas.com.hr